Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tays alkaa selvittää koronaan sairastuneiden kontakteja sähköisellä kyselyllä – nopeuttaa altistuneiden jäljittämistä

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella koronaan sairastuneet tai tartuntaa epäilevät voivat nyt täyttää koronajäljityskyselyn sähköisesti. Tähän asti Pirkanmaan sairaanhoitopiirin jäljitystiimi on soittanut tartunnan saaneille henkilökohtaisesti ja kartoittanut, mistä potilas mahdollisesti on saanut tartunnan ja keitä muita virukselle on voinut altistua. Sähköinen kysely nopeuttaa altistuneiden jäljittämistä.

– Tartunnanjäljityksen onnistumisen kannalta tärkeää on saada oireiset henkilöt testattua mahdollisimman nopeasti, ja heidän kontaktinsa ja tartuntaketjunsa selvitettyä mahdollisimman laajasti ja pikaisesti. Tästä syystä samalla kuin testausta lisätään, tehostetaan jäljitystä keräämällä esitietoja valmiiksi, kertoo infektiolääkäri Ville Kaila Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Koronatartunnan saaneet tai tartuntaa epäilevät voivat täyttää kyselyn jo näytteenoton yhteydessä.

– Kun näemme jäljityskyselyn vastaukset jo ennakkoon, se auttaa meitä priorisoimaan ne, joille soitamme välittömästi. Tällaisia tapauksia ovat esimerkiksi havainnot massa-altistuksesta tai kun tartunnan saanut on terveyden- tai sosiaalihuollon ammattilainen. Osan yhteydenotoista hoitaa potilaan kotikunnan tartuntatautivastaava, Kaila kertoo tiedotteessa.

Jos henkilö todetaan testeissä negatiiviseksi, mutta hänellä tulee myöhemmin uusi tartuntaepäily, tulee kysely täyttää uudestaan.

Kyselyllä kartoitetaan samat asiat, mitä jäljitystiimi on tähän asti tehnyt puhelimitse. Kyselyssä ei ole oireisiin liittyviä kysymyksiä, vaan siinä kysytään esimerkiksi millaisia lähikontakteja henkilöllä on ollut, asuuko samassa taloudessa muita henkilöitä ja keitä muita henkilö on tavannut.

Kaikille tartunnan saaneille soitetaan jatkossakin henkilökohtaisesti riippumatta siitä, onko henkilö jo vastannut kyselyyn. Mikäli henkilön ei ole mahdollista täyttää kyselyä sähköisesti, tehdään kartoitus edelleen puhelimitse.