Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansanedustaja kysyy urheilutapahtumien katsojarajoituksen perään – "Tapauskohtaista harkintaa on syytä korostaa"

Pirkanmaalainen kansanedustaja Pauli Kiuru (kok.) on jättänyt hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen yli 500 hengen urheilutapahtumien järjestämisestä.

Edustajan mukaan ehdoton kielto olisi raskas isku urheiluseuroille.

Esimerkiksi Veikkausliiga on alkamassa 1. heinäkuuta.

– Toivon asiasta vastaavalta ministeriltä vastausta, voiko yli 500 hengen urheilutapahtumia järjestää heinäkuussa ollenkaan? Terveysnäkökulma on ensisijainen sekä minulle että urheiluyhteisölle, mutta tapauskohtaista harkintaa on syytä korostaa, sanoo Kiuru tiedotteessaan.

Valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaisesti koronarajoitustoimia poistetaan vähitellen. Päätöksen mukaan urheilukilpailut ja -sarjat voidaan käynnistää 1. kesäkuuta alkaen erityisjärjestelyin. Suurten eli yli 500 hengen yleisötilaisuuksien järjestäminen kielletään hallituksen linjauksen mukaisesti 31. heinäkuuta saakka.

Kiurun mukaan ottelujärjestäjillä on käytössään erilaisia stadioneita. Osassa niistä voi olla lukuisia sisäänkäyntejä ja katsomoita, joiden avulla keskenään kontaktissa olevien katsojien määrä olisi rajattavissa tehokkaasti. Lipunmyynti on järjestettävissä ennakkomyyntinä tarpeettomien kontaktien välttämiseksi.

– Saapuminen katsomoihin voitaisiin porrastaa turvavälit säilyttäen. Ihmisten liikkumista sekä WC-tilojen, kioskien ja sisätilojen käyttöä voitaisiin rajoittaa ja ohjeistaa tiukasti. Esimerkiksi Veikkausliigalla ja Superpesiksellä on pitkä kokemus yhteistyöstä viranomaisten kanssa turvallisuuden varmistamisessa, Kiuru sanoo.

Kiuru muistuttaa, että yleisötilaisuuksien lipputuloilla on keskeinen rooli urheiluseurojen varainhankinnassa. Yleisömäärän kategorinen rajaus voisi pakottaa maksamaan takaisin jo ostettuja kausilippuja. Kiurun mukaan vaikutukset eivät kuitenkaan rajaudu pelkästään seurojen talouteen.