Nokian Viinikanniemeen suunnitteilla uusi asuinalue – Kapasiteetti kaksisataa asukasta

Nokian Viinikanniemeen kaavaillaan uutta asuinaluetta. Nokian kaupunki
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Nokian kaupunkikehityslautakunta käsittelee seuraavassa kokouksessaan 26.5.2020 asemakaavamuutosta Viinikanniemen alueelle, jossa nykyisen leirintäalueen tilalle on suunniteltu rivi- ja omakotitaloja, venevalkama ja uimapaikka.

Noin kahdensadan asukkaan uudelle asuinalueelle arvioidaan muuttavan lapsiperheitä.

Asemakaavamuutos koskee noin kymmenen hehtaarin kokoista aluetta, johon sisältyvät Viinikanniemen saarimainen alue sekä Sotkanpuoleinen ranta-alue. Viinikanniemeen muodostuisi kolme uutta katua sekä kolme omakotitalojen korttelialuetta.

Omakotitontteja on yhteensä 30, joista kahdellakymmenellä on oma ranta. Omakotitonttien rakennusoikeus on 210-360 k-m², jonka lisäksi rantatonteille voi rakentaa oman saunan. Sotkan puolelle on suunniteltu rivitalokorttelia 4-6 rivitalolle sekä mahdollisuutta rakentaa kaksi saunaa rantarinteeseen.

– Viinikanniemenkadun jatkeeksi rakennetaan Helmisimpukanranta-niminen katu, josta kääntyvät Viinikanniemen rantojen suuntaiset Silkkiuikunranta- ja Kultasiivenranta-nimiset kadut. Liukuslahden länsirannalle sekä Viinikanniemen itäkärkeen on suunniteltu lähivirkistysalueet, jotka ulottuvat rantaan. Itäkärkeen varataan tilaa myös jalankulku- ja pyöräilysillalle Viinikanniemestä Kehoon. Silta parantaa alueen ulkoilureittejä, jos se toteutuu myöhemmässä vaiheessa, kertoo maankäyttöjohtaja Kari Stenlund.

Asemakaavamuutoksessa ohjataan rakentamista niin, että asuinalueesta muodostuu yhtenäinen. Kaavamääräyksissä otetaan kantaa muun muassa kattomuotoon ja -kaltevuuteen, julkisivuväreihin ja -materiaaleihin sekä tonttien aitaamiseen. Rantavyöhykkeen tulee säilyä metsäisenä.

– Omakotitalot tulee sijoittaa katujen puoleisille osille, jolla pyritään huomioimaan luonnonmukainen järvimaisema. Rantaan voi rakentaa 20 k-m²:n rantasaunan ja vesialueelle saa sijoittaa yhden laiturin, avaa projektiarkkitehti Jorma Hakola alueen kaavamääräyksiä.

Viinikanniemen asemakaavamuutosehdotus etenee kaupunkikehityslautakunnan käsittelyn jälkeen nähtäville kaupungin verkkosivustolle. Nähtävillä olevasta asemakaavamuutosehdotuksesta voi antaa kirjallista palautetta alkukesän aikana.

Tavoitteena on, että kaavaehdotus tulee hyväksyttäväksi kaupunginvaltuustolle syksyn 2020 aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Katso kuvat: TPV kohtasi JVG:n – Tamperelaiset futistytöt kokivat jymy-yllätyksen Helsinki Cupin avauksessa
 2. Tampereelle uusi luonnonsuojelualue – Tampereen kaupunki saa yli 11 hehtaarin alueen rauhoittamisesta 79 000 euroa
 3. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 4. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 5. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 6. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 7. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 8. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen jääneitä on noin joka kolmannessa kunnassa
 9. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 10. Tulli on takavarikoinut kevään aikana ennätysmäärän nikotiinivalmisteita, varoittaa vaarasta – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 11. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 12. Kuka nykypäivän vastarannankiiskistä olisi lähinnä Juicea, kirjailija Linda Huhtinen? – "Hän on vähän samankaltainen"
 13. Kolumni: Metsästystä ja luonnonsuojelua – "Eläinkolarien määrä kulkee käsi kädessä eläinkannan kanssa"
 14. Lukijalta: Vaitinaron lisäkaista kaikille – "Joukkoliikennekaistojen yhteydessä on jo havaittu, että ne ovat ruuhkien aikana lähes tyhjiä"
 15. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 2. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 3. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 4. Ratikalle uusi haaste – Nyt ajetaan 84 tonnin ratikalla edestakaisin Hermiankatua, kyydissä hiekkasäkkejä
 5. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 6. Oliko siitä mitään hyötyä? Tuleeko siitä melua, pölyä ja päästöjä? – Rantatunnelin vaikutuksista kattava kysely
 7. Tampereen kulttuuripääkaupunkihaulle uusi pomo – "Siirrymme nyt kriittiseen vaiheeseen"
 8. Tampereelle uusi luonnonsuojelualue – Tampereen kaupunki saa yli 11 hehtaarin alueen rauhoittamisesta 79 000 euroa
 9. Myös naisepäilty vangittu Haapalinnan taposta - IS: Vangittuina ovat 35-vuotias äiti ja 16-vuotias poika, joilla on myös yhteistä rikoshistoriaa
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 12. 16-vuotias nuori mies vangittu Haapalinnan tapahtumista
 13. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 14. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 15. Moottoripyöräilijä ajoi 143 km/h Teiskontiellä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.