"Vieläkö näitä on olemassa?" – Kyllä, Tampereen flipperihalli täyttää vuoden

FLIPPERIT Ikuri Arcade -flipperihallissa on käynyt yli tuhat pelaajaa.

Janne Toukkari ja Jussi Kahola perustivat vuosi sitten flipperihallin Tampereelle. He pyörittävät flipperihallia harrastuksenaan. Marjo Rämö

Marjo Rämö

Kuka muistaa vielä baarien nurkissa seisoneet flipperit? Tai pettymyksen, kun kuula menikin sukkana läpi? Tai sen tyypin, joka raivon vallassa yritti nostaa flipperiä lattiasta saadakseen kuulan vierimään oikeaan paikkaan?

Flipperit ovat tehneet paluun Tampereelle. Tasan vuosi sitten intohimoiset flipperin pelaajat Janne Toukkari ja Jussi Kahola perustivat Tampereelle Ikuri Arcade -flipperihallin. Omat kodit olivat alkaneet huolestuttavasti täyttyä vanhoista flippereistä, ja niille oli pakko keksiä paikka.

– Flipperihallin rakentamiseen meni yli kaksi vuotta. Meillä on täällä nyt yli 20 täysin kunnostettua flipperiä, joilla saa pelata, Toukkari kertoo.

Flipperihallissa on käynyt vuoden aikana yli tuhat pelaajaa. Monen kävijän ensireaktio on ollut tämä: ”Vieläkö flippereitä on olemassa?”

–Täällä käy sellaisia, jotka ovat pelanneet nuorena flippereillä. Lapsiakin käy paljon. He ovat olleet kummissaan, kun nämä eivät olekaan mitään tablettipelejä, vaan fyysisiä laitteita.

Ikuri Arcade on auki noin kolme kertaa kuussa. Pelitapahtumiin on ilmoittauduttava ennakkoon.

–Tämä siitä syystä, ettei paikalle tulee liikaa pelaajia. Olisi ikävä joutua jonottamaan.

Flipperihalli ei saa kerätä rahaa flippereihin, eli laitteisiin ei tarvitse työntää kolikoita. Sisäänpääsymaksulla saa pelata niin paljon kuin sielu sietää.

Flipperihallia vuokrataan myös yksityistilaisuuksiin, muun muassa yritysten käyttöön, synttäreitä varten ja polttareihin.

Tampereen flipperiyhdistys ry:n sääntöihin on kirjattu, että kaikki tulot on käytettävä flipperiharrastuksen edistämiseen Pirkanmaalla.

–Käytännössä kaikki raha, joka tulee, menee laitteiden entisöintiin ja kunnossapitoon. Meillä on vielä myös kymmenkunta täysin kunnostamatonta flipperiä.

Kahola ei edes uskalla miettiä, miten paljon rahaa flippereihin ja pelaamiseen on mennyt, kun mukaan lasketaan lapsuus, jolloin flipperit toimivat kolikoilla.

– Kaarilan kioskilla oli White Water, jolla pelasin tosi paljon.

Toukkari oli myös kova pelaamaan lapsena. Hän muistaa jonottaneensa Kaupin urheilumajalla Flash Gordonille pääsyä. Mieleen on syöpynyt myös Turtolan Citymarketin Frontier.

– Ja Centrumin alakerrassa oli flipperihalli. Siellä oli muun muassa Buck Rogers, joka löytyy myös flipperihallista.

Ikuri Arcade -flipperihallissa juhlitaan lauantaina synttäreitä. Hallissa pidetään koko perheen pelipäivä ja aikuisten pelitilaisuus. Kaikkiin flipperihallin tilaisuuksiin on ennakkoilmoittautuminen. Tarkemmat ohjeet löytyvät Facebookista ja nettisivuilta: www.ikuriarcade.com

Ikuri Arcade

Järjestää avoimia pelitapahtumia noin kolmesti kuussa.

Flipperihallissa on yli 20 flipperiä vuosilta 1967–2014, joukossa muun muassa Iron Man, Star Trek, Star Wars, Frontier, White Water, Fathom, TX-Sector, Indiana Jones, Twilight Zone, Lord of the Rings, Fish Tales, Paragon.

Ikuri Arcaden vanhin flipperi on Magic City vuodelta 1967.

Flipperit on kunnostettu uudenveroisiksi.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut