Taysin Seri-tukikeskus auttaa kaikkia yli 16-vuotiaita seksuaaliväkivaltaa kohdanneita maanantaista18. toukokuuta alkaen.
Kaikkien 16 vuotta täyttäneiden seksuaalirikostutkimukset sekä ensivaiheen kriisityö Pirkanmaan alueella keskitetään Taysin naistentautipäivystyksen tiloissa toimivaan Seri-tukikeskukseen. Tukikeskus toimii Tays Keskussairaalan uudessa osassa D-rakennuksessa.
Seri-tukikeskus on seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden tutkimus- ja auttamisyksikkö, jonne voi hakeutua itse, läheisen kanssa tai viranomaisen ohjaamana kuukauden sisällä tapahtuneesta väkivallanteosta. Lähetettä ei tarvita, eikä uhrin sukupuolella ole merkitystä.
Tukikeskus aloitti toimintaansa portaittain jo vuosi sitten, mutta tähän asti osa palveluista on annettu Acutassa.
Kuluvan kevään aikana palvelutarjonta on laajentunut, ja Taysin Seri-tukikeskuksessa on aloitettu THL:n tuella kriisityö seksuaaliväkivaltaa kokeneille.
Seri-tukikeskuksen kriisityöntekijä Sirpa Pietilä korostaa, että kyseessä on matalan kynnyksen palvelu, jonne kannattaa olla yhteydessä herkästi, jos kokee kohdanneensa seksuaalista väkivaltaa. Oleellista on, että teko on tapahtunut ilman uhrin suostumusta.
On viitteitä siitä, että koronapoikkeustilanteen vuoksi seksuaalinen väkivalta jää tavallistakin enemmän piiloon, kun aikaa vietetään omissa piireissä ja yksityisten seinien sisällä. Seri-tukikeskus palvelee täysin voimin myös koronaepidemian aikana.
– Ihan ensimmäisen sokkivaiheen jälkeen uhrille tulee usein välttämiskäyttäytymistä: hän ei halua puhua tapahtuneesta eikä koe tarvitsevansa apua. Apua tarjotaan kuitenkin aktiivisesti ja uhria autetaan ymmärtämään, mistä oma reaktio kumpuaa, Pietilä kertoo.
Ihanteellisinta olisi hakeutua Seri-tukikeskukseen välittömästi väkivallanteon jälkeen. Uhrilla on oikeus kaikkiin Seri-tukikeskuksen palveluihin riippumatta siitä, tekeekö hän rikosilmoitusta. Rikosilmoitus on uhrin oma päätös.
– Vaikka uhri kokisi, että voimavarat eivät juuri sillä hetkellä riitä rikosilmoituksen tekemiseen, oikeuslääketieteelliset näytteet kannattaa ottaa. Näin rikosprosessin käynnistäminen käy helpommin, jos se tuntuu myöhemmässä vaiheessa sopivalta, Pietilä sanoo.
Pietilä korostaa, että Seri-tukikeskuksessa osataan kohdata kovia kokenut asiakas ymmärtäväisesti ja sensitiivisesti. Tilanteessa ei kiirehditä, vaan annetaan aikaa.
Hoitosuhde Seri-tukikeskukseen kestää vuoden. Sen aikana uhria tavataan muutamia kertoja, tilanteesta riippuen. Uhriin ollaan myös aktiivisesti yhteydessä puhelimitse. Vuoden lopulla nähdään, kuinka henkinen toipuminen on lähtenyt liikkeelle ja tehdään jatkosuunnitelmia.