Naisen logiikka huvittaa yhä – Tasauspyörästö kirvoittavat makeat naurut

TEATTERIARVIO Spede Pasasen lanseeraama Naisen logiikka toimii ja huvittaa yhä, nyt Komediateatterissa.

Emilia Pokkinen ja Jari Salmi ovat Speden Naisen logiikan hauska ja taitava esiintyjäpari. Panu Raipia

toimitus

Spede PasasenSpede show´ssa nähtiin vuosina 1984–87 sketsejä naisen logiikasta. Spede itse kuunteli niissä hölmistyneenä Hannele Laurin naisellisia juttuja.

Myöhemmin vuonna 1999 Spede teki aiheesta viimeisimmän ja huonoimmin menestyneen elokuvansa. Se sai ensi-iltansa 21.5.1999 Helsingissä Kino-Palatsissa, mutta poistettiin ohjelmistosta jo 3.6. Viimeisen päivän näytöksissä oli vain yksi katsoja, hänkin vapaalipulla.

Tampereen Komediateatterin johtaja Panu Raipia on jo aiemmin ottanut ohjelmistoon televisiosta tuttuja juttuja. Speden Naisen logiikka jatkaa tutulla linjalla, mutta nyt ravintolateatterina.

TTT:n Kellarissa ammoin nähty Orkesteri taisi aloittaa Tampereella ravintolateatterit. Se, että yleisö istui pöydissä ja nautti juomista ja näytelmästä, oli silloin uutta. Nyt Palatsiteatteri, Teatteri State, TTT-klubi ja monet muut ovat seuranneet esimerkkiä.

Komediateatterin yläkerran sali on muuntunut ravintolateatteriksi pienin muutoksin. Pöydät ovat pitkiä, eikä tunnelma ole kovin intiimi. Esiintymislava on melko pieni ja lavastus yksinkertainen.

Speden kirjoittaman Naisen logiikan saattaminen näyttämölle ei ole aivan yksinkertaista. Pienistä, usein vain muutaman minuutin kestävistä sketseistä on vaikea luoda koko illan näytelmää.

Ville Virkkusen dramatisointi tekee mitä tehtävissä on. Panu Raipia on ohjaajana ratkaissut asiat selkeillä välivaloilla. Tämä aiheuttaa katkonaisuutta, mutta ihmeen hyvin itse asia saadaan esille. Naisen logiikkahan se on, mikä naurattaa. Auton parkkeeraaminen raitiotiekiskoille ja lahjoittaminen pois, passikuva, pahoinpitelevä mies, vähän bensaa, pakkanen nousee ja tietysti klassikoksi noussut tasauspyörästö kirvoittavat makeat naurut.

Suurimman riemun taisi aiheuttaa illan pisin sketsi, jossa valtiovallan taholta lähdettiin lapsettomuutta poistamaan viisi vuotta naimisissa olleilta. Pieni väärinkäsitys sotkee asiat perinpohjaisesti.

Komediateatteri on löytänyt esitykseensä oivalliset näyttelijät. Monista televisiosarjoista tuttu Jari Salmi sopii rooliin erinomaisesti. Välillä on kuulevinaan jopa isännän oman äänen.

Myös Emilia Pokkinen on tullut ruudusta tutuksi. Viime vuosina Pokkinen on usein nähty Komediateatterissakin, viimeksi näytelmässä Onni.

Pokkisen Valma on viimeistä piirtoa myöten täynnä aitonaisellista logiikkaa. Hän osaa selittää mielipiteensä niin aukottomasti, ettei aviomies Hugo voi kuin antautua. Samat asiat saattavat olla useissa perheissä puheenaiheina. Kaikilla naisilla logiikka ei vain toimi niin yksinkertaisesti kuin miehillä.

Jos haluaa viettää hauskan illan ravintolamiljöössä ja nauraa reippaasti, Speden naisen logiikka on oiva valinta. Esityksiä riittää peräti vuoden loppuun, uudenvuoden aattoon asti.

