Taivaan tulet loimuavat Pyynikillä – Lue teatteriarvio suosikkinäytelmästä

TEATTERIARVIO Televisiosarjana huippusuosittu Taivaan tulet on sovitettu Pyynikin maisemiin. Lapin taika on säilynyt.

Rauni-tytär (Lotta Huitti) rauhoittelee hätääntynyttä isäänsä Pekka Väänästä (Kake Aunesneva) Pyynikin kesäteatterin onnistuneessa näytelmässä Taivaan tulet. Leena Klemelä

toimitus

Kari Väänäsen ja Timo Parvelan käsikirjoittamaa ja Väänäsen ohjaamaa tv-sarjaa Taivaan tulet esitettiin kakkosella vuosina 2007- 2014. Parhaimmillaan se sai 900 000 katsojaa.

Pyynikin Kesäteatterissa uskottiin aiheen kiinnostavan. Olli-Matti Oinonen sai epäkiitollisen tehtävän sovittaa sarja näytelmäksi. Neljä tuotantokautta ja 36 tuntia ohjelmaa piti puristaa reiluun kahteen tuntiin. Oinonen päätti viisaasti keskittyä ensimmäiseen tuotantokauteen, vaikka se tiesi paljon supistuksia.

Näytelmän alussa vanhempi konstaapeli Rauni Väänänen (Lotta Huitti) palaa kotiseudulleen Sodankylään. Äidin kuolema avantoon askarruttaa mieltä ja suhteet isään (Kake Aunesneva) ovat hautajaisten jälkeen tulehtuneet.

Alku ei näytä lupaavalta: isä ammuskelee haulikolla talolleen saapuvaa tytärtään. Paremmin ei mene työpaikallakaan. Pohjoisen letkeä meiniki on etelän melskeissä unohtunut ja Rauni on takakireä ja virkaintoinen poliisi. Työpari, konstaapeli Aimo Peltonen (valloittavan hurmaava Esa Latva-Äijö) yrittää toppuutella ja hiljentää vauhtia – pohjoisessa on erilainen mentaliteetti.

Romantiikkaakin on ilmassa ja Peltonen saa pahan kilpakosijan lääkäri Erkki Viherkoskesta (Jukka Pitkänen). Hykerryttävä kohtaus on miesten tapaaminen ruusukimput käsissä.

Tampereen Teatterista eläkkeelle jäänyt näyttelijä tekee ehkä uransa parhaan roolin Pekka Väänäsenä.”

Näytelmän tärkeimmän roolin tekee Kake Aunesneva Raunin isänä. Tampereen Teatterista eläkkeelle jäänyt näyttelijä tekee ehkä uransa parhaan roolin Pekka Väänäsenä. Aunesneva osaa olla arvaamaton erakko. Isän puhe häissä on liikuttava. Hän kuvaa Raunin syntymää ja toteaa, että äiti ja lapsi olivat kuin taivaan enkeleitä ja tyttö taivaan tulien tyttö. Taivaan tulet eli revontulet lappalaiset ovat saaneet sovituksena siitä, että ovat menettäneet auringon.

Kaikki näyttelijät tekevät Olli-Matti Oinosen ohjauksessa taitavaa työtä. Oma lukunsa ovat kyläjuoppoina Ari-Kyösti Seppo, Mika Lepistö ja Timo Allinniemi Heidän etunojainen tärisevä polkupyöräilynsä on saavutus sinänsä. Hauska oivallus on Visa-poro miesten häälahjana. Häät kruunaa iki-ihana Elokuun häävalssi.

Marjatta Kuivaston lavastussuunnittelu on upein pitkään aikaan Pyynikillä nähdyistä. Tehtaan konttori ja sen yläpuolella oleva lasikaappimainen koti, tiilinen kaupungintalo, kapakka, poliisilaitos ja Pekka Väänäsen kotimökki muodostavat kyläyhteisön, jota pyörivä katsomo näyttää kuin elokuvan kohtauksia. Ismo Alangon tv-sarjan alkuperäinen musiikki tuo esitykseen Lapin lumoa.

Katariina Fleming

Taivaan tulet

Kari Väänäsen ja Timo Parvelan käsikirjoittaman tv-sarjan näytelmäksi sovittanut ja ohjannut Olli-Matti Oinonen

Lavastussuunnittelu Marjatta Kuivasto

Pukusuunnittelu Maria Salminen

Tv-sarjan musiikki Ismo Alanko

Rooleissa Lotta Huitti, Kake Aunesneva, Esa Latva-Äijö, Jarmo Perälä, Leena Rousti, Jukka Pitkänen, Rinna Paatso, Idalilja Raipia, Timo Julkunen, Tommi Rantamäki, Pauliina Puurila, Janne Turkki, Ari-Kyösti Seppo, Nina Tienhaara, Timo Allinniemi, Mika Lepistö, Visa-poro

Ensi-ilta Pyynikin kesäteatterissa 17. kesäkuuta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.