"Nyt pitäisi maalata isolla pensselillä ja pistää rakenteet kuntoon" – Kysely: Näillä keinoilla pirkanmaalaisyritykset elvyttäisivät koronakriisistä kärsinyttä taloutta

Tampereen kauppakamarin jäsenyritykset suhtautuivat myönteisimmin kotitalousvähennyksen kasvattamiseen. Kuvituskuva. Päivä Heiskanen

Riina Haapala

Kotitalousvähennyksen kasvattaminen ja omavastuuosuuden puolittaminen saavat yrityksiltä eniten kannatusta elvytystoimiksi, selviää kauppakamarien viidennestä koronakyselystä.

Koronakyselyssä tiedusteltiin samat, yritysten näkymiin, liikevaihtoon ja henkilöstön määrään liittyvät asiat kuin neljässä aiemmassakin kyselyssä. Tilanteet ovat pysyneet melko samoina. Esimerkiksi 18.maaliskuuta konkurssin riskin arvioi koronaviruksen vuoksi nousseen noin 30 prosenttia vastaajista, ja määrä on edelleen samaa luokkaa.

Viidennessä kyselyssä haluttiin kuulla yritysten näkemykset elvytystoimista.

"Osa yritysten COVID-vaikutuksista johtuvat asiakkaiden ja kuluttajien pysyvästi muuttuneesta käyttäytymisestä, joka johtuu digitalisaatiosta, työn luonteen muutoksesta, verkkokaupasta, etätyöstä jne. Nämä ovat megatrendejä, joita COVID ei ole aiheuttanut vaan ainoastaan kiihdyttänyt (…) Mikäli elvytysinvestointeja tehtäessä yrityksille ja hallitukselle ei ole selvää, mitkä koetuista muutoksista ovat väliaikaisia tai pysyviä, voimme tehdä Suomen historian katastrofaalisimmat elvytysinvestoinnit."

Vaihtoehtoja kyselyssä annettiin viisi. Valtakunnallisesti ja myös Tampereen kauppakamarin jäsenyrityksissä vastaajat suhtautuivat myönteisimmin kotitalousvähennyksen kasvattamiseen ja omavastuuosuuden puolittamiseen (81 %), kaikkien ansiotuloveron alentamiseen tasaisesti (73 %) sekä ravintolaruuan ja anniskelun arvonlisäveron alentamiseen väliaikaisesti 10 prosenttiin (73 %).

"Tuloveron alentaminen ei ole ratkaisu, koska velka pitää joskus maksaakin – ja sitä nyt tulee. Tukipolitiikassa olisi paljon karsittavaa ja sitä pitäisi kohdentaa vain niille, jotka sitä oikeasti tarvitsevat. Kotitalousvähennyksen kasvattaminen tukee kysynnän kasvua ja on siten oikea tapa – lisää tämän tapaista elvytystä."

72,5 prosenttia Tampereen kauppakamarin jäsenyritysvastaajista suhtautui myönteisesti tai erittäin myönteisesti nopeasti aloitettaviin tiestön korjaus- ja parannusinvestointeihin. Ratainvestointeihin myönteisesti tai erittäin myönteisesti suhtautui 60 prosenttia vastaajista.

– Tampereelle ja Pirkanmaalle tärkeitä elvytyskohteita on useita, sanoo Tampereen kauppakamarin toimitusjohtaja Antti Eskelinen kauppakamarin tiedotteessa.

Tiehankkeista sopivia kohteita ovat kauppakamarin tiedotteen mukaan esimerkiksi Valtatie 9 Tampere–Orivesi-välillä, Vaitinaron liittymä sekä Valtatie 3 Hämeenkyröstä pohjoiseen.

– Koko Suomelle ja tietysti myös Pirkanmaalle tärkein elvytyskohde on päärata, jolta löytyy ns. kuokkamaahan kohteita Pasilan ja Riihimäen väliltä. Niihin investoimalla autetaan koko pääradan vaikutusaluetta.

Eskelinen sanoo tiedotteessa, että suurin yllätys vastauksissa oli valtakunnallisesti se, että tiehankkeet nousivat ykköseksi ohi raideliikenneinvestointien.

– Syynä olivat ehkä hankkeiden nopeampi vaikuttavuus ja tiestön todella huono kunto. Myös kotitalousvähennyksen merkitys oli itselle pienoinen – mutta positiivinen – yllätys, Eskelinen kertoo tiedotteessa.

”NYT pitäisi maalata isolla pensselillä ja pistää rakenteet kuntoon HERÄTYS! Isoihin muutoksiin ei Suomessa normaalina aikana ole poliittista tahtoa, kannattaa toimia nyt!”

Kyselyn avoimissa vastauksissa yritykset edelleen toivovat tuekseen helpotuksia työnantajamaksuihin ja arvonlisäveroihin sekä nopeutettua yt-menettelyä. Rajoitusten purkamista kiirehditään.

