Korona toi salakapakat Tampereelle – Poliisi ohjeistaa tiukasti: "Kikkailu voi viedä anniskeluluvat pysyvästi"

Ravintolat: Toivoisin yrittäjiltä malttia rajoitusten purkuun asti, huomauttaa Sisä-Suomen poliisin komisario Ismo Rajala.

Poliisi varoittaa yrittäjiä, jotka tuntevat vetoa kikkailla ravintolan salatuilla aukioloilla korona-aikaan. Kikkailun seurauksena anniskelulupa voi lähteä pysyvästikin. KATJA JUURIKKO
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Koronapandemia rantautti salakapakat myös Tampereelle. Asiasta otti yhteyttä Kaupunkilehti Tamperelaisen lukija, joka kertoo että kaupungin keskustassa sijaitsevassa ravintolassa poliisi on joutunut keskeyttämään juhlat kuluneen kuukauden aikana ainakin kolme kertaa.

Sisä-Suomen poliisin kenttäyksikön johtaja, komisario Ismo Rajala vahvistaa että poliisi on joutunut kevään aikana puuttumaan muutamaan otteeseen rajoitusten vastaiseen ravintolatoimintaan.

– Puhutaan toki marginaalisesta ilmiöstä, eikä se ole ilmennyt siinä laajuudessa että voisimme puhua varsinaisesta ongelmasta. Muutaman kerran on puututtu siihen, että takeawaytä markkinoivassa ravintolassa on ollut pöytiä ja tuoleja esillä. Takeaway on takeaway: ostettu otetaan mukaan, eikä jäädä norkoilemaan, Rajala huomauttaa.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) peräänkuulutti tiistaina, että on sekä ravintoloiden että asiakkaiden etu, että rajoituksista pidetään kiinni.

Tamperelaiselle asiasta soittanut lukija kertoo, että keskustaravintolassa toiminta on ollut hyvinkin avointa. Lukija jopa häkeltyi toiminnan avoimuudesta semminkin, kun paikkana on Tampereen keskustan alue.

– En ehkä itse laittaisi väkeä takapihalle ulos röökille huutamaan, jos tarkoitus on pitää touhu salaisena. Viimeksi poliisi kävi lauantaina paikalla: siinä oli silloin väkeä juhlavaatteissa noin parikymmentä ja siinä määrin riehakkaassa olotilassa, että ensimmäisen poliisin tullessa paikalle yksi heistä ryntäsi spontaanisti halailemaankin konstaapelia, lukija ihmettelee.

Lukija soitti asian tiimoilta myös Valviraan.

– Sieltä sanottiin, että soita suoraan poliisille kun tällaista ilmenee, heillä on kunnolla resurssia puuttua asiaan. Sinänsä on tietysti vähän harmillistakin, ettei tällaisessa asiassa ole muilla kunnollisia mahdollisuuksia puuttua paitsi poliisilla.

Ismo Rajalallekin on tullut kevään aikana vastaan kuvio, jossa rajoituksista yritetään luistaa yksityistilaisuuteen vedoten.

– Se on todella huono kikka: ollaan kuitenkin koko ajan ravintolassa, ja sama lainsäädäntö ja samat rajoitukset pätevät koko ajan. Tuo selitys ei siis todellakaan tule menemään viranomaisilta missään nimessä läpi, Rajala huomauttaa.

Aluehallintovirasto tiedotti tiistaina, että kesäkuussa kokoontumisrajoitus tulee olemaan 50 henkeä ja 50–500 hengen yleisötilaisuudet ovat mahdollisia erityisjärjestelyjen avulla.

Poliisin toiminnan kokonaisuudessa vastaavanlaiset kolttoset eivät saa suurta painoarvoa sikäli, että niiden yleistymisestä ei olla erityisen huolissaan. Rajala kuitenkin toivoo, että alan yrittäjät malttaisivat mielensä vielä muutaman viikon, kesäkuun alkuun jolloin nykyisiä rajoituksia ollaan muuttamassa.

– Aluehallintovirastohan säätelee anniskelulupia tarkasti, ja tällaisesta toiminnasta seurauksena voi olla joko tilapäiden lupien lähteminen tai niin, että luvat lähtevät kokonaan. Kehottaisin miettimään, onko sitten kuitenkin järkevämpää odottaa koronakausi ohi vai pilata elinkeino vain tilapäisesti kestävän poikkeusajan takia, Rajala sanoo painokkaasti.

Hallituksen tiedotustilaisuuden tiistaina tehdyistä päätöksistä voit katsoa tästä.

Tähän mennessä tapahtunutta

Eduskunta hyväksyi maaliskuun lopussa hallituksen esityksen ravintoloiden sulkemisesta 31. toukokuuta saakka.

Ravintolat ja kahvilat sulkivat ovensa asiakkailta lauantaina 4. huhtikuuta.

Sen jälkeen ravintoloista ja kahviloista on voinut hakea pelkästään noutoruokaa tai noutojuotavaa.

Hallitus neuvotteli alkuviikolla ravintoloiden ja avaamisesta ja avaamisen ajankohdasta. Hallitus ilmoitti tiistaina tiedotustilaisuudessa, että ravintolat avaavat oviaan asiakkaille 1. kesäkuuta kuitenkin rajoitetulla toimintamallilla: ravintolat voivat olla auki kello 23 asti ja anniskelu on sallittu kello 22 saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.