Kolmenkulman uusi työpaikka-alue nousee - näin Natura-alue vaikuttaa sen rakentamiseen

Kolmen kunnan alueelle sijoittuvan Kolmenkulman alueen kehittämisen osalta on suuret suunnitelmat. Projektiarkkitehti Vesa Kinttula esittelee ideoita. Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Länsi-Tampereella ei kasva ja kehity ainoastaan Lielahden yrityskanta. Myös Kolmenkulman alueelle on rakenteilla kymmenien hehtaarien suuruinen työpaikka-alue. Nyt prosessissa on ohjelmassa niin sanotun toisen osan asemakaavoitus. Kaavatyön osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa oli mahdollisuus kommentoida torstaihin saakka.

- Emme ole vielä arvioineet hankkeen kaikkia kustannuksia. Ajatuksena on tehdä tontit nyt mahdollisimman nopeasti valmiiksi, kommentoi projektiarkkitehti Vesa Kinttula

Uuden alueen rakentamisessa on merkillepantavaa se, että aivan mitä tahansa yrityksiä sinne ei voida ottaa. Ympäristöarvojen huomioon ottaminen on yksi asemakaavoituksen tavoitteista: alueen pohjoispuolella on muun muassa uusi Leppiojan luonnonsuojelualue, ja Myllypuro kuuluu

Natura 2000 -ohjelman alueisiin.

Hulevesien käsittelystä tehdään suunnitelma, ja ympäristöselvityksiä päivitetään tarpeen mukaan.

- Säädökset asiassa ovat hyvin tarkkoja. Toiminta alueella ei saa muuttaa esimerkiksi veden laatua millään tavalla. Luontoarvot saattavat myös rajoittaa rakentamisen määrää, Kinttula ottaa esimerkin.

Arkkitehti ottaa esille termin cleantech. Sillä viitataan puhtaaseen teknologiaan. Kinttulan mukaan Kolmenkulmalla olisi nyt tuhannen euron paikka kehittyä Suomen ensimmäiseksi cleantechvyöhykkeeksi.

- Kyllä tähän vyöhykkeeseen mahtuu teollisuuttakin. Se edellyttää vaan sitä, että teollisuus valmistaa tavoitteiden mukaisia koneita ja laitteita eikä tuota ympäristöhaittaa. Robotiikka on yksi esimerkki mahdollisuuksista, Kinttula kommentoi.

Kolmenkulman alue sijaitsee Nokian, Ylöjärven ja Tampereen mailla. Hanke otetaan muuallakin vakavasti: Nokia on päättänyt sijoittaa kolme miljoonaa euroa alueen markkinointiin ja sille rakennettavan teollisuuden tukemiseen.

Vesa Kinttula sanoo, että kunnat tekevät yhteistyösopimuksen liittyen alueen toteuttamiseen. Se määrittelee katuverkoston ja kunnallistekniikan rakentamisen alueelle.

- Työpaikoissa laskettuna potentiaalia on hankkeen valmistuessa paljon. Tarkkaa arviota ei vielä voi tehdä, mutta kyllä 650 on jo ainakin realistinen odotus, Kinttula arvioi.

Kinttula itse on profiloitunut kestävän kehityksen arkkitehdiksi. Hän on erittäin iloinen, että hanke alueella etenee suotuisasti.

- Taustalla on monivuotinen työ. On hienoa, että se alkaa tuottaa tulosta, hän sanoo.

Kakkosvaiheen jälkeen on luvassa vielä vaihe kolme. Sitten kokonaisuus on valmiina. Kinttula arvioi, että silloin eletään viimeistään vuotta 2020.

Mikä alue ja missä?

Noin 99,7 hehtaarin suuruinen kaava-alue sijaitsee noin 10 km länteen Tampereen keskustasta.

Sijainti Myllypuron kaupunginosassa.

Suunnittelualue rajoittuu idässä kolmostiehen, pohjoisessa työpaikka- ja teollisuusalueiden rajaan ja lännessä Nokian kaupungin rajaan.

Alueen läheisyydessä pohjoispuolella on Leppiojan luonnonsuojelualue.

Suunnittelualueen rakentamattomat alueet ovat suota ja metsää.

Alue on suurelta osin asemakaavoittamaton.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut