Jaakko Mustakallio: Stoppi katupartioille ja mamu-poliiseilla pelot pois

toimitus

Kerran lapsena kotitiellämme oli nähty metsäkana ja minä en uskaltanut tulla kaverin luota yksin kotiin. Kaverini isoveljet olivat keksineet pelottavan tarinan siitä, kuinka lintu väijyisi minua metsässä. Kun isäni sitten käveli kotiin kanssani ja kertoi, ettei linnussa ole mitään pelättävää, en suostunut enää uskomaan. En ollut koskaan nähnyt metsäkanaa, ja se vasta pelkoani kasvattikin. Vain mielikuvitukseni oli pelon rajana.

Maahanmuuttajista tarinoiden keksiminen on loistava bisnes-case verkon törkylehdille. Harvoilla suomalaisista kun on pakolaisista omakohtaista kokemusta. Kun todellisuus ei ole häiritsemässä, on pelottelulla vain mielikuvitus rajana. Revittelemällä saadaan klikkauksia, mikä saa ihmisten mieleen epäilyksen varjon.

Kun verkon valheiden lisäksi kaduilla partioi joukko, joka vannoo puolustavansa valkoista Suomea, vahvistuu epävarmuuden tunne, että ovatko asiat oikeasti näin huonosti. Tavalliset suomalaiset pohtivat, pitäisikö ihan vain varmuudeksi vähän sulkea rajoja?

Asiat eivät ole näin huonosti, mutta asialle ei tehdä mitään, koska maan hallituksella on poliittinen bisnes-case. Sen sijaan, että pelkojen lietsontaa tai perimmäisiä syitä aktiivisesti torjuttaisiin, siitä kerätään irtopisteitä.

Suomella on YK:n rotusyrjinnän vastaisen sopimuksen johdosta velvollisuus kieltää rasismia edistävät ja siihen yllyttävät järjestöt sekä muu organisoitu toiminta. Myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuoreen linjauksen mukaan yleinen kokoontumisvapaus ei ulotu rasistiseen liikehdintään. Soldiers of Odin tekee tunnuksellista katupartiotoimintaa ja on rekisteröitynyt myös yhdistykseksi, vaikka rekisteröity yhdistys ei saisi olla lain tai hyvän tavan vastainen. Kieltämällä rasistiset julkaisut ja katupartiot hallitus antaisi selkeän viestin, ettei pelkoon ole Tampereellakaan syytä. Samalla hallitus voisi hälventää pelkoja kouluttamalla maahanmuuttajista lisää opettajia, sairaanhoitajia ja poliiseja jokapäiväisiin tehtäviin.

Jaakko Mustakallio

kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja (vihr.)

Tampere

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut