Taloudellinen, turvallinen – Suomalaiset ovat autokaupoilla järkikansaa, eikä korona ole saanut lykkäämään hankintahaaveita

Suomalaiset ovat autokaupoilla järkikansaa, selviää S-Pankin tuoreesta autokyselystä.

Kun suomalaisia pyydettiin nimeämään, mitkä ovat auton tärkeimmät ominaisuudet, yli kaksi kolmesta (70 prosenttia) mainitsi taloudellisen järkevyyden. Yli puolet (56 prosenttia) pitää tärkeänä turvallisuutta. Kolmanneksi suosituin valintakriteeri on helppo ajettavuus (43 prosenttia).

Toisaalta noin viidennes on sitä mieltä, että auton pitää myös näyttää hyvältä ja yhtä monelle auton merkillä on väliä.

– Auton ostajina suomalaiset ovat järkikansaa. Toisaalta tulokset antavat aihetta pohtia, että pidämmekö itseämme järkiperäisempinä kuin todellisuudessa olemme. Kahvipöytäkeskusteluissa kuitenkin moni meistä hehkuttaa silmää hivelevää auton ulkonäköä. Ja auton merkilläkin on väliä, sanoo tiedotteessa S-Pankin lainojen kehityspäällikkö Päivi Huttunen.

Naisille turvallisuus ja ajamisen helppous on vielä tärkeämpää kuin miehille.

Viidennes naisista pitää tärkeänä esimerkiksi helppoa parkkeeraamista, kun miehistä näin vastasi vain 5 prosenttia.

Suomalaiset ajavat keskimäärin 12 vuotta vanhoilla autoilla ja tämä näkyy kyselyssäkin: suomalaiset eivät pidä tärkeänä, että auto on uusi. Vain 7 prosenttia oli nostanut uutuuden tärkeimpien kriteerien joukkoon.

Vaikka koronavirusepidemia on tänä keväänä rajoittanut elämää, se ei ole vaikuttanut auton ostoa harkitsevien suunnitelmiin. Vain 5 prosenttia auton hankintaa harkinneista on päättänyt lykätä hankintaa.

Sen sijaan viimeksi kuluneen vuoden aikana viidennes vastaajista on harkinnut autoilun vähentämistä tai jopa lopettamista. Alle 30-vuotiaista vastaajista vähentämistä oli harkinnut lähes kolmasosa. Yleisimmät syyt olivat halu vähentää ympäristön kuormitusta ja autosta aiheutuvat kustannukset ovat kyselyn mukaan saaneet

Kaikista vastaajista 6 prosenttia piti tärkeänä, että auto on sähköauto tai hybridi. Pääkaupunkiseudulla, missä latauspisteitä on paremmin saatavilla, näin ajatteli selvästi useampi, 12 prosenttia.

Kysely

Virhemarginaali 3,1 prosenttiyksikköä

Autokyselyn toteutti Kantar S-Pankin toimeksiannosta.

Kysely tehtiin verkossa Gallup Forum paneelissa ja se kohdistettiin 18–74-vuotiaille, joilla on taloudessaan auto. Tulokset on painotettu vastaamaan väestöä kyseisessä kohderyhmässä.

Vastaajia oli 1 197.

Tiedonkeruun ajankohta oli 14.2.–19.2.2020.

Virhemarginaali on korkeintaan 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa koko vastaajajoukossa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut