Nokia laatii nyt strategista yleiskaavaa – Tähtäin on vuodessa 2040

Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Nokian kaupunki on aloittanut vuoteen 2040 suuntaavan strategisen yleiskaavan laatimisen koko kaupungin alueelle. Strateginen yleiskaava on pitkän aikavälin maankäytön suunnitelma, jolla ohjataan kaupungin yhdyskuntarakenteen kehittämistä.

Kaavatyö on aloitettu laatimalla osallistumis- ja arviointisuunnitelma, jota käsitellään seuraavassa kaupunkikehityslautakunnan kokouksessa 26. toukokuuta.

– Strategisen yleiskaavan tarkoituksena on ohjata Nokian kaupungin maankäytön suuria linjoja ja tukea kaupunkistrategian linjauksia. Keskeinen tavoitteemme on määritellä Nokian kaupungin tahtotila siitä, minne tulevaisuudessa rakennetaan ja missä palvelut ovat. Yleiskaavatyön käynnistäminen on merkki myös siitä, että Nokian tavoitteena on olla tulevaisuudessakin kasvukunta, kertoo maankäyttöjohtaja Kari Stenlund kaupungin tiedotteessa.

Strategisella yleiskaavalla määritetään Nokian roolia Tampereen kasvavalla kaupunkiseudulla sekä eri kaupunginosien painopisteitä ja kehittämiskohteita. Aikajänne on yhdenmukainen seudullisten ja maakunnallisten suunnitelmien kanssa.

– Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa kerrotaan strategisen yleiskaavan etenemisestä, vaikutusten arvioinnista ja mahdollisuuksista osallistua valmisteluun. Suunnitelmaa päivitetään kaavaprosessin aikana ja kaupunkilaisten on mahdollista kertoa siitä mielipiteensä alkukesän aikana, sanoo kaavoitusarkkitehti Johanna Fingerroos.

Fingerroosin mukaan yleiskaavatyöhön ovat osallisia kaikki, jotka ovat kaupungin asukkaita, alueen maanomistajia, yrityksiä tai työntekijöitä. Osallisia ovat myös naapurikunnat, viranomaiset ja eri yhteisöt. Kaupunki toivoo tässä vaiheessa näkemyksiä esimerkiksi vuorovaikutustilaisuuksista ja -menetelmistä sekä suunnitelluista arviointitavoista.

Strategisen yleiskaavan aikataulu tarkentuu prosessin aikana. Yleiskaavan valmisteluvaiheisiin, teematarkasteluihin ja rakennemallien vertailuun varataan riittävästi aikaa, jotta varmistetaan eri sidosryhmien laaja vuorovaikutus kaavan eri vaiheissa sekä hyvä lopputulos koko kaavatyölle.

Työlle on määritelty myös luottamushenkilöistä ja viranhaltijoista koostuva ohjausryhmä.

Kaupunkikehityslautakunnan käsittelyn jälkeen osallistumis- ja arviointisuunnitelma tulee nähtäville Nokian kaupungin verkkosivustolle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vanha mestari palasi kotiin Ylöjärvelle
 2. Kauppakamarin selvitys: Yritykset haluavat investointeja tiestöön ja rautateille
 3. Tamperelaiset sosiaalityön ammattilaiset kertovat: Tällaista on nyt suomalainen perheväkivalta – "Mielikuva siitä, että mies ajaa humalassa perheen hankeen, on täysin myyttinen"
 4. Koulujen päättäjäisviikonvaihdetta vietetään Tampereellakin – Näin poliisi ohjeistaa ajankohtaa viettämään
 5. Palvelukeskukset ja lähitorit pysyvät edelleen kiinni Tampereella – neuvontaa saa puhelimitse
 6. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 7. Tamperelaislähtöinen twerk-tähti teki uuden aluevaltauksen – tältä näyttää Tinzen musiikkivideo
 8. Kolumni: Kärsivällisyydestä
 9. Kangasalan kaupunki jatkaa koronarajoitusten purkamista
 10. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 11. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 12. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 13. Nuorisopalvelujen työntekijät ovat mukana Tampereella, kun nuoret juhlivat koulujen päättäjäispäivää – "Kyselemme kuulumisia ja autamme tarvittaessa"
 14. Linja 15 palasi normaalille reitilleen Tampereella
 15. Nyt on luvassa kesäterassi myös koirakavereille – G Livelab Tampere avaa kesäkautensa maanantaina

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tamperelaislähtöinen twerk-tähti teki uuden aluevaltauksen – tältä näyttää Tinzen musiikkivideo
 2. Syyte: Pariskunta toi Espanjasta Suomeen kymmenittäin sairaita koiria ja myi niitä korkealla hinnalla – Syyttäjä vaatii vankeusrangaistuksia
 3. Vanha mestari palasi kotiin Ylöjärvelle
 4. Tamperelaiset sosiaalityön ammattilaiset kertovat: Tällaista on nyt suomalainen perheväkivalta – "Mielikuva siitä, että mies ajaa humalassa perheen hankeen, on täysin myyttinen"
 5. Kangasalan kaupunki jatkaa koronarajoitusten purkamista
 6. Liikuntapaikat avautuvat Tampereella maanantaina – Lue tästä ohjeistus ja tarkemmat käytännöt
 7. Lautakunta hyväksyi muutokset – näin Nysse-vuoroja karsitaan
 8. Särkänniemi julkisti avauspäivänsä – sisään pääsee vain rajattu määrä asiakkaita kerrallaan
 9. 25 lammasta hoitaa tamperelaisia arvoniittyjä tänä kesänä
 10. Nyt on luvassa kesäterassi myös koirakavereille – G Livelab Tampere avaa kesäkautensa maanantaina
 11. Koulujen päättäjäisviikonvaihdetta vietetään Tampereellakin – Näin poliisi ohjeistaa ajankohtaa viettämään
 12. Suvivirsi soi tänä vuonna virtuaalisesti – mallia näyttävät kansanedustajat, Club For Five ja Tampereen konservatorio
 13. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen
 14. Ylinopeus Kangasalla aloitti tapahtumasarjan, jonka seurauksena 1970-luvulla syntynyt mies vangittiin – Nyt miestä epäillään yhteensä kuudesta rikoksesta
 15. Palkittu tamperelainen matematiikanopettaja: "Matematiikasta voi löytää onnistumisen kokemuksia taitotasosta huolimatta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.