Tamperelainen rahapeliammattilainen: ”Suomi on valitettavan helppo maa"

JALKAPALLO Pelialan ammattilainen Riku Vihreäsaari sanoo, että Suomi on helppo kohde otteluiden järjestämiselle.

Pekka Ruissalo

Suomalainen jalkapallokausi on jälleen alkanut. Tamperelainen pelialan ammattilainen Riku ”Noose” Vihreäsaari suhtautuu epäilevästi ajatukseen siitä, että ottelut pystyttäisiin tänä kesänä viemään läpi ilman sopupelaamista.

– Suomi on siihen valitettavan helppo maa. Rangaistavuus on aika minimaalista. Oli melkoinen säkä, että Wilson Raj Perumal saatiin aikoinaan nimenomaan täällä kiinni, Riku aloittaa.

Hän kiittelee Veikkausta siitä, että jo vahva epäily riittää siivoamaan joukkueen pois vetolistoilta.

– Näitä on tullut vähän joka kausi nyt. Nopeasti ne listoilta lähtevät, ja pitääkin lähteä, sillä sopupelaaminen on kaikkien kannalta katastrofi.

Vihreäsaari muistelee lukeneensa ulkomaalaisesta julkaisusta arvion, jossa oli selvitetty sopupelaamiselle herkimpiä maita. Listaus ei imartele Suomea.

– Ensimmäisenä listalla oli Indonesia. Toisena tulikin sitten jo Suomi.

Pelialan ammattilainen näkee vilpin helposti.

– Jos ajatellaan Suomen sarjoja, tyypillinen vaihto on yksittäisen ottelun osalta vedonlyöntitoimistolla satasia tai tonneja. Kun yhtäkkiä vaihto ja kertoimet heilahtavat, tietää että Aasian-markkina on herännyt ja taustalla ei ole ihan puhtaita jauhoja.

Kiusaus lähteä kokeilemaan on suuri varsinkin alasarjoissa.

– On ulkomaalaisia, joiden palkkaus on kausitasollakin kengännauhatouhua. Kun kaveri soittaa ulkomailta ja lupaa jostain viikatetaklauksesta parikymmentäkertaisen korvauksen, niin kyllähän se houkuttaa, Vihreäsaari sanoo.

Yleensä niin sanottu fiksaaja eli ottelutulosta järjestämään pyrkivä tähtää muutamaan pelaajaan ja/tai ottelun erotuomariin. Viime vuonna paljon julkisuutta sai Porissa pelattu kakkosdivisioonamatsi Musan Salaman ja Maskun välillä, jossa ottelun lisäajalla ennakkoon heikommaksi arvioitu Masku sai ottelun vierailijalle ratkaisseen rangaistuspotkun. Asianosaiset ja pelaajat kiistivät sopupeliepäilyt jyrkästi, eikä KRP:n tutkimusten jälkeen edetty syyteharkintaan.

– Alan ihmisillä on ottelun pelivaihdon perusteella oma käsityksensä, mistä on kyse.

Alkavan Veikkausliiga-kauden osalta Vihreäsaarella on selvä ennakkosuosikki. HJK on kova, mutta varsinkin Seinäjoen SJK pistää tiukasti kampoihin. Ilveksen joukkuetta ”Noose” ei sano tuntevansa riittävän hyvin jotta voisi arvioida, mihin sillä voisi yltää.

– Tammelan lehtereillä kannattaa kuitenkin kurkkia yläriville. Siellä pari ammattivedonlyöjää pelaa ns. livenä käynnissä olevaa ottelua. Heillä ei ole tekemistä sopupelien kanssa, Riku korostaa.

Riku ”Noose” Vihreäsaari

Syntynyt Forssan Tammelassa vuonna 1984.

Sairastanut koko ikänsä synnynnäistä luustohaurautta. Tämän vuoksi hän liikkuu sähköpyörätuolilla.

Rahapelialan ammattilainen. Aiemmin mukana muun muassa some-alan yrityksessä.

