Kauppa: Koronaviikot ovat tuoneet ruokakauppaan isoja muutoksia, joista osaa povataan pysyviksi. Napostelu ja naukkailu ei ole alkanut ja vastuullisuus on noussut kunniaan.
Koronaviruksen aiheuttama etätyöaika ei ole saanut pirkanmaalaisia napostelemaan ja naukkailemaan.
Pikemminkin päinvastoin, kerrotaan kaupan alalta.
Pirkanmaan Osuuskaupan päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Mirkka Saikanmäen mukaan esimerkiksi erilaisten naposteltavien, makeisten ja alkoholin myynti ei ole kasvanut samaa tahtia kuin muu myynti vilkkaina kauppaviikkoina.
– Korona-aikana korostuvat terveelliset elämäntavat ja järkevä ostaminen, vahvistaa Saikanmäki.
Keskon aluejohtaja Jari Alasen mukaan korona-aika on tuonut ruokakauppaan monia suuria muutoksia, joista iso osa jää pysyviksi.
Alasen mukaan tiedostavuus ja vastuullisuus näkyvät korona-ajan kaupassa monella tavalla. Nuorempiin kuluttajiin jo aiemmin iskostunut vastuullisuus ja eettiset valinnat ovat levinneet vanhempaan kauppakansaan. Myös terveellisyys ja omaan hyvinvointiin satsaaminen näkyy itsestään selvästi epidemian aikana. Monet trendeistä ovat jo olleet olemassa, mutta korona on nopeuttanut niiden läpilyöntiä.
Alanen tulkitsee, että myös paljon julkisuudessa ollut kriisiajan kansallinen huoltovarmuus ohjaa valintoja ruokatiskillä.
– Nyt halutaan tietää vielä tarkemmin, mistä ruoka on peräisin. Kotimaisuus on nyt noussut selvästi suurempaan kunniaan.
Kun ravintolat ovat kiinni, ruokaa tehdään nyt itse. Saikanmäen mukaan ensimmäisinä koronaviikkoina jauho- ja hiivahyllyt tyhjentänyt leipomisbuumi on jatkunut. Muuten vahvassa nosteessa oleva valmisruuan myynti ei ole epidemian aikana S-ryhmässä kasvanut.
Alasen mukaan valinnoissa haetaan elämyksellisyyttä. Trendejä kutsutaan muun muassa ruokaseikkailuksi ja ruokahifistelyksi.
– Puhutaan hybridiostamisesta. Esimerkiksi pastaa varten saatetaan ostaa halvinta saatavilla pastaa, mutta hankkia siihen esimerkiksi kallista juustoa tai kampasimpukoita. Jossain asioissa laatu painaa hinnasta huolimatta, konkretisoi Alanen.
Korona-aika on kasvattanut keskiostoksia ja vähentänyt kaupassakäyntiä. Myös kauppa-ajoissa on ollut muutoksia.
– Kaupassa käynti on painottunut nyt selvästi enemmän alkuviikkoon ja lauantai on menettänyt asemaansa kauppapäivänä. Tämä voi olla pysyvä muutos, povaa Saikanmäki.
Toiseksi pysyväksi muutokseksi povataan ruuan verkkokaupan läpilyöntiä, jota korona on nopeuttanut. Kummassakin leirissä verkkokaupan myynti on moninkertaistunut.
– Kaikki tarjoamamme keräysikkunat menevät, vaikka niitä on lisätty. Verkkokaupassa keskiostokset ovat kasvaneet hurjasti. Siellä on jo satojen eurojen ostoksia, sanoo toimitusjohtaja Timo Mäki-Ullakko.
– Koronavirus on nopeuttanut suunnattomasti verkkokaupan läpilyöntiä. Se on varmasti pysyvä ilmiö asiakaskäyttäytymisessä, lisää Alanen.
Kauppa on takonut kevään aikana hurjia lukuja. Esimerkiksi Pirkanmaan K-Citymarketissa myynti kasvoi ensimmäisen kvartaalin aikana 14 prosentilla K-Supermarketeissa myynnin kasvua viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna oli 10 prosenttia.
– Ensimmäisestä kvartaalista korona-aikaa oli vain kaksi viikkoa ja sen jälkeen vahva kasvu on alueen kauppiaiden mukaan jatkunut, kertoo Alanen.
Myös Pirkanmaan Osuuskaupassa ruokakauppa on tasannut ravintola- ja polttonestekaupan notkahdusta. Maaliskuun lopun hurjien kauppapäivien jälkeen päivittäistavarakaupan myynnin kasvu on huhti- ja toukokuussa vakiintunut noin 10 prosenttiin.
– Ruuan hamstraus on selvästi tasaantunut, kertoo toimitusjohtaja Mäki-Ullakko.