Korona toi salakapakat Tampereelle – Poliisi ohjeistaa tiukasti: "Kikkailu voi viedä anniskeluluvat pysyvästi"

Ravintolat: Toivoisin yrittäjiltä malttia rajoitusten purkuun asti, huomauttaa Sisä-Suomen poliisin komisario Ismo Rajala.

Poliisi varoittaa yrittäjiä, jotka tuntevat vetoa kikkailla ravintolan salatuilla aukioloilla korona-aikaan. Kikkailun seurauksena anniskelulupa voi lähteä pysyvästikin. Katja Juurikko/ESM:n arkisto
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Koronapandemia rantautti salakapakat myös Tampereelle. Asiasta otti yhteyttä Kaupunkilehti Tamperelaisen lukija, joka kertoo että kaupungin keskustassa sijaitsevassa ravintolassa poliisi on joutunut keskeyttämään juhlat kuluneen kuukauden aikana ainakin kolme kertaa.

Sisä-Suomen poliisin kenttäyksikön johtaja, komisario Ismo Rajala vahvistaa että poliisi on joutunut kevään aikana puuttumaan muutamaan otteeseen rajoitusten vastaiseen ravintolatoimintaan.

– Puhutaan toki marginaalisesta ilmiöstä, eikä se ole ilmennyt siinä laajuudessa että voisimme puhua varsinaisesta ongelmasta. Muutaman kerran on puututtu siihen, että takeawaytä markkinoivassa ravintolassa on ollut pöytiä ja tuoleja esillä. Takeaway on takeaway: ostettu otetaan mukaan, eikä jäädä norkoilemaan, Rajala huomauttaa.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) peräänkuulutti tiistaina, että on sekä ravintoloiden että asiakkaiden etu, että rajoituksista pidetään kiinni.

Tamperelaiselle asiasta soittanut lukija kertoo, että keskustaravintolassa toiminta on ollut hyvinkin avointa. Lukija jopa häkeltyi toiminnan avoimuudesta semminkin, kun paikkana on Tampereen keskustan alue.

– En ehkä itse laittaisi väkeä takapihalle ulos röökille huutamaan, jos tarkoitus on pitää touhu salaisena. Viimeksi poliisi kävi lauantaina paikalla: siinä oli silloin väkeä juhlavaatteissa noin parikymmentä ja siinä määrin riehakkaassa olotilassa, että ensimmäisen poliisin tullessa paikalle yksi heistä ryntäsi spontaanisti halailemaankin konstaapelia, lukija ihmettelee.

Lukija soitti asian tiimoilta myös Valviraan.

– Sieltä sanottiin, että soita suoraan poliisille kun tällaista ilmenee, heillä on kunnolla resurssia puuttua asiaan. Sinänsä on tietysti vähän harmillistakin, ettei tällaisessa asiassa ole muilla kunnollisia mahdollisuuksia puuttua paitsi poliisilla.

Ismo Rajalallekin on tullut kevään aikana vastaan kuvio, jossa rajoituksista yritetään luistaa yksityistilaisuuteen vedoten.

– Se on todella huono kikka: ollaan kuitenkin koko ajan ravintolassa, ja sama lainsäädäntö ja samat rajoitukset pätevät koko ajan. Tuo selitys ei siis todellakaan tule menemään viranomaisilta missään nimessä läpi, Rajala huomauttaa.

Aluehallintovirasto tiedotti tiistaina, että kesäkuussa kokoontumisrajoitus tulee olemaan 50 henkeä ja 50–500 hengen yleisötilaisuudet ovat mahdollisia erityisjärjestelyjen avulla.

Poliisin toiminnan kokonaisuudessa vastaavanlaiset kolttoset eivät saa suurta painoarvoa sikäli, että niiden yleistymisestä ei olla erityisen huolissaan. Rajala kuitenkin toivoo, että alan yrittäjät malttaisivat mielensä vielä muutaman viikon, kesäkuun alkuun jolloin nykyisiä rajoituksia ollaan muuttamassa.

– Aluehallintovirastohan säätelee anniskelulupia tarkasti, ja tällaisesta toiminnasta seurauksena voi olla joko tilapäiden lupien lähteminen tai niin, että luvat lähtevät kokonaan. Kehottaisin miettimään, onko sitten kuitenkin järkevämpää odottaa koronakausi ohi vai pilata elinkeino vain tilapäisesti kestävän poikkeusajan takia, Rajala sanoo painokkaasti.

Hallituksen tiedotustilaisuuden tiistaina tehdyistä päätöksistä voit katsoa tästä.

Tähän mennessä tapahtunutta

Eduskunta hyväksyi maaliskuun lopussa hallituksen esityksen ravintoloiden sulkemisesta 31. toukokuuta saakka.

Ravintolat ja kahvilat sulkivat ovensa asiakkailta lauantaina 4. huhtikuuta.

Sen jälkeen ravintoloista ja kahviloista on voinut hakea pelkästään noutoruokaa tai noutojuotavaa.

Hallitus neuvotteli alkuviikolla ravintoloiden ja avaamisesta ja avaamisen ajankohdasta. Hallitus ilmoitti tiistaina tiedotustilaisuudessa, että ravintolat avaavat oviaan asiakkaille 1. kesäkuuta kuitenkin rajoitetulla toimintamallilla: ravintolat voivat olla auki kello 23 asti ja anniskelu on sallittu kello 22 saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronakevät koetteli: tuntemattomat eivät saaneet halata Eila-mummia – Nyt teatterineuvos saunoo, ui ja nauttii saaressa
 2. Pakina: Mistä tuntee sivistysvaltion? – "Eikö muistomerkkien tuhoaminen ole historian väärentämistä"
 3. Nyt se on selvitetty: mitä Tampereen yrittäjät ovat ammatiltaan? – Katso yrittäjien ammattien top 10
 4. Lehdet: Pate Mustajärvi meni naimisiin
 5. Matkustusrajoitusten purkaminen näkyy jo – Poliisilta 6 euron arvoinen säästövinkki
 6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 7. Lukijalta: Eurooppa kaipaa konfederaatiota – "EU kaipaa modernia reformaatiota yhteisvastuun muotoon kääritystä anekaupasta"
 8. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 9. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 10. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 11. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 12. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 13. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 14. Katso kuvat: TPV kohtasi JVG:n – Tamperelaiset futistytöt kokivat jymy-yllätyksen Helsinki Cupin avauksessa
 15. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 2. Tampereelle uusi luonnonsuojelualue – Tampereen kaupunki saa yli 11 hehtaarin alueen rauhoittamisesta 79 000 euroa
 3. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 4. Lehdet: Pate Mustajärvi meni naimisiin
 5. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 6. Matkustusrajoitusten purkaminen näkyy jo – Poliisilta 6 euron arvoinen säästövinkki
 7. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 8. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 9. Ratikalle uusi haaste – Nyt ajetaan 84 tonnin ratikalla edestakaisin Hermiankatua, kyydissä hiekkasäkkejä
 10. Oliko siitä mitään hyötyä? Tuleeko siitä melua, pölyä ja päästöjä? – Rantatunnelin vaikutuksista kattava kysely
 11. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 12. Moottoripyöräilijä ajoi 143 km/h Teiskontiellä
 13. Katso kuvat: TPV kohtasi JVG:n – Tamperelaiset futistytöt kokivat jymy-yllätyksen Helsinki Cupin avauksessa
 14. 16-vuotias nuori mies vangittu Haapalinnan tapahtumista
 15. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.