Näin varmistui Suomelle historiallinen olympiahopea vuonna 1988: Esa Keskinen pelasi turnauksen niin, että hyvä kun pystyi mailasta pitämään kiinni – "Tihonov kävi kopissa ja kiitti jokaista henkilökohtaisesti"

Tammikuu 1988. Hyökkääjä Esa Keskinen on valittu Pentti Matikaisen ja Hannu Jortikan valmentamaan Suomen olympiajoukkueeseen Calgaryn talviolympialaisiin.

Sitten Keskinen venäyttää peukalonsa, vain muutama viikko ennen olympialaisten alkua. Keskinen muistaa jännityksen sen suhteen, valitsisiko Matikainen kuitenkin varamiehen tilalle.

– Se oli Penalla varmaan ihan viiskyt-viiskyt. Nimilista kuitenkin piti. Käsi oli niin kipeä, etten kunnolla pystynyt pitämään mailasta kiinni, Keskinen muistelee.

Turnaus ei alkanut Suomen kannalta lohdullisesti. Ensimmäisessä matsissa tuli turpiin Sveitsiltä, joka oli vuonna 1988 aivan eri luokan kiekkojoukkue kuin tänä päivänä.

Sitten kaikki alkoi kääntyä. Ottelu Ranskaa vastaan kääntyi Suomelle 10-1, ja sitten oli vuorossa Kanada. Sitä Suomen ei pitänyt missään tapauksessa voittaa, mutta voitti kuitenkin. Oma mausteensa matsiin tuli Kanadan päävalmentaja Dave Kingin ratkaisusta mittauttaa maalivahti Jarmo Myllyksen ristikko. Se katsottiin pitkän arpomisen jälkeen epäsopivaksi, ja Suomi sai kahden minuutin jäähyn.

Se ei auttanut. Suomi voitti ottelun maaleilla, jotka kaikki tehtiin ensimmäisessä erässä. Kaksi kertaa asialla oli Erkki Laine ja kerran Erkki Lehtonen. Penkillä jyräsi kakkosvalmentaja Hannu Jortikan show. Hän menetti pahanpäiväisesti hermonsa Dave Kingin ratkaisusta.

Se meni tosiaan niin kuten Jortikka Ylellä taannoin muisteli. Keskisormi viuhui ja kaikki kirosanat tulivat englanniksi mitä hän vaan osasi. Se oli hauskaa seurattavaa. Hannu jos kuka on sellainen tyyppi, joka pitää aina omiensa puolta ja niin tuossakin tilanteessa. Hannu vei kyllä Kingiä valmentajaosastolla ihan satasella. Matikaisen Pentti koitti jarrutella, mutta Hannu vaan lisäsi kierroksia, Keskinen muistelee hymyillen.

Turnaus lähti viimeistään siinä vaiheessa etenemään hienosti. Viimeinen ottelu oli luvassa 28. helmikuuta. Suomi kohtasi siinä Neuvostoliiton. Neuvostoliitto oli turnauksessa ylivoimainen ja oli varmistanut kultamitalin jo ennen ottelua. Suomi ottaisi voitolla hopeaa, muuten pronssia.

Seurauksena oli sensaatiomainen voitto aikakautena ylivoimaista punakonetta vastaan. Suomi voitti matsin 2-1 ja ratkaisevana pelaajana on maalivahtina pelivuoron saanut Jukka Tammi.

– Myllys ja Tammi olivat tuonkin maajoukkueen maalivahteina, tietenkin... siinä oli sellaisia kavereita, joista oppi jo nuorena että vähän kannattaa miettiä jo etukäteen, miten niille saa tehtyä maalin noin yleensä. Jukasta on paljon hienoja muistoja: usein maajoukkueen harjoituksissa jäimme kahdestaan treenien jälkeen harjoittelemaan rangaistuslaukauksia. Siinä sai todella tehdä töitä, että sai Jukalle maalin. Toistoja oli varmasti satoja vuosien varrella, ainakin.

Sittemmin suoritusta on yritetty vähätellä sanomalla, ettei Neuvostoliitto pelannut viimeistä ottelua enää tosissaan.

– Voi olla tietysti niin, että pojat olivat olleet viihteellä ennen matsia. Ottelun alku oli Neuvostoliitoksi todella laiskaa. Sitten tempo kyllä muuttui nopeasti, ja matsin loppupuolella avainpelaajat kyllä painoivat ihan sata lasissa, Keskinen huomauttaa.

Ottelun viimeisessä aloituksessa Keskinen kyyristyi odottamaan kiekkoa yhdessä Igor Larionovin kanssa. Keskinen kaapi aloituksen Suomelle, ja se viimeistään ratkaisi ottelun kun viimeiset sekunnit saatiin pelattua kellosta pois.

– Se on hieno muisto, että Pena pisti siihen paikkaan aloittamaan.

Jatkoa seurasi. Pukukopissa nähtiin jopa historiallinen harvinaisuus: itse Viktor Tihonov, Neuvostoliiton legendaarinen valmentaja, halusi tulla onnittelemaan koko Suomen joukkuetta.

– Se ei ollut mitään sellaista, että käydään nopeasti ja lähdetään omaan koppiin. Tihonov kiersi koko joukkueen läpi, pelaajat, valmentajat ja huoltajat, kätteli ja sanoi jokaiselle jotain venäjäksi. Se on jäänyt hyvin mieleen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut