Mimmien olutpanimosta tuli hitti – "Tytötkin panee -slogan ei halvenna naista"

TYÖELÄMÄ Olutprojekti syntyi kiinnostuksesta käsityöoluisiin.

Brewcatsin Tytötkin panee -olutprojekti syntyi biotieteiden opiskelija Lauran unelmasta panna käsityöoluita itse.Nyt tyttöjä on kolme ja tynnyreissä muhii pian 3000 litraa olutta.

Suomessa Brewcats on ainoa mimmivetoinen panimo.Pelkällä tyttökortilla oluita ei kuitenkaan panna.Brewcatsin Laura, Linda ja Anette ovat naisia, jotka pitävät hyvistä oluista. Lauran mukaan myös oluiden paneminen on mukavaa puuhaa.

– On palkitsevaa, kun pääsee maistamaan olutta, jonka on itse valmistanut.

– Aluksi panin oluita mieheni; taikuri-mentalisti Jose Ahosen kanssa kotona, jopa parvekkeella.

– Kun Josella ei enää aika riittänyt olutharrastuksille, ajattelin että voisin itse vielä jatkaa oluiden parissa. Pyysin ystäväni Lindan ja Anetten mukaan, Laura kertoo.

Kun olut myydään, molemmat osapuolet saavat tuotosta osansa."

Brewcats toimii niin sanotusti mustalaispanimoperiaatteella eli käytännössä välineet ja tilat lainataan toisilta panimoilta.

Yhteistyöstä hyötyvät sekä tekijät että panimot.

– Teemme koekeitot itse Breumaister-koneella, mutta esimerkiksi tuleva tuotantomme tehdään yhteistyössä Hoppingbrewster -panimon kanssa.

– Kun olut myydään, molemmat osapuolet saavat tuotosta osansa. Aloittelijalle tämä on kätevä tapa toimia. Näin vältämme isot laiteinvestoinnit ja ”isoveli” huolehtii myös tarvittavat luvat kuntoon.

Tyttöjen alkuperäisenä tavoitteena oli saada myyntiin 200–300 litraa olutta tuttujen baareihin.

Marraskuussa avatut Tytötkin panee -Facebook-sivut räjäyttivät kuitenkin potin luultua aikaisemmin, ja ravintoloitsijoiden tilauksia alkoi sadella ympäri Suomea.

– 300 litraa myytiin loppuun minuuteissa. Nostimme määrän 3 000 litraan ja nyt sekin on jo myyty. Suosio yllätti meidät täysin. Toisaalta jos menet baariin ja näet, että hanassa lukee: Tyttöjen panemaa olutta, etkö sinäkin haluaisi ostaa sitä, Laura sanoo ja hymyilee.

Joidenkin mielestä slogan halventaa naisia, mutta me emme ole samaa mieltä."

Lauran mukaan slogan ja panemiseen liittyvä huumori on otettu erittäin hyvin vastaan.

– Olimme valmistautuneet saamaan lokaa enemmänkin niskaan, mutta huonoa palautetta on tullut todella vähän.

– Joidenkin mielestä slogan halventaa naisia, mutta me emme ole samaa mieltä. Olemme itse rakentaneet projektin omista lähtökodistamme, pilke silmäkulmassa – eikä oluen panemiselle edes löydy suomenkielistä synonyymia, Laura muistuttaa.

Tytötkin panee -projekti alkoi syyskuussa ja tuotanto on tarkoitus aloittaa tammikuun alussa. Tyttöjen esikoisolut tulee olemaan räväkkä India Red Ale.

– Olut saadaan myyntiin helmikuun puolessa välissä. India Red Ale on jenkkihumaloitu, vähän sellainen rapsakampi yksilö. Väriltään se on punertava. Makumaailmaltaan varmasti raffimpi kuin vaalea lagerolut. Olut on mainio seurustelujuoma, mutta sopii myös esimerkiksi thai- tai intialaisen ruuan kaveriksi. Joku hyvä juustokakkukin olisi mainio kaveri Indialle, Laura heittää ja kehottaa rohkeasti kokeilemaan oluita eri makujen kanssa.

Teksti: Titta Airo

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut