Nokian Viinikanniemeen suunnitteilla uusi asuinalue – Kapasiteetti kaksisataa asukasta

Nokian Viinikanniemeen kaavaillaan uutta asuinaluetta. Nokian kaupunki
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Nokian kaupunkikehityslautakunta käsittelee seuraavassa kokouksessaan 26.5.2020 asemakaavamuutosta Viinikanniemen alueelle, jossa nykyisen leirintäalueen tilalle on suunniteltu rivi- ja omakotitaloja, venevalkama ja uimapaikka.

Noin kahdensadan asukkaan uudelle asuinalueelle arvioidaan muuttavan lapsiperheitä.

Asemakaavamuutos koskee noin kymmenen hehtaarin kokoista aluetta, johon sisältyvät Viinikanniemen saarimainen alue sekä Sotkanpuoleinen ranta-alue. Viinikanniemeen muodostuisi kolme uutta katua sekä kolme omakotitalojen korttelialuetta.

Omakotitontteja on yhteensä 30, joista kahdellakymmenellä on oma ranta. Omakotitonttien rakennusoikeus on 210-360 k-m², jonka lisäksi rantatonteille voi rakentaa oman saunan. Sotkan puolelle on suunniteltu rivitalokorttelia 4-6 rivitalolle sekä mahdollisuutta rakentaa kaksi saunaa rantarinteeseen.

– Viinikanniemenkadun jatkeeksi rakennetaan Helmisimpukanranta-niminen katu, josta kääntyvät Viinikanniemen rantojen suuntaiset Silkkiuikunranta- ja Kultasiivenranta-nimiset kadut. Liukuslahden länsirannalle sekä Viinikanniemen itäkärkeen on suunniteltu lähivirkistysalueet, jotka ulottuvat rantaan. Itäkärkeen varataan tilaa myös jalankulku- ja pyöräilysillalle Viinikanniemestä Kehoon. Silta parantaa alueen ulkoilureittejä, jos se toteutuu myöhemmässä vaiheessa, kertoo maankäyttöjohtaja Kari Stenlund.

Asemakaavamuutoksessa ohjataan rakentamista niin, että asuinalueesta muodostuu yhtenäinen. Kaavamääräyksissä otetaan kantaa muun muassa kattomuotoon ja -kaltevuuteen, julkisivuväreihin ja -materiaaleihin sekä tonttien aitaamiseen. Rantavyöhykkeen tulee säilyä metsäisenä.

– Omakotitalot tulee sijoittaa katujen puoleisille osille, jolla pyritään huomioimaan luonnonmukainen järvimaisema. Rantaan voi rakentaa 20 k-m²:n rantasaunan ja vesialueelle saa sijoittaa yhden laiturin, avaa projektiarkkitehti Jorma Hakola alueen kaavamääräyksiä.

Viinikanniemen asemakaavamuutosehdotus etenee kaupunkikehityslautakunnan käsittelyn jälkeen nähtäville kaupungin verkkosivustolle. Nähtävillä olevasta asemakaavamuutosehdotuksesta voi antaa kirjallista palautetta alkukesän aikana.

Tavoitteena on, että kaavaehdotus tulee hyväksyttäväksi kaupunginvaltuustolle syksyn 2020 aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vanha mestari palasi kotiin Ylöjärvelle
 2. Kauppakamarin selvitys: Yritykset haluavat investointeja tiestöön ja rautateille
 3. Tamperelaiset sosiaalityön ammattilaiset kertovat: Tällaista on nyt suomalainen perheväkivalta – "Mielikuva siitä, että mies ajaa humalassa perheen hankeen, on täysin myyttinen"
 4. Koulujen päättäjäisviikonvaihdetta vietetään Tampereellakin – Näin poliisi ohjeistaa ajankohtaa viettämään
 5. Palvelukeskukset ja lähitorit pysyvät edelleen kiinni Tampereella – neuvontaa saa puhelimitse
 6. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 7. Tamperelaislähtöinen twerk-tähti teki uuden aluevaltauksen – tältä näyttää Tinzen musiikkivideo
 8. Kolumni: Kärsivällisyydestä
 9. Kangasalan kaupunki jatkaa koronarajoitusten purkamista
 10. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 11. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 12. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 13. Nuorisopalvelujen työntekijät ovat mukana Tampereella, kun nuoret juhlivat koulujen päättäjäispäivää – "Kyselemme kuulumisia ja autamme tarvittaessa"
 14. Linja 15 palasi normaalille reitilleen Tampereella
 15. Nyt on luvassa kesäterassi myös koirakavereille – G Livelab Tampere avaa kesäkautensa maanantaina

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tamperelaislähtöinen twerk-tähti teki uuden aluevaltauksen – tältä näyttää Tinzen musiikkivideo
 2. Syyte: Pariskunta toi Espanjasta Suomeen kymmenittäin sairaita koiria ja myi niitä korkealla hinnalla – Syyttäjä vaatii vankeusrangaistuksia
 3. Vanha mestari palasi kotiin Ylöjärvelle
 4. Tamperelaiset sosiaalityön ammattilaiset kertovat: Tällaista on nyt suomalainen perheväkivalta – "Mielikuva siitä, että mies ajaa humalassa perheen hankeen, on täysin myyttinen"
 5. Kangasalan kaupunki jatkaa koronarajoitusten purkamista
 6. Liikuntapaikat avautuvat Tampereella maanantaina – Lue tästä ohjeistus ja tarkemmat käytännöt
 7. Lautakunta hyväksyi muutokset – näin Nysse-vuoroja karsitaan
 8. Särkänniemi julkisti avauspäivänsä – sisään pääsee vain rajattu määrä asiakkaita kerrallaan
 9. 25 lammasta hoitaa tamperelaisia arvoniittyjä tänä kesänä
 10. Koulujen päättäjäisviikonvaihdetta vietetään Tampereellakin – Näin poliisi ohjeistaa ajankohtaa viettämään
 11. Nyt on luvassa kesäterassi myös koirakavereille – G Livelab Tampere avaa kesäkautensa maanantaina
 12. Suvivirsi soi tänä vuonna virtuaalisesti – mallia näyttävät kansanedustajat, Club For Five ja Tampereen konservatorio
 13. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen
 14. Ylinopeus Kangasalla aloitti tapahtumasarjan, jonka seurauksena 1970-luvulla syntynyt mies vangittiin – Nyt miestä epäillään yhteensä kuudesta rikoksesta
 15. Palkittu tamperelainen matematiikanopettaja: "Matematiikasta voi löytää onnistumisen kokemuksia taitotasosta huolimatta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.