Tutkimus Tampereella: miten etäkoulu vaikutti lasten liikkumiseen? – Noin 700 oppilasta seurataan liikemittareilla

Tutkimus: UKK-instituutti jakoi Tampereella 700 oppillaale liikemittarit etäopetuksen ajan liikkumisen ja nukkumisen selvittämiseksi. Syksyllä tietoja verrataan torstaina alkavaan tavalliseen kouluarkeen.

3-luokkalainen Oona Orsmaa uskoo korona-aikana oman liikkumisensa lisääntyneen, opettaja Noora Tuomisaari (vasemmalla) taas ajattelee arkensa olevan passiivisempaa. UKK-instituutin hallinto- ja kehitysjohtaja Anne-Mari Jussila arvelee, että tutkimuksessa korostuvat ääripäät. Riina Haapala

Riina Haapala

UKK-instituutti selvittää miten korona-aika on vaikuttanut tamperelaisten lasten ja nuorten liikkumiseen.

Selvitys toteutetaan osana Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa (LIITU) -tutkimusta. Tänä keväänä tutkimuksessa olisi ollut toisen asteen opiskelijoiden vuoro ja UKK-instituutti oli jo jakanut liikemittareita ympäri Suomen.

– Sitten kun tuli korona, jouduimme pyytämään mittarit takaisin, kertoo UKK-instituutin hallinto- ja kehitysjohtaja Anne-Mari Jussila.

Sekä UKK-instituutti että opetus- ja kulttuuriministeriö olivat kuitenkin kiinnostuneita korona-arjen vaikutuksesta lasten ja nuorten liikkumiseen ja paikallaanoloon. Kun tuli tieto, että takaisin lähiopetukseen siirrytään toukokuun puolivälissä, tuli kiire. Instituutin työntekijät soittivat pikavauhtia tuttuja tamperelaisopettajia läpi ja kontaktoivat Tampereen seudun liikunnan ja terveystiedon opettajia. Näin saatiin kerättyä kahdeksan tamperelaisen koulun oppilaita perusopetuksesta ja 2. asteelta. Mittareita on toimitettu noin 700.

– Kun ollaan kotona, koulumatkaa, välitunteja ja liikuntatunteja ei ole. Toisaalta myös harrastukset ovat tauolla tai omatoimijaksolla, joilloin liikunta on pitkälti kiinni yksilön motivaatiosta, Jussila toteaa.

Yksi tutkimukseen osallistuvista oppilaista on kolmasluokkalainen Oona Orsmaa. Hän arvelee liikkuneensa etäopetusaikana enemmän kuin normaalisti.

Liikunta on pitkälti kiinni yksilön motivaatiosta.

– Jos on saanut nopeasti koulutyöt tehtyä ilman välkkiä, niin on päässyt heti ulos vaikka pyöräilemään, Orsmaa kertoo.

Orsmaa harrastaa tanssia eikä sekään ole ollut kokonaan tauolla. Tanssinopettaja on pitänyt tunnit videopuheluiden välityksellä.

Anne-Mari Jussila arvioi, että joissakin kouluissa tutkimukseen on voinut valikoitua keskimääräistä aktiivisempia lapsia. Toisaalta toisissa kouluissa mukana on kokonaisia luokkia.

– Tutkittavien liikkuminen on varmasti polarisoitunutta, toiset liikkuvat paljon ja toiset eivät lähes lainkaan, Jussila arvioi.

– Normaaliolojen LIITU-tutkimukset ovat kertoneet, että ne lapset, jotka eivät liiku, liikkuvat kaikkein eniten koulussa. Tutkimuksissa näkyy muun muassa tehopiikki, kun alakoululaiset juoksevat ruokalaan.

– Meilläkin on niin iso koulu, että siirtymiä ja portaita tulee aina, kertoo Orsmaan opettaja Noora Tuomisaari.

Liikemittaria käytetään viikon ajan. Se mittaa liikkumista, mutta myös istumisen ja muun paikallaanolon sekä unen määrää. Liikemittarin avulla voidaan tutkia liikkumisen ja paikallaanolon kokonaisaikoja, mutta myös niiden kertymistä eri pituisista jaksoista.

Anne-Mari Jussila kertoo, että erityisesti tutkijoita kiinnostaa, mitä paikallanaololle on tapahtunut.

– Veikkaamme, että se on noussut, Jussila sanoo.

Liikemittarin rinnalla selvitetään sähköisellä päiväkirjalla esimerkiksi lasten ja nuorten nukkumaanmenoaikoja ja opiskeluun käytettyä aikaa. Lisäksi oppilaat vastaavat liikuntakäyttäytymistä selvittävään sähköiseen kyselyyn.

Tutkimuksen jälkeen siihen osallistuneet oppilaat saavat henkilökohtaisen palautteen, josta näkee viikon liikkumisen ja istumisen määrän sekä unen määrän ja laadun. Myös osa opettajista on ottanut liikemittarin käyttöönsä. Anne-Mari Jussila kertoo, vertailee syksyllä lasten ja nuorten koronatuloksia sekä normaaliajan tuloksia toisiinsa. Myös mukana oleville opettajille voidaan järjestää syksyllä vielä vertaileva liikemittaus.

Etäopetus

Liikuntaa videolla

Opettajat ovat ratkoneet etäopetuksessa liikuntatuntien järjestämistä monin eri tavoin. Opettaja Noora Tuomisaari kertoo, että hänen luokallaan oppilaat ovat saaneet liikunnallisia tehtäviä.

– On voinut olla temppurata, jonka saa itse suunnitella ja harjoitella ja laittaa minulle videon, Tuomisaari kertoo.

– YouTubessa on paljon videoita, joita on käytetty.

Liikuntaa on myös sisällytetty muuhun opetukseen.

– On ollut toiminnallisempia tehtäviä, että pitää lähteä ulos, ettei kaikki tapahdu koneen ääressä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tampereen päivän ohjelmahaku on auki nyt – tervetulleita ovat kaikki avoimet yleisötilaisuudet
 2. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 3. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 4. Tampereen Seremoniamestari vaihtaa työpaikkaa – Uusi työllistäjä löytyy Hiedanrannasta
 5. Kangasalan puuhamies Jussi Haavisto tuo nyt olympiasoihdun Tampereelle – mutta miten Brother Christmas liittyy asiaan?
 6. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 7. Poliisi pysäytti perjantai-iltana Tampereella henkilöauton, jonka kuljettajaa oli syytä epäillä päihtyneenä ajamisesta – lopulta ratin takaa löytyi mies, jonka kansallisuudesta tai henkilöllisyydestä ei ole mitään käsitystä
 8. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 9. "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin" – Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin – "Naama roikkui"
 10. TPV:n kanssa Suomen-mestaruuden 1990-luvulla voittanut Miika Juntunen sai töitä – yrittää nostaa KPV:ta suosta, rekrytointi sai osakseen valtavan julkisen hämmennyksen
 11. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 12. Niittyjuhlat järjestetään jälleen sunnuntaina – ota koko päivän ohjelma talteen tästä jutusta
 13. Löytyykö Ilveksen kakkosjoukkueelle ollenkaan pysäyttäjää? – Nyt kaatui TPV paikallisottelussa selvin lukemin
 14. Tampereelle nuorten kulttuurikeskus, joka onkin jo vanha tuttu – "Myös nuorilla on paljon mahdollisuuksia luoda omaa kulttuuria ja tuoda sitä näkyville"
 15. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Heikki Heinonen selvitti tuulen suunnatkin, kun tuorein vihje Raisa Räisäsen katoamisesta tuli tietoon liittyen Tampereen Hervantajärveen – "Koira haukkui ja veti rantaa kohti..."
 2. Rodeon myynti on edennyt loppusuoralle – Finlaysonin tilasta kamppailee kaksi yritystä
 3. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 4. Tampereen Seremoniamestari vaihtaa työpaikkaa – Uusi työllistäjä löytyy Hiedanrannasta
 5. Kangasalan puuhamies Jussi Haavisto tuo nyt olympiasoihdun Tampereelle – mutta miten Brother Christmas liittyy asiaan?
 6. Pääministeri Sanna Marin meni naimisiin – Kesärannassa 40 vierasta
 7. Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoi pääministeri Sanna Marinin menneen naimisiin jalkapalloilijan kanssa: nyt vanha TPV-valmentaja kertoo, millainen pelimies Markus Räikkönen oli – "Hän oli tärkeä pelaaja"
 8. Miksi osa Yö-yhtyeen tuotannosta katosi suoratoistopalveluista? Nyt puhuu Jussi Hakulinen: "Minulle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa"
 9. Sähköpyörämyymälä Electrobike avasi ovensa Tampereen Lielahdessa – "Pinta-alalla ja valikoimalla mitattuna Pohjoismaiden suurin"
 10. Tampereen kaupungin esi- ja perusopetus ottaa Wilman käyttöön elokuun alussa
 11. Tämä nainen järjestää nyt Tampereelle Tissiflashmobia – "Rinnat eivät ole sukuelimet", huomauttaa Päivi Kokkonen
 12. Lukijalta: Miksi vuokrat nousevat?
 13. Sauli Cityn ohjat ottaneella Johanna Mäkisellä yrittäjähenkisyys tulee verenperintönä: "Kun päiväkodista muut toivat piirustuksia kotiin, minä myin omani"
 14. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 15. Omakotitalo tuhoutui palossa Tesomalla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.