Noin 20 prosentilla nuorista on maksuhäiriö – Nuoret: "En tunne ketään, joka olisi menettänyt luottotietonsa"

TALOUS Tampereen Steinerkoulun lukiolaisille järjestettiin talouskoulutus bisnes-teemapäivänä.

Sonja Sivonen

Tampereen steinerkoulussa vietettiin huhtikuun lopulla mielenhyvinvointiviikkoa. Nuorille järjestetty talouskoulutus sopi hyvin viikon ohjelmaan ja päivän pukeutumisteemaan – bisnekseen.

– Osa nuorista hoitaa raha-asiansa loistavasti. Osa taas elää huolettomammin eikä aina mieti tekojensa seurauksia. Koulussa ei hirveästi perehdytä talouskasvatukseen, vaan taloushallinnan opettaminen jää usein vanhempien vastuulle, toteaa koulun opinto-ohjaaja Emmi Hannuksela

Hannuksela kertoo muutaman nuoren kyseenalaistaneen talouskoulutuksen tarpeellisuuden.

– Muutama nuori tuli kertomaan, että raha-asiat ovat kunnossa ja kysyi, onko koulutukseen pakko tulla.

Tampereen ammattikorkeakoulun yrittäjyyden yksiköstä valmistuneet Jenna Haapala ja Taina Pelkonen ovat huolissaan nuorista.

– Nuorten maksuhäiriömerkinnät lisääntyvät joka vuosi, ja noin 20 prosentilla nuorista on maksuhäiriö. Järjestämme nuorille Ote omaan talouteen -koulutusta, jotta he oppisivat hallitsemaan talousasioita, kertovat Volumi-tilitoimiston perustajat.

– Noin 70 prosenttia luottotietonsa menettäneistä uusii virheensä. Järjestämme koulutusta, koska sille on suuri kysyntä. Olisin myös itse nuorena halunnut, että asioista olisi tiedotettu enemmän, toteaa Pelkonen.

Koulutusta järjestetään yhteistyössä Pirkan Opiskelija-asunnot Oy:n ja Aito Säästöpankin kanssa.

– Tampereellakin näkyy kohtuullisen voimakasta kasvua maksuhäiriömerkinnöissä. Talouskasvatus on loistava tapa ehkäistä nuorten rahaongelmia. Voimme palvella asiakasta pankissa täysmittaisesti, kun hänellä on puhdas luottotietorekisteri. Se on siis molempien etu, toteaa Olli Salonen Aito Säästöpankista.

– Syynä luottotietojen menettämiseen ovat usein mobiilisovelluksien kautta helposti otettavat pikavipit, joiden korkeita korkoja ei pystytäkään sitten myöhemmin maksamaan, Salonen uskoo.

Talouskoulutukseen osallistunut lukiota käyvä Aapo Laukkanen ei tunne ketään, joka olisi menettänyt luottotietonsa.

– Läheisimmillä ystävilläni ei ainakaan ole maksuhäiriömerkintöjä. Voi olla, että niitä on esimerkiksi kaukaisemmilla tutuilla, mutta heidän kanssaan ei puhuta raha-asioista tai varsinkaan talousongelmista, Laukkanen toteaa.

Mikko Suovakaan ei ole kohdannut rahaongelmia lähipiirissään.

– En ole koskaan edes ajatellut pikavippien ottamista, koska niiden korkomaksut kuulostavat karuilta. Hoidan talouttani käymällä töissä ja säästämällä vähäsen ansaituista rahoista, Suova kertoo.

Talous hallintaan

Suunnittele: laske kuukauden tulot ja menot yhteen.

Priorisoi: mieti, mikä on sinulle tärkeää ja mistä voisit ehkä luopua.

Ennakoi: laita säästöön tietty summa joka kuukausi, äläkä tingi säästöpäätöksestä. Näin yllättäväkään meno ei kaada talouttasi heti.

Huomioi seuraukset: pohdi, mitä voi seurata esimerkiksi pikavipin ottamisesta tai laskun maksamatta jättämisestä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut