Tampereen kattojen ylle avautuu kahvila, jossa ruoka tulee läheltä: "Mitä sattuu laatikoista löytymään, sitä tarjotaan"

Iida Koskinen ja Marjut Palonen ovat yhdessä neljän muun yrittäjän kanssa avaamassa Media 54 -rakennuksen katolle Café Kattoa. Koskisen vieressä olevasta kuormalavapinosta on tulossa kahvilan penkkejä. Riina Haapala

Riina Haapala

Finlaysonin vanhan tehdasalueen katoilla aukeaa kesäkuussa uusia elämyksiä. Maisemia pääsee ihailemaan kattokävelyillä ja näköalakahvilassa.

Café Katto -nimistä kahvilaa pyörittää TAMKin Proakatemian tiimiyritys Evision osuuskunnasta tuleva kuuden opiskelijan ryhmä. Se on rakennettu vanhan tilaussaunan paikalle. Varsinainen kahvilatila on ollut aikaisemmin saunan oleskelutila, josta on purettu seiniä ja johon on rakennettu kahvilatiski. Saunasta on päässyt ulos katolle, mutta vain pienelle alueelle. Sen molemmin puolin on nyt rakennettu isot terassit. Terassien vierestä kulkee toinen kattokävelyreiteistä.

– Itse kattokävely on elämys, joten sen pohjalta lähdettiin kahvilaakin suunnittelemaan, kertoo Marjut Palonen.

Konseptissa korostuu elämyksellisyys. Sisällä kahvilassa erikoisuutena on lasin takana oleva mehiläispesä, jonka elämää voi seurata. Mehiläispesän puuhia välitetään myös Ylen mehiläislivestriimiin.

Ulkona terassin vieressä on vihertaideteos, jonka suunnittelusta on vastannut vihertaiteilija Anni Rapinoja.

Osa kahvilan tarjottavista tulee hyvin läheltä: kahvilan omasta laatikkoviljelmästä. Niihin istutetaan muun muassa yrttejä ja monivuotisia marjoja. Terassin viereen tulee istutuksia, kuten ruusupapuja ja hernettä.

– Herätetään aisteja, kun näet kasvin kasvavan, lautasella ja maistat sen, niin päästään syvemmälle tasolle, kuvailee Iida Koskinen.

Paikan ainakin pitäisi olla riittävän lämmin viljelyyn: katolle paistaa aurinko ja lämpö pysyy hyvin.

Itse ruokapuoli tulee koostumaan keittolounaasta, salaateista sekä suolaisesta ja makeasta.

– Mitä sattuu laatikoista löytymään, niin sitä tarjotaan, Koskinen nauraa.

Katto ja sen tarjoamat maisemat ovat iso osa kahvilan elämyksellisyyttä. Talvella terassilla oleilu ei onnistu samalla tavalla kuin kesällä. Palonen kertookin, että tuolloin elämyksiä toteutetaan sisätiloissa.

Lukkoonlyötyä avauspäivämäärää ei vielä ole, sillä Café Katon väki haluaa odottaa tarkempia ohjeita hallitukselta.

– Sitä on pohdittu, että olihan tämä varsinkin tälle keväälle rohkeaa lähteä tähän. Muutoksen kanssa eletään, mutta tätä me haluamme tehdä, Palonen kertoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut