VTT: Itse tehty kangasmaski ei suojaa käyttäjäänsä koronalta, mutta käyttö kannattaa silti – Maski pitää vaihtaa puhtaaseen yllättävän tiheästi

VTT:n Ali Harlin esitteli tutkittuja kangasmaskeja virtuaalisessa tiedotustilaisuudessa. Minna Harmaala

Minna Harmaala

Kotitekoiset kangasmaskit eivät suojaa koronavirustartunnalta, mutta ne voivat suojata muita pisaratartunnalta, selvisi VTT:n tänään julkaistussa tutkimuksessa.

Kankainen suu-nenäsuojus suodatti tutkimuksessa vain 20–45 prosenttia hiukkasista, sataprosenttinen polyesteri enemmän kuin sataprosenttinen puuvilla. VTT:n mukaan puuvillainenkin maski kuitenkin auttaa estämään mahdollisesti koronavirusta sisältävien pisaroiden päätymistä kanssaihmisten limakalvoille.

Tutkimusprofessori Ali Harlin sanoi hetki sitten päättyneessä tiedotustilaisuudessa kannattavansa maskien käyttöä julkisilla paikoilla.

– Arvio on, että jos kangasmaskia käyttäisi yli puolet väestöstä, sillä olisi jo vaikutusta tartuttavuuskertoimeen. Sitä saataisiin alennettua noin yhden R0-yksikön verran. Jos koronaviruksen tämänhetkinen tartuttavuusluku on 2,4 ja arvolla 1 pandemia lähtee hiipumaan, 50 prosentin kasvomaskin käytöllä saataisiin luku alennettua jo tasolle 1,5. Eli se ei ole täydellinen ratkaisu, mutta edistää muiden keinojen onnistumismahdollisuutta.

Harlin ei kuitenkaan pidä hyvänä ajatuksena, että maskin käyttö olisi pakollista, sillä se hankaloittaa esimerkiksi hengitystie- tai sydänongelmista kärsivien oloa. Harlin ei pidä tarkoituksenmukaisena, että kaikki suomalaiset ryhtyisivät käyttämään yhtä hyvin suodattavia suojaimia kuin terveydenhuollon työntekijät.

– Opelillakin pääsee, ei tarvitse aina olla mersu.

VTT:n tutkimuksessa selvisi myös, että kangasmaski keräsi jo tunnin käyttöajan aikana hengitysilmasta huomattavan määrän mikrobeja. Myös teho vähentyy maskin kostuessa. Siksi maski pitäisi vaihtaa puhtaaseen mielellään puolen tunnin välein. Viimeistään maski pitäisi vaihtaa tunnin päästä käyttöönotosta.

– Siinä keritään ehkä käymään kaupassa tai menemään bussilla töihin. Koko päivän kestävä käyttö ei ole suositeltavaa, Harlin sanoi.

Este suun edessä vähentää merkittävästi pisaratartuntoja, selvisi erikoistutkija Aku Karvisen esityksestä. VTT on mallintanut pisaroiden ja aerosolien eli pisaroista ilmaan jäävien kuivien osasten leviämistä tilassa.

VTT:n mallinnuksesta selviää, että jos köhäisee suoraan ilmaan, 1,5 metrinkään väli ei riitä suojaamaan kanssaihmisiä pisaratartunnalta. Pisarat putoavat maahan sekunneissa, mutta vielä puoli minuuttia myöhemmin ilmassa leijailee aerosolipartikkeleita.

– Mikäli aerosolitartunta osoittautuu tartuntamalliksi, myös aika ratkaisee eikä vain etäisyys, Karvinen huomautti.

Mallinnuksesta selviää myös, että suojaimen tai maskin teho on huomattavasti suurempi yskäisijän kuin kanssaihmisen suun edessä.

– Se johtuu siitä, että pisarat ovat siellä isompia. Jos siellä saadaan pisaroiden nopeutta hidastettua, pisarat eivät lennä niin kauas, jolloin etäisyyttä voidaan vähentää tai tilanne on turvallisempi, Karvinen sanoi.

Jos maskia ei ole, suu pitää yskiessä peittää jollain muulla. Karvisen mukaan jopa huono T-paita auttaa.

– Jos yskäisette, yskäiskää käsivarteen. Ei käteen, koska sitten siirrätte niitä muihin pintoihin.

Pisaroita pääsee ilmaan jo puhuessa ja hieman enemmän laulaessa, mutta huomattavan vähemmän kuin yskäistessä. Aivastaminen on Karvisen mukaan vielä tehokkaampi viruksen levittäjä kuin yskäisy.

Katso tästä VTT:n mallinnus.

