Nokia laatii nyt strategista yleiskaavaa – Tähtäin on vuodessa 2040

Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Nokian kaupunki on aloittanut vuoteen 2040 suuntaavan strategisen yleiskaavan laatimisen koko kaupungin alueelle. Strateginen yleiskaava on pitkän aikavälin maankäytön suunnitelma, jolla ohjataan kaupungin yhdyskuntarakenteen kehittämistä.

Kaavatyö on aloitettu laatimalla osallistumis- ja arviointisuunnitelma, jota käsitellään seuraavassa kaupunkikehityslautakunnan kokouksessa 26. toukokuuta.

– Strategisen yleiskaavan tarkoituksena on ohjata Nokian kaupungin maankäytön suuria linjoja ja tukea kaupunkistrategian linjauksia. Keskeinen tavoitteemme on määritellä Nokian kaupungin tahtotila siitä, minne tulevaisuudessa rakennetaan ja missä palvelut ovat. Yleiskaavatyön käynnistäminen on merkki myös siitä, että Nokian tavoitteena on olla tulevaisuudessakin kasvukunta, kertoo maankäyttöjohtaja Kari Stenlund kaupungin tiedotteessa.

Strategisella yleiskaavalla määritetään Nokian roolia Tampereen kasvavalla kaupunkiseudulla sekä eri kaupunginosien painopisteitä ja kehittämiskohteita. Aikajänne on yhdenmukainen seudullisten ja maakunnallisten suunnitelmien kanssa.

– Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa kerrotaan strategisen yleiskaavan etenemisestä, vaikutusten arvioinnista ja mahdollisuuksista osallistua valmisteluun. Suunnitelmaa päivitetään kaavaprosessin aikana ja kaupunkilaisten on mahdollista kertoa siitä mielipiteensä alkukesän aikana, sanoo kaavoitusarkkitehti Johanna Fingerroos.

Fingerroosin mukaan yleiskaavatyöhön ovat osallisia kaikki, jotka ovat kaupungin asukkaita, alueen maanomistajia, yrityksiä tai työntekijöitä. Osallisia ovat myös naapurikunnat, viranomaiset ja eri yhteisöt. Kaupunki toivoo tässä vaiheessa näkemyksiä esimerkiksi vuorovaikutustilaisuuksista ja -menetelmistä sekä suunnitelluista arviointitavoista.

Strategisen yleiskaavan aikataulu tarkentuu prosessin aikana. Yleiskaavan valmisteluvaiheisiin, teematarkasteluihin ja rakennemallien vertailuun varataan riittävästi aikaa, jotta varmistetaan eri sidosryhmien laaja vuorovaikutus kaavan eri vaiheissa sekä hyvä lopputulos koko kaavatyölle.

Työlle on määritelty myös luottamushenkilöistä ja viranhaltijoista koostuva ohjausryhmä.

Kaupunkikehityslautakunnan käsittelyn jälkeen osallistumis- ja arviointisuunnitelma tulee nähtäville Nokian kaupungin verkkosivustolle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Katso kuvat: TPV kohtasi JVG:n – Tamperelaiset futistytöt kokivat jymy-yllätyksen Helsinki Cupin avauksessa
 2. Tampereelle uusi luonnonsuojelualue – Tampereen kaupunki saa yli 11 hehtaarin alueen rauhoittamisesta 79 000 euroa
 3. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 4. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 5. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 6. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 7. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen jääneitä on noin joka kolmannessa kunnassa
 8. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 9. Tulli on takavarikoinut kevään aikana ennätysmäärän nikotiinivalmisteita, varoittaa vaarasta – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 10. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 11. Kuka nykypäivän vastarannankiiskistä olisi lähinnä Juicea, kirjailija Linda Huhtinen? – "Hän on vähän samankaltainen"
 12. Kolumni: Metsästystä ja luonnonsuojelua – "Eläinkolarien määrä kulkee käsi kädessä eläinkannan kanssa"
 13. Lukijalta: Vaitinaron lisäkaista kaikille – "Joukkoliikennekaistojen yhteydessä on jo havaittu, että ne ovat ruuhkien aikana lähes tyhjiä"
 14. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 15. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 2. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 3. Ratikalle uusi haaste – Nyt ajetaan 84 tonnin ratikalla edestakaisin Hermiankatua, kyydissä hiekkasäkkejä
 4. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 5. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 6. Oliko siitä mitään hyötyä? Tuleeko siitä melua, pölyä ja päästöjä? – Rantatunnelin vaikutuksista kattava kysely
 7. Tampereen kulttuuripääkaupunkihaulle uusi pomo – "Siirrymme nyt kriittiseen vaiheeseen"
 8. Tampereelle uusi luonnonsuojelualue – Tampereen kaupunki saa yli 11 hehtaarin alueen rauhoittamisesta 79 000 euroa
 9. Myös naisepäilty vangittu Haapalinnan taposta - IS: Vangittuina ovat 35-vuotias äiti ja 16-vuotias poika, joilla on myös yhteistä rikoshistoriaa
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 12. 16-vuotias nuori mies vangittu Haapalinnan tapahtumista
 13. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 14. Moottoripyöräilijä ajoi 143 km/h Teiskontiellä
 15. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.