”Aikamoinen vilske...” – Yrittäjäpariskunta kypsyi toimettomuuteen ja palasi keittiöön

Ravintolat: Yrittäjäpariskunta kypsyi toimettomuuteen ja alkoi myydä noutoruokaa, josta korona-aikana ei kehtaa pyytää edes käypää hintaa.

– Aikamoinen vilske käy ympärillä, niin kuin huomaat, naurahtaa Loretta Pietilä.

– Oli harvinainen aamu, kun oli tämä sovittu haastattelutapaaminen kalenterissa, lisää aviomies Simo Pietilä.

Vaikka lausumissa on annos ironista korona-ajan huumoria, on tilanne lähes 40 vuotta töitä puskeneelle yrittäjäpariskunnalle täysin poikkeuksellinen.

Koronaepidemian alku lopetti aiemmin keväällä Pietilöiden pyörittämän Juhlatalon Ravintolat Oy:n työt käytännössä kokonaan. Kokoontumisrajoitusten takia Komediateatterin kesäteatterin Korpelan kujajuoksu siirtyi ja kesälle juhlataloon varatut häät ja muut juhlat on siirretty tai peruttu.

– En ole koskaan työurallani pitänyt neljän viikon kesälomaa. Edes 1990-luvun laman aikana ei ollut tällaista tilannetta. Silloin emme joutuneet edes lomauttamaan.

Nyt koko ravintolayhtiön ja Sisko ja sen veli -pubin henkilökunta on ollut lomautettuna koronaviikkojen ajan. Yrittäjäpariskunnalla mitta kuitenkin täyttyi muutaman viikon jälkeen.

Näillä myynneillä ei juuri kuluja kateta, mutta onpahan jotakin puuhaa odotellessa parempia aikoja

– Päivät alkoivat muistuttaa liikaa toisiaan kotona. Tuli tunne, että jotain piti tehdä.

Huhtikuun loppupuolella Pietilät aloittivat noutoruuan myynnin. Juhlatalon keittiössä tehtyjä neljän hengen kotiruoka-annoksia on myyty Sisko ja sen veljestä, jota on pidetty iltaisin auki take away -myymälänä.

Kokeneillekin ravintoloitsijoille uusi aika ja toimintatapa on vaatinut opettelua. Pubiin hankittiin ulosmyyntilupa, jotta juomat eivät vanhene pulloihin. Toinen pohdintaa aiheuttanut asia on noutoruuan hinnoittelu.

– Näillä myynneillä ei juuri kuluja kateta, mutta onpahan jotakin puuhaa odotellessa parempia aikoja, miettii Loretta Pietilä.

Viime päivinä usko aikojen parantumiseen on muutenkin vahvistunut. Toistaiseksi listalla on vasta yksi talonyhtiön yhtiökokouksen kahvitus, mutta perutuille hääjuhlillekin etsitään jo uutta paikkaa kalenterista.

– Kyselyjä hääjuhlista tulee nyt jo vuoden tai parin päähän. Jos ravintoloiden avaaminen sallitaan kesäkuun alusta, avaa Sisko ja sen veli ovensa.

Ennen Juhlatalon Ravintoloita Pietilät pyörittivät Mylläreitä Tullin Åkerlundinkadulla ja Wanhat Roomeot -ravintolaa Kuninkaankadulla. Pariskunta oli vuodenvaihteessa ehdolla alalla erittäin arvostettuun Pro-palkintoon Yrittäjä-kategoriassa.

Pietilät kiistävät pontevasti ajatuksen siitä, että yllättävä yhteinen vapaa-aika toisi mieleen ajatuksia varhaistetusta eläkkeelle jäämisestä. Simolla eläkepäiviin olisi periaatteessa enää reilu vuosi.

– Me tehdään kuitenkin töitä yhdessä. Elämäntapa tämä on.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut