"Vieläkö näitä on olemassa?" – Kyllä, Tampereen flipperihalli täyttää vuoden

FLIPPERIT Ikuri Arcade -flipperihallissa on käynyt yli tuhat pelaajaa.

Janne Toukkari ja Jussi Kahola perustivat vuosi sitten flipperihallin Tampereelle. He pyörittävät flipperihallia harrastuksenaan. Marjo Rämö

Marjo Rämö

Kuka muistaa vielä baarien nurkissa seisoneet flipperit? Tai pettymyksen, kun kuula menikin sukkana läpi? Tai sen tyypin, joka raivon vallassa yritti nostaa flipperiä lattiasta saadakseen kuulan vierimään oikeaan paikkaan?

Flipperit ovat tehneet paluun Tampereelle. Tasan vuosi sitten intohimoiset flipperin pelaajat Janne Toukkari ja Jussi Kahola perustivat Tampereelle Ikuri Arcade -flipperihallin. Omat kodit olivat alkaneet huolestuttavasti täyttyä vanhoista flippereistä, ja niille oli pakko keksiä paikka.

– Flipperihallin rakentamiseen meni yli kaksi vuotta. Meillä on täällä nyt yli 20 täysin kunnostettua flipperiä, joilla saa pelata, Toukkari kertoo.

Flipperihallissa on käynyt vuoden aikana yli tuhat pelaajaa. Monen kävijän ensireaktio on ollut tämä: ”Vieläkö flippereitä on olemassa?”

–Täällä käy sellaisia, jotka ovat pelanneet nuorena flippereillä. Lapsiakin käy paljon. He ovat olleet kummissaan, kun nämä eivät olekaan mitään tablettipelejä, vaan fyysisiä laitteita.

Ikuri Arcade on auki noin kolme kertaa kuussa. Pelitapahtumiin on ilmoittauduttava ennakkoon.

–Tämä siitä syystä, ettei paikalle tulee liikaa pelaajia. Olisi ikävä joutua jonottamaan.

Flipperihalli ei saa kerätä rahaa flippereihin, eli laitteisiin ei tarvitse työntää kolikoita. Sisäänpääsymaksulla saa pelata niin paljon kuin sielu sietää.

Flipperihallia vuokrataan myös yksityistilaisuuksiin, muun muassa yritysten käyttöön, synttäreitä varten ja polttareihin.

Tampereen flipperiyhdistys ry:n sääntöihin on kirjattu, että kaikki tulot on käytettävä flipperiharrastuksen edistämiseen Pirkanmaalla.

–Käytännössä kaikki raha, joka tulee, menee laitteiden entisöintiin ja kunnossapitoon. Meillä on vielä myös kymmenkunta täysin kunnostamatonta flipperiä.

Kahola ei edes uskalla miettiä, miten paljon rahaa flippereihin ja pelaamiseen on mennyt, kun mukaan lasketaan lapsuus, jolloin flipperit toimivat kolikoilla.

– Kaarilan kioskilla oli White Water, jolla pelasin tosi paljon.

Toukkari oli myös kova pelaamaan lapsena. Hän muistaa jonottaneensa Kaupin urheilumajalla Flash Gordonille pääsyä. Mieleen on syöpynyt myös Turtolan Citymarketin Frontier.

– Ja Centrumin alakerrassa oli flipperihalli. Siellä oli muun muassa Buck Rogers, joka löytyy myös flipperihallista.

Ikuri Arcade -flipperihallissa juhlitaan lauantaina synttäreitä. Hallissa pidetään koko perheen pelipäivä ja aikuisten pelitilaisuus. Kaikkiin flipperihallin tilaisuuksiin on ennakkoilmoittautuminen. Tarkemmat ohjeet löytyvät Facebookista ja nettisivuilta: www.ikuriarcade.com

Ikuri Arcade

Järjestää avoimia pelitapahtumia noin kolmesti kuussa.

Flipperihallissa on yli 20 flipperiä vuosilta 1967–2014, joukossa muun muassa Iron Man, Star Trek, Star Wars, Frontier, White Water, Fathom, TX-Sector, Indiana Jones, Twilight Zone, Lord of the Rings, Fish Tales, Paragon.

Ikuri Arcaden vanhin flipperi on Magic City vuodelta 1967.

Flipperit on kunnostettu uudenveroisiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 2. Tarjolla striiminä kasariteinihysteriaa ja ysäriradiohuumoria – "Voimme jopa luikauttaa ilmoille jonkin biisinkin"
 3. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 4. TOAS rakennuttaa opiskelija-asuntoja Kauppiin – Ensimmäisessä puukerrostalossa yhteensä 70 asuntoa
 5. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja
 6. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 7. Tampereen kaupungille lahjoituksena 15 pelastusrengasta
 8. Ruoka: Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"
 9. Kolumni: Metsään meni! – "Kun ylittää metsän rajan ja pääsee luontoon, on myös lähempänä itseään"
 10. Tiede: Miksi ihminen juo, vaikka se on haitaksi? Hyödyt saa heti ja riskit joskus myöhemmin, sanoo tutkijaprofessori Pia Mäkelä
 11. Tiede: Aamuryypyn voimin kirkkoon, ristiäisissä olutta, paloviina vei oikeuteen – Tällaista oli arki alkoholin kanssa 1600-luvulla
 12. Linnanmäki nostaa päivittäisten kävijöiden kiintiötä – "Opettelimme uusia toimintamalleja pienemmillä asiakasmäärillä"
 13. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
 14. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 15. Maksuhäiriöistä merkintä jo lähes 400 000:lla – vuodessa tuli tuhansia lisää ja koronan odotetaan vielä kasvattavan määrää

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 2. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?
 3. "Monet asiakkaat kertoivat käyvänsä nyt meidän tukemisen vuoksi" – Näin kävi Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 -äänestyksessä! Katso top 20
 4. "Koeajoissa havaittiin puutteita ja välinpitämättömyyttä" – Ratikka on tästä viikosta eteenpäin pysyvä osa Tampereen liikennettä: kertaa täältä viisi isoa muutosta!
 5. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 6. Ratinan stadionille suunnitellaan kattamista – Ratinaa halutaan kehittää keskustan kuolleesta kulmasta vireäksi tapahtuma-alueeksi
 7. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn
 8. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 9. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 10. Kolumni: Päärataa kehitettävä – oikoradasta luovuttava – "Siten Helsinki saisi näppärästi muut maksamaan uuden lentokenttäjunansa"
 11. Tammerkosken varren terassin paikalle syntyi Mokkapuisto – Tampereen uuteen puistoon on istutettu puu samasta kannasta Helsingin Lasipalatsilta kaatuneen puun kanssa
 12. Kavala vesimyrkytys vaanii nyt helteellä – "Heitä tulee päivystyksiin taas entiseen tapaan vähintään viikoittain"
 13. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja
 14. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 15. TOAS rakennuttaa opiskelija-asuntoja Kauppiin – Ensimmäisessä puukerrostalossa yhteensä 70 asuntoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.