Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tuleeko Tampereen matkailukesästä menestys vai katastrofi? – ”Meillehän voi vielä käydä hyvin...”

Matkailu: Kaiken kokenut matkailupomo ei uskalla edes kesän kynnyksellä ennustaa, kumpi skenaario toteutuu.

Takana kaksi kuukautta neljän seinän sisällä, perheen alkukesän ulkomaan matka jää tekemättä ja siitä säästyneet eurot ovat tilillä.

Tässäkö sauma kaikkien aikojen matkailukesälle, jonka aikana Tampere pääsee esittelemään matkailutarjontaansa ja lyömään läpi oivallisena kaupunkikohteena?

Vaiko talouskatastrofi, joka kaataa joukoittain matkailualan toimijoita konkurssiin?

Visit Tampereen matkailujohtaja Jari Ahjoharju nyökkää mietteliäänä kummallekin vaihtoehdolle.

– Tampereen matkailun kannalta isoin kysymys on se, uskaltavatko kotimaan matkailijat lähteä liikkeelle juhannuksen ja koulujen alkamisen välisenä aikana. Minä uskon, että aika neljän seinän sisällä on tehnyt tehtävänsä ja tulee halu lähteä liikkeelle.

– Toisaalta kolahdus matkailualalle on ollut niin suurempi kuin koskaan. Toivottavasti mahdollisimman moni selviää siitä, punnitsee Ahjoharju.

Aika neljän seinän sisällä on tehnyt tehtävänsä.

Optimismista huolimatta kokenut matkailumies myöntää, että vaikka kesä on jo muutaman viikon päässä, ennusteet ovat yhä hataralla pohjalla.

Tavallisesti tähän aikaan vuodesta matkailukesästä on voinut antaa hyvän arvion pelkästään hotellien varaustilanteen pohjalta. Tänä vuonna tästä ei ole apua – tai ainakaan rohkaisua.

– Mökkien hyvä varaustilanne on sen sijaan myönteinen asia, muistuttaa Ahjoharju.

Matkailujohtajan mukaan tänä kesänä potentiaalisin kohderyhmä alueen matkailupalveluille ovat perheet ja pariskunnat, jotka lähtevät liikkeelle pääkaupunkiseudulta parin päivän reissulle tuulettumisreissulle.

– Automatkailu tulee varmasti lisääntymään, kun julkisilla ei välttämättä uskalleta matkustaa.

Millä autojen nokat sitten käännetään Tampereelle?

Tampereen vilkas tapahtumakesä ei tänä vuonna väkeä vedä ja rajoitukset purevat kaupunkikulttuuriin muutenkin.

Ahjoharjun mukaan Tampere olisi tällaisena kesänä jopa tavallista riippuvaisempi perinteisen kesämatkailuvaltti Särkänniemen vetovoimasta, mutta nyt senkin toimintamahdollisuudet ovat vielä kysymysmerkki.

Tampereella olisi näistäkin huolimatta valtit käsissään nousta koronakesän menestyjäksi.

– Meidän hyvä puoli on se, että tämä on kompakti kävelemällä haltuunotettava kaupunki, jossa on luontokohteitakin lähellä.

Matkailujohtaja muistuttaa, että koettavaa kaupungissa riittää, vaikka perinteisiä kulttuurilaitoksia koetellaan.

– Muumimuseo ja muut museot saadaan auki ja ravintoloiden avaaminen voi olla tässä tilanteessa tärkeä piristysruiske. Esimerkiksi paikallinen olut ja ruoka voivat olla nyt hyvä houkutin. Lisäksi Finlaysonin uusi kattokävely on jotain sellaista, mitä muilla ei ole.

Visit Tampere otti startin matkailukesään keräämällä matkailupalvelujen digitaalisesti myynnissä olevat tuotteet omalle sivulleen. Tavoitteena on alueen oma matkailupalvelujen verkkokauppa. Nettikaupan merkitys korostuu korona-aikana.

– Myös yritykset ovat ottaneet digitaaliset palvelut kehittämiskohteekseen. Siinä tulee nyt harppaus.

Visit Tampereessa ollaan valmistauduttu aktiiviseen rummuttamiseen, kunhan ihmisten luottamus alkaa palata.

– Meillehän voi vielä käydä hyvin, jos suomalaiset vain uskaltavat lähteä liikkeelle, uskoo matkailujohtaja.