Citykanit leviävät nyt pohjoiseen – ehkä myös junilla: "En usko, että lippuautomaatilla ovat"

Kesäkuussa uutisoitiin, että citykanit levittäytyvät pohjoiseen - ehkä myös junia käyttäen. Kuvan kania muistuttavan otuksen on nähty loikkivan ainakin Muijalassa. Sirpa Repo / arkisto

Katri Porttinen

Citykanit levittäytyvät nyt entistä pohjoisemmaksi. Riistakeskuksen tietojen mukaan citykaneja on tavattu ainakin Hyvinkäällä, jossa kaupunki on jo hakemassa poikkeuslupaa kanien torjuntaan.

Lupaa pitää hakea siksi, että kani on rauhoitettu huhtikuun alun ja elokuun lopun välisenä aikana.

Citykanien torjunnassapitää olla nopea, sillä uusi kanipoikue voi syntyä 8 viikon välein.

–Citykanien kohdalla tilanne käy mahdottomaksi nopeasti, sanoo riistasuunnittelija Antti Piironen Uudenmaan Riistakeskuksesta.

Helsingin tapaan Hyvinkäällä voi ongelmaksi muodostua se, että kaikki tontinomistajat eivät päästä kanien pyydystäjiä esimerkiksi omakotitalonsa tontille.

Kaikki eivät halua, että kaneja pyydetään tai sitten eivät vain halua tontilleen pyydystäjiä, sanoo Piironen.

Kaneja pyydetään yleensä loukuttamalla. Sitten ne tapetaan kalikalla.

Pyydystämisessäkäytetään myös pitkäverkkoa. Puolen metrin korkuinen verkko vedetään kanien laitumen yli u-kirjaimen muotoisesti, ja kanit ajetaan verkkoon pakosuunnan mukaisesti.

Erikoisempi pyydystämistapa on hilleripyynti: fretti laitetaan maahan kanin pesään, ja se ajaa kanit kolon ulkopuolelle asetettuun verkkoon. Piirosen mukaan Suomessa on tiettävästi yksi yrittäjä, joka harjoittaa hilleripyyntiä.

Citykaneja myös jousimetsästetään.

Ei ole mahdotonta, että kanit kiipeävät tavarajuniin ja kontteihin ja matkustavat."

Riistakeskuksen tietojen mukaan Hyvinkää on nyt Uudellamaalla pohjoisin alue, jossa citykaneja on tavattu. Piirosen mukaan kaneja on myös Keravalla, Järvenpäässä ja Tuusulassa.

Vielä pohjoisempana vahvistamattomia hajahavaintoja on tehty esimerkiksi Riihimäellä, mutta tiettävästi myös muualla Suomessa – ehkä Etelä-Savossa asti.

Ovatko esimerkiksi Hyvinkäällä nyt tavatut citykanit levinneet Helsingistä?

–Hyvä kysymys. On se mahdollista, sanoo Piironen, joka ei myöskään pidä mahdottomana sitä, että kanit kiipeäisivät esimerkiksi junavaunuihin ja -kontteihin.

Lähiliikenteessä citykaneja ei tiettävästi kuitenkaan ole tavattu.

–En usko, että lippuautomaatilla ovat, Piironen naurahtaa.

Kanien liikkuminen kulkuvälineillä on hänen mukaansa silti spekulaatiota. Kanit leviävät myös siksi, että ihmiset vapauttavat lemmikkikaneja luontoon, Piironen sanoo.

Helsingissä citykanikanta saatiin muutamia vuosia sitten jo laskusuuntaan, mutta viime vuonna tehtiin jälleen pyyntiennätys. Uudellamaalla pyydettiin viime vuonna peräti 5000 citykania, joista valtaosa Helsingissä ja Espoossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tampereen päivän ohjelmahaku on auki nyt – tervetulleita ovat kaikki avoimet yleisötilaisuudet
 2. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 3. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 4. Tampereen Seremoniamestari vaihtaa työpaikkaa – Uusi työllistäjä löytyy Hiedanrannasta
 5. Kangasalan puuhamies Jussi Haavisto tuo nyt olympiasoihdun Tampereelle – mutta miten Brother Christmas liittyy asiaan?
 6. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 7. Poliisi pysäytti perjantai-iltana Tampereella henkilöauton, jonka kuljettajaa oli syytä epäillä päihtyneenä ajamisesta – lopulta ratin takaa löytyi mies, jonka kansallisuudesta tai henkilöllisyydestä ei ole mitään käsitystä
 8. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 9. "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin" – Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin – "Naama roikkui"
 10. TPV:n kanssa Suomen-mestaruuden 1990-luvulla voittanut Miika Juntunen sai töitä – yrittää nostaa KPV:ta suosta, rekrytointi sai osakseen valtavan julkisen hämmennyksen
 11. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 12. Niittyjuhlat järjestetään jälleen sunnuntaina – ota koko päivän ohjelma talteen tästä jutusta
 13. Löytyykö Ilveksen kakkosjoukkueelle ollenkaan pysäyttäjää? – Nyt kaatui TPV paikallisottelussa selvin lukemin
 14. Tampereelle nuorten kulttuurikeskus, joka onkin jo vanha tuttu – "Myös nuorilla on paljon mahdollisuuksia luoda omaa kulttuuria ja tuoda sitä näkyville"
 15. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Heikki Heinonen selvitti tuulen suunnatkin, kun tuorein vihje Raisa Räisäsen katoamisesta tuli tietoon liittyen Tampereen Hervantajärveen – "Koira haukkui ja veti rantaa kohti..."
 2. Rodeon myynti on edennyt loppusuoralle – Finlaysonin tilasta kamppailee kaksi yritystä
 3. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 4. Tampereen Seremoniamestari vaihtaa työpaikkaa – Uusi työllistäjä löytyy Hiedanrannasta
 5. Kangasalan puuhamies Jussi Haavisto tuo nyt olympiasoihdun Tampereelle – mutta miten Brother Christmas liittyy asiaan?
 6. Pääministeri Sanna Marin meni naimisiin – Kesärannassa 40 vierasta
 7. Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoi pääministeri Sanna Marinin menneen naimisiin jalkapalloilijan kanssa: nyt vanha TPV-valmentaja kertoo, millainen pelimies Markus Räikkönen oli – "Hän oli tärkeä pelaaja"
 8. Miksi osa Yö-yhtyeen tuotannosta katosi suoratoistopalveluista? Nyt puhuu Jussi Hakulinen: "Minulle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa"
 9. Sähköpyörämyymälä Electrobike avasi ovensa Tampereen Lielahdessa – "Pinta-alalla ja valikoimalla mitattuna Pohjoismaiden suurin"
 10. Tampereen kaupungin esi- ja perusopetus ottaa Wilman käyttöön elokuun alussa
 11. Tämä nainen järjestää nyt Tampereelle Tissiflashmobia – "Rinnat eivät ole sukuelimet", huomauttaa Päivi Kokkonen
 12. Lukijalta: Miksi vuokrat nousevat?
 13. Sauli Cityn ohjat ottaneella Johanna Mäkisellä yrittäjähenkisyys tulee verenperintönä: "Kun päiväkodista muut toivat piirustuksia kotiin, minä myin omani"
 14. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 15. Omakotitalo tuhoutui palossa Tesomalla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.