Kysely: Tampereen tuleva pormestari on nainen

LUKIJARAATI Naisehdokas nousee ykköseksi kaikissa kolmessa suurimmassa puolueessa, vaikka Anna-Kaisa Ikonen (kok) ei jatkokautta tavoittelisikaan.

Anna-Kaisa Ikonen muuraamassa tornihotellin peruskiveä.

Petteri Mäkinen

Jos Anna-Kaisa Ikonen (kok) päättää olla tavoittelematta jatkokautta pormestarina, on hänen seuraajansa todennäköisesti nainen.

Tätä mieltä on Tamperelaisen Lukijaraati.

Tamperelainen kysyi Lukijaraadiltaan, kuka kokoomuslainen olisi sopivin seuraaja Ikoselle, mikäli tämä päättäisi olla tavoittelematta jatkokautta.

Nykyisten kokoomusvaltuutettujen listalta ykköseksi nousi kansanedustaja Sofia Vikman Vikman oli kokoomusvaltuutettujen ykkönen myös vuosi sitten pidetyssä vastaavassa kyselyssä. Vikmanin ääniosuus putosi viime vuoden kyselyn 14 prosentista 11 prosenttiin.

Vikmania listalla seurasivat Harri Jaskari ja Leena Kostiainen

Huomionarvoista on se, että peräti 53 prosenttia ilmoitti, etteivät osaa sanoa kuka kokoomusvaltuutetuista olisi paras valinta pormestariksi, jos Ikonen ei paikkaa tavoittele. Epävarmojen osuus on kasvanut merkittävästi, sillä vuosi sitten 29 prosenttia ei osannut nimetä sopivaa kokoomuslaista vaihtoehtoa Ikoselle.

Kaupunkilehti Tamperelainen uutisoi viime viikolla, että Ikosen jatkoa toivoo 36 prosenttia vastaajista. 37 prosenttia ei halua, että Ikonen jatkaa ja 28 prosenttia ei osaa sanoa. Ikonen ilmoitti, että hän kertoo jatkosuunnitelmistaan myöhemmin.

Käytännössä pormestarin paikka menee Tampereella vaalien jälkeen suurimmalle valtuustoryhmälle.

Jos demarit onnistuvat ohittamaan Kokoomuksen Tampereen suurimpana puolueena, on puolueen selkeä ykköskandidaatti pormestariksi kansanedustaja ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Marin

Marin sai peräti 26 prosenttia äänistä, kun lukijaraatilaisilta kysyttiin pormestariksi sopivinta demarivaltuutettua.

Marinin jälkeen listalla olivat kokeneet kansanedustajat Pia Viitanen ja Jukka Gustafsson Kärkiehdokkaiden osalta järjestys on sama kuin vuosi sitten järjestetyssä vastaavassa kyselyssä.

Mikäli vihreät onnistuisivat kipuamaan suurimmaksi puolueeksi, olisi Satu Hassi lukijaraatilaisten mielestä sopivin pormestari. Vihreistä nykyvaltuutetuista kärkikolmikoksi erottuivat Hassin lisäksi jo kansanedustajuudesta luopunut Oras Tynkkynen ja nykyinen kansanedustaja Olli-Poika Parviainen Hassi ohitti kyselyssä vielä viime vuonna ykkösenä olleen Tynkkysen.

Kaupunkilehti Tamperelaisen lukijaraatilaisista kyselyyn osallistui 569 vastaajaa. Vastausaika 30.6.–6.7.

Ensi vuonna järjestettävien kuntavaalien varsinainen vaalipäivä on 9. huhtikuuta. Tampereen pormestari valitaan sen jälkeen uusien valtuutettujen joukosta.

Lukijaraadin kanta

Jos Ikonen ei ole käytettävissä pormestarina, kuka nykyisistä kokoomusvaltuutetuista olisi sopivin pormestariksi?

Sofia Vikman 11 %

Harri Jaskari 8 %

Leena Kostiainen 6 %

Harri Airaksinen 3 %

Erkki Axén 2 %

Muut 17 %

Ei osaa sanoa 53 %

Jos demarit onnistuisivat ohittamaan Kokoomuksen suurimpana puolueena, kuka nykyisistä valtuutetuista olisi sopivin pormestariksi?

Sanna Marin 26 %

Pia Viitanen 13 %

Jukka Gustafsson 9 %

Jarmo Rantanen 7 %

Pekka Salmi 6 %

Muut 6 %

En osaa sanoa 33 %

Jos vihreät onnistuisivat ohittamaan Kokoomuksen suurimpana puolueena, kuka nykyisistä valtuutetuista olisi sopivin pormestariksi?

Satu Hassi 19 %

Oras Tynkkynen 15 %

Olli-Poika Parviainen 14 %

Anna-Kaisa Heinämäki 6 %

Jaakko Mustakallio 4 %

Muut 5 %

En osaa sanoa 37 %

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut