Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Nokia laatii nyt strategista yleiskaavaa – Tähtäin on vuodessa 2040

Nokian kaupunki on aloittanut vuoteen 2040 suuntaavan strategisen yleiskaavan laatimisen koko kaupungin alueelle. Strateginen yleiskaava on pitkän aikavälin maankäytön suunnitelma, jolla ohjataan kaupungin yhdyskuntarakenteen kehittämistä.

Kaavatyö on aloitettu laatimalla osallistumis- ja arviointisuunnitelma, jota käsitellään seuraavassa kaupunkikehityslautakunnan kokouksessa 26. toukokuuta.

– Strategisen yleiskaavan tarkoituksena on ohjata Nokian kaupungin maankäytön suuria linjoja ja tukea kaupunkistrategian linjauksia. Keskeinen tavoitteemme on määritellä Nokian kaupungin tahtotila siitä, minne tulevaisuudessa rakennetaan ja missä palvelut ovat. Yleiskaavatyön käynnistäminen on merkki myös siitä, että Nokian tavoitteena on olla tulevaisuudessakin kasvukunta, kertoo maankäyttöjohtaja Kari Stenlund kaupungin tiedotteessa.

Strategisella yleiskaavalla määritetään Nokian roolia Tampereen kasvavalla kaupunkiseudulla sekä eri kaupunginosien painopisteitä ja kehittämiskohteita. Aikajänne on yhdenmukainen seudullisten ja maakunnallisten suunnitelmien kanssa.

– Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa kerrotaan strategisen yleiskaavan etenemisestä, vaikutusten arvioinnista ja mahdollisuuksista osallistua valmisteluun. Suunnitelmaa päivitetään kaavaprosessin aikana ja kaupunkilaisten on mahdollista kertoa siitä mielipiteensä alkukesän aikana, sanoo kaavoitusarkkitehti Johanna Fingerroos.

Fingerroosin mukaan yleiskaavatyöhön ovat osallisia kaikki, jotka ovat kaupungin asukkaita, alueen maanomistajia, yrityksiä tai työntekijöitä. Osallisia ovat myös naapurikunnat, viranomaiset ja eri yhteisöt. Kaupunki toivoo tässä vaiheessa näkemyksiä esimerkiksi vuorovaikutustilaisuuksista ja -menetelmistä sekä suunnitelluista arviointitavoista.

Strategisen yleiskaavan aikataulu tarkentuu prosessin aikana. Yleiskaavan valmisteluvaiheisiin, teematarkasteluihin ja rakennemallien vertailuun varataan riittävästi aikaa, jotta varmistetaan eri sidosryhmien laaja vuorovaikutus kaavan eri vaiheissa sekä hyvä lopputulos koko kaavatyölle.

Työlle on määritelty myös luottamushenkilöistä ja viranhaltijoista koostuva ohjausryhmä.

Kaupunkikehityslautakunnan käsittelyn jälkeen osallistumis- ja arviointisuunnitelma tulee nähtäville Nokian kaupungin verkkosivustolle.