Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

La Stradan Don Cristobal viihdyttää

TEATTERIARVIO La Stradalla on motto: Kehitysvammaisillakin on oikeus itsensä ilmaisemiseen teatterin keinoin.

Suomen ensimmäinen kehitysvammaisten ihmisten teatteri La Strada aloitti vuonna 2009. Teatterin perustaja ja sielu on koreografi-näyttelijä-ohjaaja Anu Panula

Teatterin esitykset ovat olleet kunnianhimoisia ja vaativia. Aloitusnäytelmänä oli Helena Haaviston, Anun näyttelijä-äidin, runoista ja isän, kapellimestari Jorma Panulan, musiikista koottu Elämän jano.

La Strada joutui terveydellisistä syistä jättämään esityspaikkansa, entisen elokuvateatteri Pirkan ja avuksi tuli Telakka, jossa raikuivat 40-, 50- ja 60-luvin hitit laulunäytelmässä Painu pois, Jack

Yksi teatterin huippuesityksistä nähtiin viime vuonna, kun Federico Garcia Lorcan Bernarda Alban talo sai paikkansa Teatteri Demon tiloissa.

Nyt La Strada on saanut aivan oman kodin, taidepesän. Pirkan tiloissa on tehty remonttia ja siellä on nähty jo kaksi esitystä. Avajaisia juhlisti Helena Haaviston runoista ja ikivihreistä lauluista koottu Elämänjanoinen Jack. Jackina vieraili Turkka Mastomäki

Maaliskuun alussa La Strada esitti toistamiseen Lorcaa. Ilveilynäytelmä Don Cristobal oli valmistunut Kirsi Nurmisen ohjaamana, sovittamana ja lavastamana. Lähes sata vuotta sitten kirjoitettu näytelmä sai ryhmältä viihdyttävän ja hauskan tulkinnan. Erityisesti ilahdutti Tutu-Liisa Viljasen Dona Rosita. Hänessä riitti roolin vaatimaa rohkeutta ja röyhkeyttä.

Nimiroolissa nähtiin Pasi Lehikoinen, äitinä Titta Sillman, potilaana Atte Selin ja johtajana Marko Uotila Jaana Makkonen, Kalle Bister ja Mari Heinilä valloittivat runoilijoina. Orkesterin johtajana ja torvien soittajana oli joviaali Pablo Seppä, kitarassa taituroi Hanna Derrick ja kilkuttimissa antoi tahtia Anu Panula.

Pääsylipputuloilla ja avustuksilla pyöritettävä La Strada lupaa myös vuokrata uusia tilojaan muille teatteriryhmille ja vaikkapa orkestereille. Kodikkaaksi remontoitu teatteri on kuin uudesti syntynyt.

Kehitysvammaiset ovat saaneet arvoisensa paikan.

Katariina Fleming