Maskitutkimuksessa VTT tarkasteli nyt nimenomaan kotitekoisia kangasmaskeja, joten asiantuntijat ryhtyivät ompeluhommiin.

Valmistuksessa toimittiin Ali Harlinin mukaan marttojen ohjeilla, koska ne ovat hänen mukaansa tämänhetkisistä ohjeista parhaat. Ompelussa ei käytetty nuppineuloja, jotta maskeihin ei tulisi ylimääräisiä reikiä.

Maskeja ommeltiin neljä erilaista, kaksi puuvillaista ja kaksi polyesteristä. Malleista Harlin pitää niin sanottua kirurgimallia parempana kuin kuppimaista, koska sitä on helpompi käyttää hygieenisesti.

Maskia pitäisi myös pestä ahkerasti 90 asteessa. Keittämällä desinfiointikin on mahdollinen tapa. Harlin suositteli kuitenkin pesua, koska myös pesuaine irrottaa tehokkaasti kankaaseen mahdollisesti jääneitä viruksia samalla lailla kuin saippua irrottaa niitä käsistä.

Päivitetty 14.5.2020 kello 12.20: Lisätty tieto, että maski pitäisi vaihtaa puhtaaseen puolen tunnin välein sekä linkki VTT:n mallinnukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tampereen päivän ohjelmahaku on auki nyt – tervetulleita ovat kaikki avoimet yleisötilaisuudet
 2. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 3. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 4. Tampereen Seremoniamestari vaihtaa työpaikkaa – Uusi työllistäjä löytyy Hiedanrannasta
 5. Kangasalan puuhamies Jussi Haavisto tuo nyt olympiasoihdun Tampereelle – mutta miten Brother Christmas liittyy asiaan?
 6. Koulut alkavat jälleen – Tampereen kirkoissa siunataan ekaluokkalaiset koulutielle
 7. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 8. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 9. Poliisi pysäytti perjantai-iltana Tampereella henkilöauton, jonka kuljettajaa oli syytä epäillä päihtyneenä ajamisesta – lopulta ratin takaa löytyi mies, jonka kansallisuudesta tai henkilöllisyydestä ei ole mitään käsitystä
 10. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 11. "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin" – Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin – "Naama roikkui"
 12. TPV:n kanssa Suomen-mestaruuden 1990-luvulla voittanut Miika Juntunen sai töitä – yrittää nostaa KPV:ta suosta, rekrytointi sai osakseen valtavan julkisen hämmennyksen
 13. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 14. Niittyjuhlat järjestetään jälleen sunnuntaina – ota koko päivän ohjelma talteen tästä jutusta
 15. Löytyykö Ilveksen kakkosjoukkueelle ollenkaan pysäyttäjää? – Nyt kaatui TPV paikallisottelussa selvin lukemin

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Heikki Heinonen selvitti tuulen suunnatkin, kun tuorein vihje Raisa Räisäsen katoamisesta tuli tietoon liittyen Tampereen Hervantajärveen – "Koira haukkui ja veti rantaa kohti..."
 2. Rodeon myynti on edennyt loppusuoralle – Finlaysonin tilasta kamppailee kaksi yritystä
 3. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 4. Tampereen Seremoniamestari vaihtaa työpaikkaa – Uusi työllistäjä löytyy Hiedanrannasta
 5. Kangasalan puuhamies Jussi Haavisto tuo nyt olympiasoihdun Tampereelle – mutta miten Brother Christmas liittyy asiaan?
 6. Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoi pääministeri Sanna Marinin menneen naimisiin jalkapalloilijan kanssa: nyt vanha TPV-valmentaja kertoo, millainen pelimies Markus Räikkönen oli – "Hän oli tärkeä pelaaja"
 7. Pääministeri Sanna Marin meni naimisiin – Kesärannassa 40 vierasta
 8. Miksi osa Yö-yhtyeen tuotannosta katosi suoratoistopalveluista? Nyt puhuu Jussi Hakulinen: "Minulle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa"
 9. Sähköpyörämyymälä Electrobike avasi ovensa Tampereen Lielahdessa – "Pinta-alalla ja valikoimalla mitattuna Pohjoismaiden suurin"
 10. Tämä nainen järjestää nyt Tampereelle Tissiflashmobia – "Rinnat eivät ole sukuelimet", huomauttaa Päivi Kokkonen
 11. Lukijalta: Miksi vuokrat nousevat?
 12. Tampereen kaupungin esi- ja perusopetus ottaa Wilman käyttöön elokuun alussa
 13. Sauli Cityn ohjat ottaneella Johanna Mäkisellä yrittäjähenkisyys tulee verenperintönä: "Kun päiväkodista muut toivat piirustuksia kotiin, minä myin omani"
 14. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 15. Omakotitalo tuhoutui palossa Tesomalla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.