"Näitä tapauksia ei voi ikävä kyllä enää laskea yhden tai kahdenkaan käden sormilla" – Hengenvaarallinen ilmiö: Ilkivalta ja luvaton liikkuminen lisääntyneet rautateillä

Ilkivalta ja luvaton liikkuminen ovat lisääntyneet rautateillä tämän kevään aikana aiempiin vuosiin verrattuna, tiedottaa Väylävirasto. Tieto on peräisin veturinkuljettajien raporteista.

– Niitä tapauksia ei voi ikävä kyllä enää laskea yhden tai kahdenkaan käden sormilla, kertoo tiedotteessa liikenneturvallisuuden asiantuntija Jarmo Koistinen Väylävirastosta.

Vuosien varrella kertyneiden silminnäkijähavaintojen mukaan raiteilla luvattomasti liikkuvat henkilöt ovat yleensä lapsia tai nuoria.

– Joukossa tyhmyys tiivistyy. Uskon, että pahanteossa olevat nuoret ja lapset eivät ymmärrä, millaisista riskeistä on kyse. Luvaton liikkuminen ja ilkivalta ei ole todellakaan mitään viatonta leikkiä, vaan siellä on omakin henki uhattuna, Koistinen toteaa.

Väylävirasto, poliisi ja VR muistuttavatkin, että hölmöily rautateillä vaarantaa junamatkustajien turvallisuuden lisäksi myös pahanteossa olevien henkilöiden oman hengen.

Junat kulkevat nopeasti ja äänettömästi, eikä niiden lähestymistä välttämättä huomaa ennen kuin on myöhäistä.

– Juna ei voi väistää ja sen pysähtymismatka on useita satoja metrejä. Vakavien vaaratilanteiden lisäksi ilkivallalla voi olla muitakin seurauksia ja se voi viivästyttää useiden junien matkantekoa. Jos junakalusto vahingoittuu esimerkiksi raiteille jätetyn esineen vuoksi, korjauskustannukset voivat olla suuret ja tekijältä voidaan vaatia vahingonkorvauksia”, kertoo tiedotteessa liikenneturvallisuusjohtaja Tomi Kangas VR:ltä.

Rautatiealueella on muitakin riskejä kuin junan alle jääminen. Esimerkiksi ratojen sähköjännitteet ovat hengenvaarallisia. Välittömän hengenvaaran vuoksi radan rakenteissa ja junavaunuissa kiipeily on kiellettyä.

Luvattomasti rautateillä liikkuneita ihmisiä onkin vuosien varrella loukkaantunut ja jopa kuollut.

– Nyt järki käteen”, sanoo tiedotteessa poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta.

Luvattomasta radalla liikkumisesta rangaistaan sakolla.

Rautateiden vaarallisuudesta onkin tiedotteen mukaan tärkeä keskustella kotona. Keskustelussa kannattaa ottaa esiin seuraavia asioita:

• Radan ylittäminen muusta kuin virallisesta radan ylityskohdasta on vaarallista ja sen takia kiellettyä.

• Asiaton oleskelu rautatiealueella (esimerkiksi raiteilla ja ratapihalla) on vaarallista ja kiellettyä.

• Ilkivalta (esimerkiksi kiven, polkupyörän tai muun esteen asettaminen raiteille) on kiellettyä ja vaarallista, myös tekijälle itselleen.

• Junat kulkevat nopeasti ja äänettömästi ja niiden lähestymistä ei välttämättä huomaa ajoissa.

• Junan pysähtymismatka on useita satoja metrejä, eikä se voi väistää.

• Rataverkolla liikkuu paljon erityyppisiä junia, joiden aikataulut muuttuvat usein.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut