Ydinkeskustaa uudistetaan hulppeasti – Luksuskerrostalosta Tampereen korkein asuinrakennus

KAUPUNKI Tampereen korkein asuinrakennus, 21-kerroksinen Luminary, rakennetaan Murtokadun ja Itsenäisyydenkadun kulmaan.

Murtokadun ja Itsenäisyydenkadun kulmaan rakennettava Luminary on 21-kerroksinen asuinrakennus, jonka luvataan tuovan ydinkeskustan alueelle täysin uudentyyppisiä asumismahdollisuuksia. Tärkeässä roolissa ovat arjen luksus, asumisen sujuvuus ja monipuoliset palvelut.

Luminaryyn tulee asuntoja pienistä yksiöistä hulppeisiin lähes 300-neliöisiin ylimpien kerrosten asuntoihin.

Pihakannen alle rakennetaan kaksikerroksinen parkkihalli 72 autolle. Kokonaisuuteen kuuluvat suojaisa ja avara sisäpiha, talojen välisen osion päällä sijaitseva asukkaiden yhteinen oleskeluterassi sekä alakerrosten yhteinen aulatila. Luminaryyn on suunniteltu myös noin tuhatneliöinen liiketila-alue, jonne toivotaan sijoittuvan erityisesti hyvinvointipalveluita, ravintola ja kahvila.

– Tampereen keskusta-alue on suurten muutosten kourissa. Keskusta täydentyy voimakkaasti, ja käynnissä on useita suuria projekteja, jotka paitsi muuttavat kaupungin keskustakuvaa, myös lisäävät keskustan toiminnallisuutta merkittävästi. Tampereen korkeimpana asuinrakennuksena Luminary luo tärkeän maamerkin uudistuvaan keskustaan. Samalla se tukee myös omalta osaltaan kaupungin täydennysrakentamistavoitetta, kertoo suunnittelujohtaja Elina Karppinen Tampereen kaupungilta.

– Luminaryyn on haettu inspiraatiota New Yorkin asuintorneista, ja näin se tarjoaakin aivan uudenlaisia mahdollisuuksia erilaisesta asunnosta unelmoiville. 21-kerroksisen torniosan ylimpään kerrokseen tulee vain yksi asunto erityistä luksusta haluavalle. Yläkerroksista löytyy uniikkeja koteja, joiden kiintopisteitä ovat isot terassit lasiovineen ja -kattoineen. Asuntojen saunaosastot ovat myös saaneet arvoisensa mittasuhteet, ja muutamista asunnoista voi katsella kaupunkinäkymää suoraan kylpyammeesta, Skanskan hankekehitysjohtaja Harri Sivu kertoo.

Luminarya on alusta asti suunniteltu rohkeammalla visiolla kuin perinteisiä uudisrakennuksia. Suunnittelussa on kuunneltu myös potentiaalisia asiakkaita. Mahdollisilta asiakkailta on kyselty työpajoissa ideoita ja tarpeita asuntojen toimivuudesta, palveluista ja arkea sujuvoittavista ratkaisuista. Luminary on herättänyt paljon ennakkokiinnostusta, ja asuntojen ennakkomarkkinointi käynnistyy toukokuussa.

Projektin pääsuunnittelijana toimii Petri Tavilampi ja projektiarkkitehtinä Ingo Pfeifer BST-Arkkitehdit Oy:stä. Luminaryn sisustusarkkitehtejä ovat Mikko Vesanen ja Anna-Katriina Tilli MAK Sisustusarkkitehtitoimistosta.

– Luminaryssa laadukkaan korkealla asumisen vastapainoksi on suunnittelussa huomioitu maantason viihtyisät oleskelupaikat, suojaisat terassit ja ulkoportaikko. Yksi Luminaryn tärkeimmistä arvoista toteutuu jo katutasolla: kun saavut kaupungin korkeimman kodin alaovelle, astut asukkaiden yhteiseen, hotellimaiseen aulatilaan. Isojen ikkunoiden ryhmittämä tila avautuu kauniisti eri suuntiin, myös sisäpihalle, joka on vehreä, huoliteltu ja suojaisa keidas. Luminaryssa jo kotiintulo tuntuu luksukselta, kertoo Tavilampi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut