Tampereen kattojen ylle avautuu kahvila, jossa ruoka tulee läheltä: "Mitä sattuu laatikoista löytymään, sitä tarjotaan"

Iida Koskinen ja Marjut Palonen ovat yhdessä neljän muun yrittäjän kanssa avaamassa Media 54 -rakennuksen katolle Café Kattoa. Koskisen vieressä olevasta kuormalavapinosta on tulossa kahvilan penkkejä. Riina Haapala

Riina Haapala

Finlaysonin vanhan tehdasalueen katoilla aukeaa kesäkuussa uusia elämyksiä. Maisemia pääsee ihailemaan kattokävelyillä ja näköalakahvilassa.

Café Katto -nimistä kahvilaa pyörittää TAMKin Proakatemian tiimiyritys Evision osuuskunnasta tuleva kuuden opiskelijan ryhmä. Se on rakennettu vanhan tilaussaunan paikalle. Varsinainen kahvilatila on ollut aikaisemmin saunan oleskelutila, josta on purettu seiniä ja johon on rakennettu kahvilatiski. Saunasta on päässyt ulos katolle, mutta vain pienelle alueelle. Sen molemmin puolin on nyt rakennettu isot terassit. Terassien vierestä kulkee toinen kattokävelyreiteistä.

– Itse kattokävely on elämys, joten sen pohjalta lähdettiin kahvilaakin suunnittelemaan, kertoo Marjut Palonen.

Konseptissa korostuu elämyksellisyys. Sisällä kahvilassa erikoisuutena on lasin takana oleva mehiläispesä, jonka elämää voi seurata. Mehiläispesän puuhia välitetään myös Ylen mehiläislivestriimiin.

Ulkona terassin vieressä on vihertaideteos, jonka suunnittelusta on vastannut vihertaiteilija Anni Rapinoja.

Osa kahvilan tarjottavista tulee hyvin läheltä: kahvilan omasta laatikkoviljelmästä. Niihin istutetaan muun muassa yrttejä ja monivuotisia marjoja. Terassin viereen tulee istutuksia, kuten ruusupapuja ja hernettä.

– Herätetään aisteja, kun näet kasvin kasvavan, lautasella ja maistat sen, niin päästään syvemmälle tasolle, kuvailee Iida Koskinen.

Paikan ainakin pitäisi olla riittävän lämmin viljelyyn: katolle paistaa aurinko ja lämpö pysyy hyvin.

Itse ruokapuoli tulee koostumaan keittolounaasta, salaateista sekä suolaisesta ja makeasta.

– Mitä sattuu laatikoista löytymään, niin sitä tarjotaan, Koskinen nauraa.

Katto ja sen tarjoamat maisemat ovat iso osa kahvilan elämyksellisyyttä. Talvella terassilla oleilu ei onnistu samalla tavalla kuin kesällä. Palonen kertookin, että tuolloin elämyksiä toteutetaan sisätiloissa.

Lukkoonlyötyä avauspäivämäärää ei vielä ole, sillä Café Katon väki haluaa odottaa tarkempia ohjeita hallitukselta.

– Sitä on pohdittu, että olihan tämä varsinkin tälle keväälle rohkeaa lähteä tähän. Muutoksen kanssa eletään, mutta tätä me haluamme tehdä, Palonen kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Doris oli jälleen ykkönen! – Tässä on Paras Tamperelainen Bilepaikka-äänestyksen TOP20
 2. Finlaysonkin on nyt Live! – Vanhalla tehdasalueella soi koko elokuun, keskiviikkona laulaa Saha
 3. Tästä se lähtee, Tampere Rock Cityn keikkakalenterin paluu! – Täältä löytyy liveä 5.–11.8.
 4. Tampereella aloittaa 2 150 uutta ekaluokkalaista – koulutyö alkaa yhteensä 18 200 oppilaalla
 5. Poliisi tutkii Toijalan vesiskootterionnettomuutta – epäilee kuljettajia törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, myös vesijetit luovuttanutta epäillään rikoksesta
 6. Kolumni: Tampereen tarinaa kerrotaan itse kokemalla – "Särkänniemen hevoset jaloittelevat sopivasti samaan aikaan paikalle ja ihmisiä pulikoi vedessä"
 7. Poliisi vaitonainen miehen epäiltyyn murhaan liittyvistä tutkimuksista Helsingissä – 12 epäiltyä pidätetty: 10 miestä, 2 naista
 8. "Mukavaa kesän jatkoa: elokuu toimii aina" – J. Karjalainen joutui jälleen siirtämään jättikonserttiaan
 9. Hiedanrannan puutarhajuhlat on peruttu – "Emme halua riskeerata kaikkien yhteistä turvallisuutta"
 10. Pirkanmaalla kaahailtiin maanantaina tuntuvia ylinopeuksia: 155 km/h mittarissa Kaukajärvellä, 170 km/h puolestaan Pirkkalassa
 11. Naisia kiusataan netissä ulkonäöstä, miehiä liikunnasta – "Henkilöitynyttä ja raakaa"
 12. Hämeensillan ajoradan kiveystyöt valmistuivat – seuraavaksi tehdään reunat
 13. Ovi käy jalkapallo-Ilveksessä: Yusif Moussa siirtyy Israelin pääsarjaan – "Ulkomaan hankinta on vaikea toteuttaa"
 14. Asuntosijoittajalle entistä paremmat vuokratuotot Tampereella – keskusta jää jälkeen kakkos- ja kolmosalueista
 15. Tänään rapsahti rahaa monen tilille verottajalta – mitä jos et saanutkaan, vaikka piti?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 2. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 3. Heikki Heinonen selvitti tuulen suunnatkin, kun tuorein vihje Raisa Räisäsen katoamisesta tuli tietoon liittyen Tampereen Hervantajärveen – "Koira haukkui ja veti rantaa kohti..."
 4. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 5. Hämeenkadulta kaadetuista lehmuksista tuli hittituote uudessa muodossa – "Myös kotiseuturakkaus, yllätyksellisyys ja ekologisuus puhuttelevat"
 6. Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoi pääministeri Sanna Marinin menneen naimisiin jalkapalloilijan kanssa: nyt vanha TPV-valmentaja kertoo, millainen pelimies Markus Räikkönen oli – "Hän oli tärkeä pelaaja"
 7. Rodeon myynti on edennyt loppusuoralle – Finlaysonin tilasta kamppailee kaksi yritystä
 8. Katuruokatori Street Food Fiesta on tulossa Hämeenpuistoon – "Koronavirustilanne saattaa vaikuttaa kansainvälisten kojujen määrään"
 9. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 10. Kangasalan puuhamies Jussi Haavisto tuo nyt olympiasoihdun Tampereelle – mutta miten Brother Christmas liittyy asiaan?
 11. Poliisi pysäytti perjantai-iltana Tampereella henkilöauton, jonka kuljettajaa oli syytä epäillä päihtyneenä ajamisesta – lopulta ratin takaa löytyi mies, jonka kansallisuudesta tai henkilöllisyydestä ei ole mitään käsitystä
 12. Tämä nainen järjestää nyt Tampereelle Tissiflashmobia – "Rinnat eivät ole sukuelimet", huomauttaa Päivi Kokkonen
 13. TPV:n kanssa Suomen-mestaruuden 1990-luvulla voittanut Miika Juntunen sai töitä – yrittää nostaa KPV:ta suosta, rekrytointi sai osakseen valtavan julkisen hämmennyksen
 14. Tampereen Seremoniamestari vaihtaa työpaikkaa – Uusi työllistäjä löytyy Hiedanrannasta
 15. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.