626 hakijaa, 9 valittiin – tässä ovat Tampereen ratikan ensimmäiset, tulevat liikenteenohjaajat

Tampereen Ratikan ensimmäiset liikenteenohjaajat ovat aloittaneet koulutuksensa. Koulutukseen haki 626 kiinnostunutta ja heistä yhdeksän valittiin. Joona Saukkoriipi ja Tuulia Nieminen ovat Tampereen ensimmäisiä liikenteenohjaajakoulutettavia.

Niemisellä on kuuden vuoden työkokemus logistiikka-alalta ja hän valmistuu tänä keväänä logistiikka-alan insinööriksi.

– Kun olen kuusi vuotta katsellut varaston seiniä, halusin uusia haasteita, Nieminen kertoo.

Hän halusi pysyä logistiikka-alalla, mutta löytää uusia mahdollisuuksia. Saukkoriipi puolestaan on ajanut viisi vuotta raitiovaunua Helsingissä. Hän pitää liikenteenohjaajan työtä mielenkiintoisena.

Molemmat kokevat mielenkiintoisena myös mahdollisuuden olla rakentamassa jotain kokonaan uutta.

Koulutusta on nyt takana reilun viikon verran. Aika on mennyt vielä tutustuessa eivätkä koulutettavat ole haastattelua tehdessä päässeet vielä näkemään edes testivaunua. Ryhmän henki on kuitenkin Niemisen mukaan hyvä.

Liikenteenohjaaja tilaa korjauksen ja varmistaa, että liikenne lähtee taas sujumaan.

– Odotan, että tästä saadaan hyvä, toimiva järjestelmä ja paikka, missä on mieluista olla töissä, Nieminen sanoo.

Kokonaan uuden järjestelmän kehittämisessä otetaan mallia myös muualta.

– Katsotaan, mitä muut ovat tehneet ja tehdään parempi, Saukkoriipi toteaa.

Uutta on myös itse koulutus. Se järjestetään yhteistyössä Tampereen Seudun ammattiopisto Tredun kanssa. Koulutus on myös lajinsa ensimmäinen, sillä se on räätälöity juuri Tampereen ratikkaa varten.

Koulutuksen pohjalla on kuljetusalan ammattitutkinto ja liikenteenohjaajan koulutus opiskellaan oppisopimuksella.

Lue lisää: Tampereen ensimmäinen oma ratikka saapuu viikonloppuna – itse vaunu nähdään kulkemassa kesäkuussa

Monelle sanasta liikenteenohjaaja tulee ensimmäisenä mieleen niin sanottu tikkari kädessä asvalttityömaalla seisova henkilö. Ratikan liikenteenohjaajan työ on kuitenkin jotain aivan muuta.

– Meidän työpaikka tulee olemaan täällä varikolla, Nieminen kertoo.

Noin 12 kuukauden mittaisessa koulutuksessa opiskellaan liikenteenohjauksen järjestelmiä ja ratikalla ajoa. Kaikki liikenteenohjaajat saavat myös kuljettajan pätevyyden.

Nieminen kertoo, että liikenteenohjaajan tehtävä on valvoa, että ratikat kulkevat ajallaan ja ilman häiriöitä. Toisaalta liikenteenohjaajan tulee tietää, mitä tehdä, jos eteen ilmaantuu vika.

– Jos vaikka vaunu hajoaa, liikenteenohjaaja tilaa korjauksen ja varmistaa, että liikenne lähtee taas sujumaan, Saukkoriipi sanoo.

Liikenteenohjaajan tehtäviin kuuluu myös henkilöstönohjaus sekä raiteiden kunnossapitotyön ja liikenteen yhteensovittaminen. Osa toimii myös tiimiesimiehenä tai -kouluttajana.

Liikenteenohjaajakoulutuksen teoriaosuus toteutetaan lähiopetuksena Tredun Hervannan toimipisteellä ja osa ratikan maketissa, jonne on rakennettu ajosimulaattori. Marraskuussa 2020 aloitetaan koeliikenne, jossa liikenteenohjaajat pääsevät harjoittelemaan liikenteenohjausta käytännössä ja tekevät koeajoja.

Seuraavaksi liikenteenohjaajille haetaan työkavereita, kun raitiovaununkuljettajien haku käynnistyy 2. kesäkuuta. Yhteensä kuljettajia rekrytoidaan noin 65 ja hakuaika on kesäkuun loppuun asti. Koulutukset jaksotetaan useammalle kurssille, joista ensimmäinen on suunniteltu käynnistyväksi joulukuussa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut