626 hakijaa, 9 valittiin – tässä ovat Tampereen ratikan ensimmäiset, tulevat liikenteenohjaajat

Tuulia Nieminen ja Joona Saukkoriipi kouluttautuvat liikenteenohjaajiksi. He tulevat työskentelemään taustalla näkyvällä Tampereen Raitiotien varikolla. Riina Haapala

Riina Haapala

Tampereen Ratikan ensimmäiset liikenteenohjaajat ovat aloittaneet koulutuksensa. Koulutukseen haki 626 kiinnostunutta ja heistä yhdeksän valittiin. Joona Saukkoriipi ja Tuulia Nieminen ovat Tampereen ensimmäisiä liikenteenohjaajakoulutettavia.

Niemisellä on kuuden vuoden työkokemus logistiikka-alalta ja hän valmistuu tänä keväänä logistiikka-alan insinööriksi.

– Kun olen kuusi vuotta katsellut varaston seiniä, halusin uusia haasteita, Nieminen kertoo.

Hän halusi pysyä logistiikka-alalla, mutta löytää uusia mahdollisuuksia. Saukkoriipi puolestaan on ajanut viisi vuotta raitiovaunua Helsingissä. Hän pitää liikenteenohjaajan työtä mielenkiintoisena.

Molemmat kokevat mielenkiintoisena myös mahdollisuuden olla rakentamassa jotain kokonaan uutta.

Koulutusta on nyt takana reilun viikon verran. Aika on mennyt vielä tutustuessa eivätkä koulutettavat ole haastattelua tehdessä päässeet vielä näkemään edes testivaunua. Ryhmän henki on kuitenkin Niemisen mukaan hyvä.

Liikenteenohjaaja tilaa korjauksen ja varmistaa, että liikenne lähtee taas sujumaan.

– Odotan, että tästä saadaan hyvä, toimiva järjestelmä ja paikka, missä on mieluista olla töissä, Nieminen sanoo.

Kokonaan uuden järjestelmän kehittämisessä otetaan mallia myös muualta.

– Katsotaan, mitä muut ovat tehneet ja tehdään parempi, Saukkoriipi toteaa.

Uutta on myös itse koulutus. Se järjestetään yhteistyössä Tampereen Seudun ammattiopisto Tredun kanssa. Koulutus on myös lajinsa ensimmäinen, sillä se on räätälöity juuri Tampereen ratikkaa varten.

Koulutuksen pohjalla on kuljetusalan ammattitutkinto ja liikenteenohjaajan koulutus opiskellaan oppisopimuksella.

Lue lisää: Tampereen ensimmäinen oma ratikka saapuu viikonloppuna – itse vaunu nähdään kulkemassa kesäkuussa

Monelle sanasta liikenteenohjaaja tulee ensimmäisenä mieleen niin sanottu tikkari kädessä asvalttityömaalla seisova henkilö. Ratikan liikenteenohjaajan työ on kuitenkin jotain aivan muuta.

– Meidän työpaikka tulee olemaan täällä varikolla, Nieminen kertoo.

Noin 12 kuukauden mittaisessa koulutuksessa opiskellaan liikenteenohjauksen järjestelmiä ja ratikalla ajoa. Kaikki liikenteenohjaajat saavat myös kuljettajan pätevyyden.

Nieminen kertoo, että liikenteenohjaajan tehtävä on valvoa, että ratikat kulkevat ajallaan ja ilman häiriöitä. Toisaalta liikenteenohjaajan tulee tietää, mitä tehdä, jos eteen ilmaantuu vika.

– Jos vaikka vaunu hajoaa, liikenteenohjaaja tilaa korjauksen ja varmistaa, että liikenne lähtee taas sujumaan, Saukkoriipi sanoo.

Liikenteenohjaajan tehtäviin kuuluu myös henkilöstönohjaus sekä raiteiden kunnossapitotyön ja liikenteen yhteensovittaminen. Osa toimii myös tiimiesimiehenä tai -kouluttajana.

Liikenteenohjaajakoulutuksen teoriaosuus toteutetaan lähiopetuksena Tredun Hervannan toimipisteellä ja osa ratikan maketissa, jonne on rakennettu ajosimulaattori. Marraskuussa 2020 aloitetaan koeliikenne, jossa liikenteenohjaajat pääsevät harjoittelemaan liikenteenohjausta käytännössä ja tekevät koeajoja.

Seuraavaksi liikenteenohjaajille haetaan työkavereita, kun raitiovaununkuljettajien haku käynnistyy 2. kesäkuuta. Yhteensä kuljettajia rekrytoidaan noin 65 ja hakuaika on kesäkuun loppuun asti. Koulutukset jaksotetaan useammalle kurssille, joista ensimmäinen on suunniteltu käynnistyväksi joulukuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 2. Koronakevään vaikeuksia hyvitetään – Tampereen kaupunki jakaa risteilylahjakortteja ikäihmisten omaishoitajille
 3. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 4. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 5. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 6. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 7. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 8. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 9. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 10. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 11. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 12. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen
 13. Oma raha: Nelikymppinen Tiina Nykyri hankki muhkean säästön vertailemalla sähkön ja vakuutusten hintoja – "Vielä kun saisi sähkönsiirronkin kilpailutettua"
 14. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 15. Tampereen kaupungille lahjoituksena 15 pelastusrengasta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 2. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 3. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?
 4. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 5. "Monet asiakkaat kertoivat käyvänsä nyt meidän tukemisen vuoksi" – Näin kävi Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 -äänestyksessä! Katso top 20
 6. "Koeajoissa havaittiin puutteita ja välinpitämättömyyttä" – Ratikka on tästä viikosta eteenpäin pysyvä osa Tampereen liikennettä: kertaa täältä viisi isoa muutosta!
 7. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 8. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 9. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 10. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 11. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 12. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 13. Ratinan stadionille suunnitellaan kattamista – Ratinaa halutaan kehittää keskustan kuolleesta kulmasta vireäksi tapahtuma-alueeksi
 14. TOAS rakennuttaa opiskelija-asuntoja Kauppiin – Ensimmäisessä puukerrostalossa yhteensä 70 asuntoa
 15. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.