Aikoo taas palata korttipelien maailmaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Doris oli jälleen ykkönen! – Tässä on Paras Tamperelainen Bilepaikka-äänestyksen TOP20
 2. Finlaysonkin on nyt Live! – Vanhalla tehdasalueella soi koko elokuun, keskiviikkona laulaa Saha
 3. Tästä se lähtee, Tampere Rock Cityn keikkakalenterin paluu! – Täältä löytyy liveä 5.–11.8.
 4. Tampereella aloittaa 2 150 uutta ekaluokkalaista – koulutyö alkaa yhteensä 18 200 oppilaalla
 5. Poliisi tutkii Toijalan vesiskootterionnettomuutta – epäilee kuljettajia törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, myös vesijetit luovuttanutta epäillään rikoksesta
 6. Lukijalta: Absoluuttista tasa-arvoa ei ole – "Luonnon muokkaaminen omiin ideologisiin tarpeisiin on tuhoon tuomittu linja"
 7. Kolumni: Tampereen tarinaa kerrotaan itse kokemalla – "Särkänniemen hevoset jaloittelevat sopivasti samaan aikaan paikalle ja ihmisiä pulikoi vedessä"
 8. Poliisi vaitonainen miehen epäiltyyn murhaan liittyvistä tutkimuksista Helsingissä – 12 epäiltyä pidätetty: 10 miestä, 2 naista
 9. "Mukavaa kesän jatkoa: elokuu toimii aina" – J. Karjalainen joutui jälleen siirtämään jättikonserttiaan
 10. Hiedanrannan puutarhajuhlat on peruttu – "Emme halua riskeerata kaikkien yhteistä turvallisuutta"
 11. Pirkanmaalla kaahailtiin maanantaina tuntuvia ylinopeuksia: 155 km/h mittarissa Kaukajärvellä, 170 km/h puolestaan Pirkkalassa
 12. Naisia kiusataan netissä ulkonäöstä, miehiä liikunnasta – "Henkilöitynyttä ja raakaa"
 13. Hämeensillan ajoradan kiveystyöt valmistuivat – seuraavaksi tehdään reunat
 14. Ovi käy jalkapallo-Ilveksessä: Yusif Moussa siirtyy Israelin pääsarjaan – "Ulkomaan hankinta on vaikea toteuttaa"
 15. Asuntosijoittajalle entistä paremmat vuokratuotot Tampereella – keskusta jää jälkeen kakkos- ja kolmosalueista

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 2. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 3. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 4. Heikki Heinonen selvitti tuulen suunnatkin, kun tuorein vihje Raisa Räisäsen katoamisesta tuli tietoon liittyen Tampereen Hervantajärveen – "Koira haukkui ja veti rantaa kohti..."
 5. Hämeenkadulta kaadetuista lehmuksista tuli hittituote uudessa muodossa – "Myös kotiseuturakkaus, yllätyksellisyys ja ekologisuus puhuttelevat"
 6. Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoi pääministeri Sanna Marinin menneen naimisiin jalkapalloilijan kanssa: nyt vanha TPV-valmentaja kertoo, millainen pelimies Markus Räikkönen oli – "Hän oli tärkeä pelaaja"
 7. Katuruokatori Street Food Fiesta on tulossa Hämeenpuistoon – "Koronavirustilanne saattaa vaikuttaa kansainvälisten kojujen määrään"
 8. Rodeon myynti on edennyt loppusuoralle – Finlaysonin tilasta kamppailee kaksi yritystä
 9. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 10. Kangasalan puuhamies Jussi Haavisto tuo nyt olympiasoihdun Tampereelle – mutta miten Brother Christmas liittyy asiaan?
 11. Doris oli jälleen ykkönen! – Tässä on Paras Tamperelainen Bilepaikka-äänestyksen TOP20
 12. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 13. Poliisi pysäytti perjantai-iltana Tampereella henkilöauton, jonka kuljettajaa oli syytä epäillä päihtyneenä ajamisesta – lopulta ratin takaa löytyi mies, jonka kansallisuudesta tai henkilöllisyydestä ei ole mitään käsitystä
 14. Tämä nainen järjestää nyt Tampereelle Tissiflashmobia – "Rinnat eivät ole sukuelimet", huomauttaa Päivi Kokkonen
 15. Poliisi tutkii Toijalan vesiskootterionnettomuutta – epäilee kuljettajia törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, myös vesijetit luovuttanutta epäillään rikoksesta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.