Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli sata eläintä lopetettiin viime vuonna, koska ne oli tuotu maahan laittomasti – Näin varmistat, että lemmikki on tulossa maahan laillisesti

Yli sadan Etelä-Suomeen lemmikiksi aiotun eläimen matka katkesi viime vuonna rajalle, kun paperit eivät olleetkaan kunnossa eli niitä oltiin tuomassa maahan laittomasti. Asiasta tiedottaa Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi).

Laittoman maahantuonnin vuoksi lopetettiin Etelä-Suomen avin alueella viime vuonna kaikkiaan 118 eläintä. Paljastuneissa 75 tapauksessa oli mukana kaikkiaan 164 eläintä. Tämä on avin mukaan vain jäävuoren huippu.

Valtaosassa tapauksia maahan yritettiin tuoda lintuja. Vain yksi laittomasti maahan tuotu lintu välttyi lopetukselta. Lemmikkilinnulla pitää olla tunnistusmerkintä, jalkarengas, jonka perusteella tuontipaperit voidaan yhdistää kyseiseen yksilöön.

Koirien laittomissa maahantuontiyrityksissä oli mukana 58, joista lopetettiin 16.

Kissoja määrättiin lopetettavaksi yksi.

Jos EU:n alueelta tuodun eläimen tuontiasiakirjoissa on puutteita, eläin määrätään asian selvittämisen ja tautiriskin arvioimisen ajaksi välittömään eristykseen yleensä vähintään kolmeksi viikoksi. Vaihtoehtoisia toimintatapoja on kolme: eläin voidaan määrätä karanteeniin, palautettavaksi lähtömaahan tai lopetettavaksi, kertoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkäri Sari Haikka tiedotteessa.

– Suomessa ei kuitenkaan ole virallista karanteenitilaa, jolle on paljon tiukemmat kriteerit kuin lyhyempiaikaiselle eristykselle. Jos omistaja ei saa korjattua laittomasti tuodun eläimen asiakirjapuutteita määräajassa eläimen ollessa eristyksessä, eläin voidaan määrätä lopetettavaksi. Jos tautiriski on suuri tai ilmeinen, lopetuspäätös tehdään nopeasti, Haikka kertoo tiedotteessa.

Palautus on avin mukaan mahdollinen, jos tautiriski ei ole suuri ja lähtömaan viranomaiset antavat palautusluvan. Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueelle viime vuonna laittomasti maahantuoduista eläimistä voitiin palauttaa vain kaksi koiraa. Ne käännytettiin takaisin Viroon heti satama-alueelta.

Jos eläimen taustaa ei voida luotettavasti varmentaa ja tautiriskin arvioiminen on mahdotonta, viranomaiset voivat joutua määräämään eläimen lopetettavaksi.

– Eläinten maahantuontiin liittyvällä lainsäädännöllä esimerkiksi koirien tapauksessa pyritään estämään ihmisille hengenvaarallisten tautien, kuten rabieksen ja ekinokokkoosin, leviämistä Suomeen, Haikka sanoo tiedotteessa.

Toisesta EU-maasta lemmikkiä ostaessa on tärkeää vaatia myyjältä TRACES-todistus, avi muistuttaa. Tämän terveystodistuksen tekee eläinlääkäri 48 tuntia ennen eläimen siirtoa.

Koiria pimeästi myyvältä ei useinkaan TRACES-todistusta löydy.

Jos todistus puuttuu, kyseessä on laiton maahantuonti. Tällöin eläin tarkastetaan ostajan laskuun ja ostaja maksaa muutkin seuraamukset. Tarkastusmaksu on 150 euroa. Tämä on avin mukaan tullut monelle salakuljetetun lemmikin hankkineelle yllätyksenä.

Avi suosittelee maksamaan lemmikin aina pankkitilille. EU-alueella ostajan täytyy vaatia TRACES ja tarkastaa eläimen tiedot sekä annetut rokotukset lemmikkipassista.

Tiedotteen mukaan suomalaiset ostavat edelleen koiranpentuja salakuljettajilta ja pentutehtailijoilta, mikä tukee rikollista ja eläinten kärsimystä aiheuttavaa toimintaa.

– Varmin tapa välttää laiton lemmikkibisnes on käydä katsomassa koiraa kaksi kertaa ennen ostopäätöstä muutaman viikon välein, opastaa Sari Haikka tiedotteessa.

Pentutehtailijat ja salakuljettajat eivät pysty tällaiseen myyntityöhön, jossa ostajaa odotetaan viikkoja, näytetään avoimesti kasvatusolosuhteet ja opastetaan ostajaa pennun kasvatuksessa myös tulevaisuudessa.