Katariina Fleming

Speden Naisen logiikka

käsikirjoitus Spede Pasanen

dramatisointi Ville Virkkunen

ohjaus Panu Raipia

rooleissa Emilia Pokkinen ja Jari Salmi

ensi-ilta Tampereen Komediateatterin yläsalissa 23.2.2016

ravintolateatteri K-18

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jos ruotsalaiset pysyvät karanteenissa, jää legendaarinen maaottelu Ratinassa haaveeksi – HS: Viimeksi pidettiin taukoa jatkosodan aikaan
 2. IL: Kylmäkosken vankilasta karkasi vanki: vankila sekoitti kaksi vankia, ja päästi ulos väärän henkilön – "Henkilöt ovat erittäin samannäköisiä"
 3. Mennäänkö charter-koneella Azerbaidzhaniin vai apostolinkyydillä Ratinaan tyhjän katsomon eteen? – Tätä tarkoittaa Tampereen Ilveksen eurounelma käytännössä
 4. Poliisi sai maanantai-iltana ilmoituksen, että tamperelaisella uimarannalla liikkuu henkilö käsiaseen kanssa – "Ilmoituksen mukaista henkilöä ei tavattu"
 5. Korona väistyi: karaoken suosio ponnahti Tampereella kattoon! – "Viime lauantaina oli kahden ja puolen tunnin jono..."
 6. Kolumni: Toisenlainen kesä
 7. Menneiden vuosikymmenten tyyliä – museoajoneuvoja ja ajan henkeen pukeutuneita kuskeja voi bongata Kangasalla
 8. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 9. Tampereen keskustasta vietiin perjantaina auto, joka tavoitettiin kahden vuorokauden kuluttua liikenteestä – Kuljettajaa epäillään yhteensä neljästä rikoksesta
 10. Tampereen keskustorille tuodaan Rakkauskontti – tästä on kyse
 11. Poliisi pysäytti Tampereen Hervannassa ajoneuvon, jossa oli moni asia eri tavalla kuin olisi pitänyt – Auto oli poistettu liikennekäytöstä, ajokortti oli varastettu Helsingistä
 12. Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijavalinnan tulokset ovat valmiit – Syyslukukauden alussa aloittaa 2 100 uutta opiskelijaa
 13. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 14. Ruuanlaittaja nukahti Tesomalla – Pelastuslaitos ja ensihoito herättivät
 15. Iltalehti: Ilveksen maalivahtivalmentaja Markus Korhonen on siirtymässä KHL:ään

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Poliisi pysäytti Tampereen Hervannassa ajoneuvon, jossa oli moni asia eri tavalla kuin olisi pitänyt – Auto oli poistettu liikennekäytöstä, ajokortti oli varastettu Helsingistä
 2. Tässä on kesä-Tampereen ykköspaikka, katso top 30! – "Siellä sielu lepää"
 3. Barbi-tv-gladiaattori Nokialta iloitsee, kun nuoret naiset pitävät kroppansa kunnossa – ”Kun poikkeaa massasta, herättää sekä ihastusta että hieman vihastusta”
 4. Tärkeä tamperelainen: ”Lopulta kyllästyin siihen elämään” – Ammattirikollinen Jari kouluttautuu nyt lähihoitajaksi
 5. Korona väistyi: karaoken suosio ponnahti Tampereella kattoon! – "Viime lauantaina oli kahden ja puolen tunnin jono..."
 6. Onnibus.comin kampanja: viereinen paikka tyhjäksi puoleen hintaan – Matkustajia puolet normaalista, kuljettajista yli puolet lomautettuna
 7. Ari Ruissalo aloittaa Villilän K-Supermarketin kauppiaana – "Asiakkaat haluavat tulla kauppaan illemmalla"
 8. Ruuanlaittaja nukahti Tesomalla – Pelastuslaitos ja ensihoito herättivät
 9. Poliisi sai maanantai-iltana ilmoituksen, että tamperelaisella uimarannalla liikkuu henkilö käsiaseen kanssa – "Ilmoituksen mukaista henkilöä ei tavattu"
 10. Kuka lähtee Ilveksestä ulkomaille? – Toimitusjohtaja: Seura on hyväksynyt yhden pelaajatarjouksen
 11. UFF tuo vintagea Hämpille – Uusi myymäläkonsepti tuodaan Helsingin hipsterikaupunginosista Tampereelle
 12. "Tässä on biisi, joka on yhtä hyvä kuin Tahdotko mut tosiaan, ehkä vielä vähän parempikin" – Vertaa itse, jos et usko Costelloa
 13. "Hyvä kunto näkyy varmasti ulospäin" – Näin Apulannan Ville jätti 30 kiloa salille
 14. Tampereen keskustasta vietiin perjantaina auto, joka tavoitettiin kahden vuorokauden kuluttua liikenteestä – Kuljettajaa epäillään yhteensä neljästä rikoksesta
 15. Mennäänkö charter-koneella Azerbaidzhaniin vai apostolinkyydillä Ratinaan tyhjän katsomon eteen? – Tätä tarkoittaa Tampereen Ilveksen eurounelma käytännössä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.