Tampereen seudun ammattiopisto Tredu on aloittanut suojavisiirien 3D-tulostamisen. Muoviset, hoito- ja hoivatyöhön tarkoitetut visiirit tulevat Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttöön.
– Ensimmäiset visiirit toimitimme heti vapun jälkeen Tampereen kaupungin pandemiavastaanotolle. Nyt pääsemme jatkamaan tuotantoa heidän palautteensa perusteella ja työstämään visiireitä, jotka todella menevät käyttöön. Tarve on kuulemma valtava, kertoo koulutuspäällikkö Marko Seppä-Murto Tredun tiedotteessa.
Aloite hankkeeseen lähti Tredusta. Tampereen kaupunkia lähestyttiin ehdotuksella, että Tredun 3D-tulostimia voitaisi käyttää yleishyödyllisesti tulostamalla suojavisiirien osia. Ehdotukseen tartuttiin nopeasti.
Tredu pystyy tuottamaan parhaimmillaan noin 40 visiiriä päivässä. Tredussa hyödynnetään olemassaolevaa laitteistoa ja osaamista.
– Tarjoamme opiskelijoillemme oppimiskokemuksen todellisessa tärkeässä projektissa. Emme toki pysty vastaamaan koko tarpeeseen, mutta kysehän on enemmänkin siitä, että lähdemme omalta osaltamme mukaan tähän taisteluun, Marko Seppä-Murto kertoo tiedotteessa.
Koronarajoitusten takia myös joissain Tredun yksiköissä työ väheni. Tilanne mahdollisti sen, että henkilökuntaa on pystytty siirtämään tämän visiirihankkeen pariin. Kansainvälisten asioiden suunnittelija Thomas Scherrer työskentelee normaalisti muun muassa opiskelijavaihtojen parissa. Nyt kv-toiminta on luonnollisesti nollissa, joten Scherrer koordinoi visiirihanketta.
– Materiaalihan liittyy tuotteen kestävyyteen oleellisesti, ja niitä vielä tässä testaillaan. Vielä ollaan siis hankkeen kokeiluvaiheessa. Maltti on valttia tässäkin. Nämä koneet ovat aika herkkiä, eli hosumaan ei voi ruveta. Testausvaihe on samalla erittäin hyvää aikaa opiskelijoiden testata ja opetella koneita käytännössä, Scherrer kertoo tiedotteessa.
Suojavisiirin malli oli valmiina olemassa ja käytettävissä juuri vastaaviin, ei-kaupallisiin hankkeisiin. Suurtuotantoon ei Tredussa tähdätä, kyse on nimenomaan yhteisen hyvän eteen toimimisesta ja oppimisesta.