Pian pääsee kokeilemaan – Tuoko abstrakti ekspressionismi vaapun kyljessä mahtavan kuhasaaliin?

KUVATAIDE Abstraktia ekspressionismia saadaan vaapun kylkeen jo tälle kuhakaudelle.

Uudesta taideuistimesta tehdään myös 44-senttinen muun muassa lahjaksi tarkoitettu koriste-esine. Kuvataiteilija Kari Merikanto on hankkeessa innolla mukana. Timo-Olavi Jalkanen

Petteri Mäkinen

Oletko nykytaiteen ystävä?

Tai – päinvastoin – saako abstrakti ekspressionismi aikaa spontaanin ärsytysreaktion?

Ja – vielä tärkeämpää – toimisiko jompi kumpi logiikka vielä kalallakin?

Nämä problematiikat ovat viime aikoina pohdituttaneet kajaanilaista uistinvalmistaja Matti Tolosta

Kaikki lähti liikkeelle noin kuukausi sitten, kun Tolosen poika Tuomas haki internetistä inspiraatiota perheen Tume Fishingin uusien vaappujen värimaailmaksi.

Tolonen päätyi tamperelaistaustaisen kuvataiteilija Kari Merikannon sivuille ja silmä pysähtyi sinisäyvyiseen Alkumeri elää -sarjaan. Teokset edustavat muun muassa Suomen Jackson Pollockina pidetylle Merikannolle ominaista abstraktia ekspressionismia.

– Sininen on kalastava väri ja se liittyy veteen ja taivaaseen. Otimme pokalla yhteyttä taiteilijaan ja hän innostui, että ilman muuta tällainen voidaan toteuttaa, kertaa Matti Tolonen.

– Toki vaapuissakin voi käyttää samaa värimaailmaan kuin tauluissa. Alkumeri elää kuvaa aikaa ennen kuin ihminen on ollut maapallolla, kertoo Merikanto.

Merikannon töiden sinisten sävyjen lisäksi myös töiden pohjakuviontia on tarkoitus saada vaapun kylkeen, joten lopputuloksena ovat todellinen nykytaidevaappu.

Tolosen mukaan hankkeen kanssa on tarkoitus edetä niin vauhdikkaasti, että ensimmäiset abstraktia ekspressionismia edustavat vaaput saataisiin markkinoille vielä tälle kuhakaudelle.

– Kuha on tälle vaapulle ykköskala. Sininen toimii sille hyvin.

Toistaiseksi taidevaappuprojekti on edennyt niin nopeasti, ettei tuotteelle ole vielä mietitty edes nimeä.

Tarkoituksena on tehdä vaapuista sekä suuria 44-senttisiä lähinnä koriste-esineiksi tarkoitettuja versioita että Suomen petokalakannalle sopivampia 12–15-senttisiä vaappuja. Hintojakaan vaapuille ei ole vielä pohdittu.

Tolonen uskoo, että taidevaapulle löytyy ostajakunta, vaikka lopputuote ei tavanomaisimpaan kympin hintakategoriaan mahtuisikaan.

Kalastusvieheiden kaupassa on kuitenkin oma erikoisuutensa.

– Vaappubisneksessähän tuotteen varsinainen loppukäyttäjä ei tee ostopäätöstä.

Palataan lopuksi pääkysymykseen. Onko taidevaapun tarkoitus vedota petokalan esteettiseen silmään vai luottaa ärsytysvaikutukseen?

– Kyllä tässä siitä lähdettiin, että tämä on ärsytysväri, tunnustaa Tolonen.

Kommentoi

Mainos: OVV Asuntopalvelut

Asuntokauppaa kotisohvalta käsin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut