Tamperelainen Fimlab sai suuren apurahan koronatutkimukseen – "Viruksen käyttäytymistä ei vielä tarpeeksi tunneta"

Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Tampereen tuberkuloosisäätiö on päättänyt myöntää Fimlab Laboratoriot Oy:lle tuntuvan, 500 000 euron suuruisen apurahan COVID-19 -infektion diagnostiikkaa koskevaan tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

Apuraha myönnettiin tiedotteen mukaan tutkimukseen, jonka tavoitteena on tutkia koronaviruksen diagnostiikan vaikuttavuutta ja kustannustehokkuutta. Hankkeessa pyritään paitsi arvioimaan erilaisten diagnostisen menetelmien toimivuutta myös optimoimaan diagnostinen polku epidemian mahdollisten myöhempien aaltojen torjumiseksi.

Tutkimus- ja kehitystyö tehdään yhteistyössä Tampereen yliopistollisen sairaalan ja Tampereen yliopiston kanssa.

– Koronaviruksen käyttäytymistä ja olemassa olevien testien toimivuutta ei vielä tarpeeksi tunneta. Kyseessä on merkittävä ja tärkeä panostus täysin uuden taudin diagnostiikkaa koskevaan tutkimukseen, toteaa Fimlabin toimitusjohtaja Ari Miettinen.

– Ulkopuolisen tutkimusrahoituksen merkitys korostuu erityisesti nyt, kun koronakriisin johdosta terveydenhuollon talous on poikkeuksellisella koetuksella, Miettinen kiittelee.

Tutkimustulokset auttavat yhtiön mukaan kehittämään Suomen terveydenhuollon kykyä torjua epidemian mahdollisia myöhempiä aaltoja ja myös muita pandemioita.

– Markkinoilla olevista erilaisista koronavirustesteistä kertyvää aineistoa analysoidaan jo tämän vuoden aikana. Dataa pyritään rinnastamaan esimerkiksi THL:n tietoihin siitä, mikä osuus väestöstä on testattusekä tietoihin sairastuvuudesta ja kuolleisuudesta, kertoo osastonylilääkäri, dosentti Janne Aittoniemi.

Päämääränä on optimoida koko diagnostiikkaprosessi aina näytteenotosta siihen asti, kun tiedot päätyvät asiakkaille ja lääkäreille.

– Tavoite on, että terveydenhuollolla on käytettävissään tutkitusti parhaat menetelmät ja toimintamallit kustannustehokkaaseen ja vaikuttavaan toimintaan, sanoo ylilääkäri Tapio Seiskari.

Tuberkuloosisäätiön tarkoitus on tukea tieteellistä tuberkuloosin ja hengityselinsairauksien tutkimustyötä Suomessa. Lahjoituksessa yhdistyvät säätiön tarkoitus ja tutkijoiden edellytykset käytännönläheiseen ja taudin vastustamistyötä välittömästi hyödyttävään tutkimukseen.

– Säätiön myöntämillä apurahoilla on merkittävä vaikutus hengityselinsairauksien tieteellisen tutkimustyön edistämisessä varsinkin Pirkanmaalla, jonne pääosa säätiön rahoituksesta suuntautuu. Myönnetty apuraha on säätiön 65-vuotisen historian selvästi suurin. Säätiö haluaa tällä apurahalla tukea Fimlabin merkittävää ja ajankohtaista tutkimushanketta koronaviruksen aiheuttaman vakavan pandemian torjunnassa, sanoo Tampereen tuberkuloosisäätiön puheenjohtaja Markku Lilja tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tampereen päivän ohjelmahaku on auki nyt – tervetulleita ovat kaikki avoimet yleisötilaisuudet
 2. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 3. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 4. Tampereen Seremoniamestari vaihtaa työpaikkaa – Uusi työllistäjä löytyy Hiedanrannasta
 5. Kangasalan puuhamies Jussi Haavisto tuo nyt olympiasoihdun Tampereelle – mutta miten Brother Christmas liittyy asiaan?
 6. Koulut alkavat jälleen – Tampereen kirkoissa siunataan ekaluokkalaiset koulutielle
 7. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 8. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 9. Poliisi pysäytti perjantai-iltana Tampereella henkilöauton, jonka kuljettajaa oli syytä epäillä päihtyneenä ajamisesta – lopulta ratin takaa löytyi mies, jonka kansallisuudesta tai henkilöllisyydestä ei ole mitään käsitystä
 10. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 11. "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin" – Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin – "Naama roikkui"
 12. TPV:n kanssa Suomen-mestaruuden 1990-luvulla voittanut Miika Juntunen sai töitä – yrittää nostaa KPV:ta suosta, rekrytointi sai osakseen valtavan julkisen hämmennyksen
 13. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 14. Niittyjuhlat järjestetään jälleen sunnuntaina – ota koko päivän ohjelma talteen tästä jutusta
 15. Löytyykö Ilveksen kakkosjoukkueelle ollenkaan pysäyttäjää? – Nyt kaatui TPV paikallisottelussa selvin lukemin

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Heikki Heinonen selvitti tuulen suunnatkin, kun tuorein vihje Raisa Räisäsen katoamisesta tuli tietoon liittyen Tampereen Hervantajärveen – "Koira haukkui ja veti rantaa kohti..."
 2. Rodeon myynti on edennyt loppusuoralle – Finlaysonin tilasta kamppailee kaksi yritystä
 3. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 4. Tampereen Seremoniamestari vaihtaa työpaikkaa – Uusi työllistäjä löytyy Hiedanrannasta
 5. Kangasalan puuhamies Jussi Haavisto tuo nyt olympiasoihdun Tampereelle – mutta miten Brother Christmas liittyy asiaan?
 6. Pääministeri Sanna Marin meni naimisiin – Kesärannassa 40 vierasta
 7. Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoi pääministeri Sanna Marinin menneen naimisiin jalkapalloilijan kanssa: nyt vanha TPV-valmentaja kertoo, millainen pelimies Markus Räikkönen oli – "Hän oli tärkeä pelaaja"
 8. Miksi osa Yö-yhtyeen tuotannosta katosi suoratoistopalveluista? Nyt puhuu Jussi Hakulinen: "Minulle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa"
 9. Sähköpyörämyymälä Electrobike avasi ovensa Tampereen Lielahdessa – "Pinta-alalla ja valikoimalla mitattuna Pohjoismaiden suurin"
 10. Tampereen kaupungin esi- ja perusopetus ottaa Wilman käyttöön elokuun alussa
 11. Tämä nainen järjestää nyt Tampereelle Tissiflashmobia – "Rinnat eivät ole sukuelimet", huomauttaa Päivi Kokkonen
 12. Lukijalta: Miksi vuokrat nousevat?
 13. Sauli Cityn ohjat ottaneella Johanna Mäkisellä yrittäjähenkisyys tulee verenperintönä: "Kun päiväkodista muut toivat piirustuksia kotiin, minä myin omani"
 14. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 15. Omakotitalo tuhoutui palossa Tesomalla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.