Tampereen kaupunki hakee rauhoitusta Syväojan kuusimetsälle – alueen vanhimmat puut yli satavuotiaita

Kuvituskuva Jukka Hämäläinen

Tampereen kaupunki hakee Syväojan alueen kuusimetsälle rauhoitusmääräystä. Asiasta päätti asunto- ja kiinteistölautakunta 13. toukokuuta.

Metsä sijaitsee Pohjois-Teiskossa Ala-Pirttijärven eteläpuolella.

Noin 11,2 hehtaarin laajuisen runsaslahopuustoisen alueen arvokkaimmat osat ovat Syväojan puronvarren lehtomainen kangasmetsä ja Isonviidanmaan lakikuusikko.

Syväoja täyttää Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman (METSO 2014–2025) kannalta arvokkaan elinympäristön kriteerit.

Syväojan kokonaisuuden rauhoittaminen yksityismaan luonnonsuojelualueeksi on Tampereen kaupungin tiedotteen mukaan perusteltua alueen luontoarvojen puolesta. Siksi kohteen suojelusta on pyydetty Ely-keskukselta korvaustarjous METSO-ohjelman mukaisesti. Tarjouksen perusteella Tampereen kaupunki saisi korvausta metsätaloudellisen hyödyn menetyksestä 48 prosenttia puuston arvioidusta kokonaisarvosta. Korvaus olisi 79 000 euroa, ja alue jäisi Tampereen kaupungin omistukseen.

Syväoja on nimensä mukaisesti syvässä laaksossa virtaava, lähes luonnontilainen puro. Syväojan kautta laskevat Ylä-Keskinen- ja Ala-Pirttijärvet Löytänänjärven suuntaan. Puron ympäristön metsistä purkaa Syväojaan noroja. Norojen ympäristössä on reheviä pienialaisia korpia, joissa on havaittavissa lähteisyyttä ja pohjavesivaikutusta. Paikoin puron varrella on rehevämpiä, kosteampia painanteita, joissa viihtyvät suursaniaiset, muiden muassa kotkansiipi ja alvejuuret.

Lahopuuta alueella on kohtalaisesti, erityisesti aivan puron läheisyydessä. Itäosassa mäen lakialuetta peittää ikääntynyt tuoreen kankaan kuusikko, jossa on myös runsaasti eri-ikäistä lahopuuta. Yli satavuotiaiden kuusten joukossa on myös vanhoja mäntyjä. Maapuilta on löydetty muun muassa vanhan metsän indikaattorilajia ruostekääpää. Pesivistä petolinnuista on havaintoja esimerkiksi kanahaukasta ja viirupöllöstä.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut