Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Jose Ahosen duuni on saada sut unohtamaan sun duuni – "Pelottaa näiden mekanismien väärinkäyttäjät"

Viihde: Tamperelainen mentalisti Jose Ahonen suunnittelee koronaviikkoina uusia temppuja.

Tamperelainen Jose Ahonen on kansainvälisesti harvinaisessa seurassa.

Ahonen on kansainvälisessä yhdistyksessä, johon on päässyt jäseneksi vain noin 250 maailman parasta ammattimentalistia, hypnoositaiteilijaa ja muuta psyykikkoviihdyttäjää. Tämän lisäksi Ahonen on puhuja ja nyt myös kirjailija.

Erikoisella alalle hän päätyi sattumalta.

Mikä sai sinut kiinnostumaan taikuudesta ja mentalismista?

– Kohtasin parikymppisenä sattumalta taikurin, joka näytti minulle lähitaikuustemppuja. Tätä aiemmin taikuus ei ollut minua kiinnostava viihteenmuoto, mutta lähitaikuuden kokeminen teki syvän vaikutuksen. Aloin opiskella taikuutta huvikseni tapauksen jälkeen. Olin jo teini-ikäisenä kiinnostunut hypnoosista ja sitä opiskellut. 2000-luvun taitteessa näin englantilaisen mentalistin Derren Brownin ensimmäisen tv-shown, jonka kautta löysin mentalismin. Mentalismissa yhdistyi taikuus, illuusio, psykologia, suggestiot ja muu itseäni kiinnostava. Mentalismi imaisi minut mukaansa ja tällä tiellä ollaan.

Miten nämä mielestäsi soveltuvat nykyaikaan? Ainakin sinulle on nyt kysyntää.

Nyt on hyvää aikaa hioa tekemistä.

– Mentalismi kiinnostaa ihmisiä sekä viihteenä että ihmismielen kummallisuuksien kautta. Tehokas vuorovaikutus, havaintopsykologia ja ihmisiin vaikuttaminen ovat asioita, jotka koskettavat kaikkia ihmisiä ja luovat kiinnostuspohjaa kenelle tahansa.

Mitä keskeisiä asioita ihmismielestä täytyy tuntea ja tietää ollakseen hyvä mentalisti?

– Itselleni tärkeää on ymmärtää ihmisen havainnoinnin rajallisuus ja vuorovaikutuskeinot, joilla ihmisiin vaikutetaan. Myös todellisuuden muovautuvaisuus on tärkeää ymmärtää. Muovaamme todellisuuttamme jatkuvasti itse edes sitä huomaamatta. Uskonnot, mediat, aatteet ja ennakkoluulot muovaavat ajatteluamme ja kokemusta todellisuudesta.

Olet pitkän linjan ammattilainen ja tuntuu, että juuri nyt olet lyönyt itsesi läpi. Mitkä tekijät menestykseen vaikuttavat?

– Olen elättänyt itseni mentalistina jo vuosia, enkä ole mitään erityistä läpimurtoa edes tavoitellut. Olen itse asiassa vältellyt julkisuutta, koska en ole kokenut siitä olevan ihmeemmin hyötyä urallani. Keikkakalenteri on ollut täynnä muutenkin ja kun keskityn yritystilaisuuksiin, ei julkisuudella ole ollut niin suurta hyötyä kuin voisi kuvitella. Vuonna 2014 tein viraalivideon Magic for Dogs, jolla on tällä hetkellä kymmeniä miljoonia katsojia. Yhdysvalloissa videota katsottiin todella paljon ja minut tunnistettiin kadulla, mitä Suomessa ei juurikaan tapahdu. Tuolloin kävin läpi suhtautumiseni julkisuuteen, kun Suomessakin pyydettiin erilaisiin tv-ohjelmiin ja totesin että haluan olla julkisuudessa vain, jos juttu liittyy oleellisesti työhöni.

Onko kuinka pelottavaa hallita ihmismieli niin hyvin kuin sinä sen osaat?

– Lähinnä pelottaa näiden mekanismien väärinkäyttäjät, erilaiset huijarit ja vedättäjät. Saan itse iloa tuodessani hämmennystä ja mieleenpainuvia hetkiä ihmisten elämään. Mottoni onkin ”mun duuni on saada sut unohtamaan sun duuni”. Esiintyminen ja tiedon jakaminen riittää itselleni.

Nyt ovat keikat oletettavasti vähissä. Miten kulutat aikaasi?

– Nyt on hyvää aikaa hioa tekemistä. Suunnittelen uusia temppuja, rakennan verkkoon mikroilmekoulutuspalvelua ja kirjoitan. On myös kiva välillä hengähtää. Viime vuonna esiinnyin 114 kertaa ja kirjoitin kirjan, joten kiirettä piti.