Elvytyskeinoista annettujen vaihtoehtojen ulkopuolelta huomautettiin, että ”voimia ei pidä käyttää välttämättömän muutoksen hidastamiseen, vaan sellaisen kilpailukyky-ympäristön luomiseen, jossa suomalaiset yritykset pärjäävät globaalisti vuonna 2030.”

Viides koronakysely toteutettiin 18.5. Kysely lähetettiin kaikille kauppakamarien jäsenyrityksille.. Edelliset kyselyt tehtiin 16.–17.3., 30.–31.3., 20.4. ja 4.5.

Kyselyyn vastasi valtakunnallisesti 3400 ja Tampereen kauppakamarista 380 yritystä.

Tampereen kauppakamarin jäsenistä suurimmat vastaajaryhmät olivat samat kuin aiemmissakin kyselyissä, eli teollisuus (20,8 %), muu palvelutoiminta (12,2 %), informaatio ja viestintä (10,7 %), sekä tukku- ja vähittäiskauppa (10,7 %). 2–9 henkeä työllistäviä vastaajista oli 34,6 %, 10–49 työllistäviä oli 34,1 %. Alle kahden miljoonan liikevaihdon yrityksiä vastaajista oli 49,7 %, 2–10 miljoonaa vaihtavia oli 27,1 % ja 11–49 miljoonaa vaihtavia oli 13 %.

Kursivoidut kohdat ovat yritysten lainauksia yritysten vastauksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vanha mestari palasi kotiin Ylöjärvelle
 2. Kauppakamarin selvitys: Yritykset haluavat investointeja tiestöön ja rautateille
 3. Tamperelaiset sosiaalityön ammattilaiset kertovat: Tällaista on nyt suomalainen perheväkivalta – "Mielikuva siitä, että mies ajaa humalassa perheen hankeen, on täysin myyttinen"
 4. Koulujen päättäjäisviikonvaihdetta vietetään Tampereellakin – Näin poliisi ohjeistaa ajankohtaa viettämään
 5. Palvelukeskukset ja lähitorit pysyvät edelleen kiinni Tampereella – neuvontaa saa puhelimitse
 6. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 7. Tamperelaislähtöinen twerk-tähti teki uuden aluevaltauksen – tältä näyttää Tinzen musiikkivideo
 8. Kolumni: Kärsivällisyydestä
 9. Kangasalan kaupunki jatkaa koronarajoitusten purkamista
 10. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 11. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 12. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 13. Nuorisopalvelujen työntekijät ovat mukana Tampereella, kun nuoret juhlivat koulujen päättäjäispäivää – "Kyselemme kuulumisia ja autamme tarvittaessa"
 14. Linja 15 palasi normaalille reitilleen Tampereella
 15. Nyt on luvassa kesäterassi myös koirakavereille – G Livelab Tampere avaa kesäkautensa maanantaina

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tamperelaislähtöinen twerk-tähti teki uuden aluevaltauksen – tältä näyttää Tinzen musiikkivideo
 2. Syyte: Pariskunta toi Espanjasta Suomeen kymmenittäin sairaita koiria ja myi niitä korkealla hinnalla – Syyttäjä vaatii vankeusrangaistuksia
 3. Vanha mestari palasi kotiin Ylöjärvelle
 4. Tamperelaiset sosiaalityön ammattilaiset kertovat: Tällaista on nyt suomalainen perheväkivalta – "Mielikuva siitä, että mies ajaa humalassa perheen hankeen, on täysin myyttinen"
 5. Kangasalan kaupunki jatkaa koronarajoitusten purkamista
 6. Liikuntapaikat avautuvat Tampereella maanantaina – Lue tästä ohjeistus ja tarkemmat käytännöt
 7. Lautakunta hyväksyi muutokset – näin Nysse-vuoroja karsitaan
 8. Särkänniemi julkisti avauspäivänsä – sisään pääsee vain rajattu määrä asiakkaita kerrallaan
 9. 25 lammasta hoitaa tamperelaisia arvoniittyjä tänä kesänä
 10. Nyt on luvassa kesäterassi myös koirakavereille – G Livelab Tampere avaa kesäkautensa maanantaina
 11. Koulujen päättäjäisviikonvaihdetta vietetään Tampereellakin – Näin poliisi ohjeistaa ajankohtaa viettämään
 12. Suvivirsi soi tänä vuonna virtuaalisesti – mallia näyttävät kansanedustajat, Club For Five ja Tampereen konservatorio
 13. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen
 14. Ylinopeus Kangasalla aloitti tapahtumasarjan, jonka seurauksena 1970-luvulla syntynyt mies vangittiin – Nyt miestä epäillään yhteensä kuudesta rikoksesta
 15. Palkittu tamperelainen matematiikanopettaja: "Matematiikasta voi löytää onnistumisen kokemuksia taitotasosta huolimatta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.