Mira Potkonen ei olekaan liian vanha – Osallistumisoikeus olympiakarsintoihin on vahvistettu

Nyrkkeilijä Mira Potkonen sai odotetun päätöksen maanantaina: kansainvälinen olympiakomitea vahvisti suomalaisen osallistumisoikeuden Tokion olympialaisten karsintoihin.

Potkosen, 39, uran piti kansainvälisen lajiliiton AIBA:n sääntöjen mukaisesti päättyä vuoden 2020 loppuun ja kaksinkertainen Euroopan mestari oli vahvistanut uransa kirkkaimman tavoitteen siintävän Tokion olympiakullassa kuluvan vuoden elokuussa.

Koronapandemian aiheuttama olympialaisten siirto vuodelle 2021 toi Potkosen uralle jälleen lisäjännitystä. Tampereen Voimailuseuraa edustavan Potkosen olympiaunelmia on jo uran aikana koeteltu rankasti kahteen otteeseen ja nyt kevät toi tullessaan uuden jännitysnäytelmän, kun ikärajasäännön vuoksi Potkonen on harjoitellut epätietoisuudessa.

Tokion olympianyrkkeilyn järjestelyistä vastaa Kansainvälinen Olympiakomitea itse, joten AIBA:n ikärajasääntö ei sellaisenaan ollut voimassa, mutta vahvistusta osallistumisoikeudesta saatiin odottaa yli kaksi kuukautta.

– Kyllä tämä aika ja tilanne on jokaiselle urheilijalle osaltaan täynnä kysymysmerkkejä koskien tulevien olympialaisten toteutumista ja niiden karsintajärjestelmiä, mutta meitä taisi olla koko olympialaisten osalta kaksi urheilijaa, jonka kohdalla osallistumisoikeus oli tällä tavalla kyseenalainen. Esimerkiksi jalkapallossa pelaajien ikärajan nosto vahvistettiin jo huhtikuun alussa, Potkonen kommentoi.

– Tunnelmat ovat hieman vaihdelleet, mutta sitten päätettiin valmentajan kanssa, että keskitymme harjoitteluun, sillä ajatuksella, että osallistumisoikeus tulisi. Aivan mahtavaa oli saada vahvistus osallistumisoikeudesta karsintoihin ja sitä kautta olympialaisiin. Oman uran päätavoite siten vain siirtyi, ei peruuntunut.

Potkonen on harjoitellut mestarivalmentaja Maarit Teurosen kanssa Tampereen Nääshallissa ja Varalan Urheiluopistolla huhtikuun alusta alkaen.

– Pari viikkoa treenattiin ulkona ja yhteistyökumppaneiden tiloissa, mutta onneksi Tampereen kaupunki avasi harjoittelutilat kärkiurheilijoiden käyttöön, ja pääsimme myös kotisalille treenaamaan, Teuronen kertoo.

– Lontoon karsintoihin saatiin Mira todella kovaan kuntoon ja olihan se iso pettymys, kun kehään ei ehditty lainkaan. Nyt meillä on yhdeksän kuukautta aikaa luoda uusi huippukunto, kunnes kohdataan Englannin Caroline Dubois Euroopan karsinnoissa, Teuronen jatkaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut