Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ministeri Li Andersson: Erityisjärjestelyt voivat jatkua kouluissa syksyllä – lainmuutos vireillä lähi- ja etäopetuksen vuorottelua varten

Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee varmuuden vuoksi väliaikaista muutosta perusopetuslakiin, jotta perusopetuksessa olisi mahdollista vuorotella lähi- ja etäopetuksen välillä syksyllä jos epidemiatilanne sitä edellyttää.

Valmistelusta kertoi opetusministeri Li Andersson (vas) tiedotustilaisuudessa tiistaina. Hänen mukaansa korona-ajan käytäntöjä koulunkäyntiin ei luoda vain kevään kahdeksi viimeiseksi viikoksi.

– On mahdollista, että kouluissa joudutaan jatkamaan myös syksyllä erityisjärjestelyä. Siksi on tärkeää löytää nyt toimivat käytännöt, joilla lapset voivat jatkaa koulunkäyntiä turvallisesti, Andersson sanoi.

Päiväkodeissa ja peruskouluissa palataan tämän viikon torstaina lähiopetukseen. Opetushallitus ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ovat laatineet paluuta varten turvallisuutta korostavat ohjeet.

– Ohjeet voi tiivistää niin, että kouluihin luodaan väljyyttä tilajärjestelyillä ja porrastuksilla, käsihygieniasta huolehditaan tarkasti, opetusryhmät pidetään toisistaan erillään niin hyvin kuin mahdollista ja yhteisiä kokoontumisia ei kouluissa ja päiväkodeissa järjestetä, Andersson sanoi.

Varhaiskasvatuksessa ei ole koronarajoitusten aikana lähiopetusta keskeytetty, mutta torstaina myös suositus lapsen hoitamisesta kotona poistuu.

Andersson muistutti, että varhaiskasvatuksen henkilöstön tulisi toimia saman lapsiryhmän kanssa eikä siirtyä yksiköstä toiseen tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi.

Lukioissa ja ammatillisessa koulutuksessa sekä yliopistoissa, ammattikorkeakouluissa ja vapaassa sivistystyössä hallitus suosittaa pysymään etäopetuksessa kevätlukukauden loppuun asti.

Koronaepidemian hillitsemiseksi lasten ja nuorten oikeutta lähiopetukseen rajoitettiin maaliskuussa valmiuslain nojalla.

– Päätös lähiopetukseen paluusta tehtiin, koska terveysviranomaiset ovat todenneet, että välttämätöntä perustetta lähiopetuksen keskeyttämiselle ei enää ole, Andersson totesi.

Lähiopetusoikeuden rajoittaminen on todella voimakas toimi johon hallitus voi ryhtyä ainoastaan välttämättömästä syystä, hän painotti.

– Asiantuntijoiden tietojen mukaan koulujen avaamisen vaikutus epidemiatilanteeseen on pieni, mutta hyödyt lapsille ja nuorille ovat suuret.

Mikäli yksittäisessä koulussa jatkossa ilmenisi koronavirustartunta, sovelletaan jatkossa tartuntatautilakia. Tartuntaketju jäljitetään välittömästä ja kunnan viranomainen voi päättää koulun sulkemisesta osittain tai kokonaan sekä altistuneiden asettamisesta karanteeniin.

Anderssonin mukaan koronavirus voi olla läsnä yhteiskunnassa vielä pitkään.

– Meidän on kyettävä löytämään oikea tasapaino yhteiskunnan avaamisen ja tartuntojen minimoimisen välillä. Se edellyttää, että rajoitusten purku tehdään asteittain ja tarkasti edellisten päätösten vaikutuksia arvioiden.

Hallituksella on aina myös valmius perua suunniteltujen rajoitustoimien purkuja tai ottaa uusia rajoitustoimia käyttöön mikäli tartunnat lähtisivät rajoitusten purun seurauksena nopeaan kasvuun.

Suomen toimet koulutuksen ja opetuksen osalta ovat hyvin linjassa muiden maiden kanssa, Andersson katsoo. Rajoitustoimien purku on aloitettu nimenomaan päiväkodeista ja kouluista monissa maissa ympäri Eurooppaa.

Islannissa ja Ruotsissa koulut ovat olleet auki epidemian aikana ja Tanska ja Norja ovat aloittaneet koulujen avaamisen jo huhtikuun puolessavälissä.