Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tampereella kokeillaan kuivakäymälöitä festivaalikäytössä – Käymälät pysyvät hajuttomina satojen ulostajien jälkeenkin

ILMIÖ Lielahden Hiedanrannan vanha kuivaamo on remontoitu tapahtumatilaksi, missä kokeillaan kuivakäymälöiden käyttöä.

Lielahden Hiedanrannan kuivaamon wc-tiloissa ei haise siltä, että sadat ihmiset olisivat käyneet siellä tarpeillaan.

– Tapahtumatilaksi muuttunut vanha kuivaamo on ensimmäinen paikka, jossa on kokeiltu kuivakäymälöitä satojen festivaalivieraiden käyttämänä. Luulisi, että wc-tiloissa haisisi aivan järkyttävältä festivaalitapahtuman jälkeen, mutta kuivakäymälät ovat hajuttomia, kertoo Karoliina Tuukkanen Käymäläseura Huussi ry:ltä.

Kuivakäymälöiden ulosteet kulkeutuvat yläkerran wc-tiloistaalakerrassa oleviin säiliöihin.

DT-keskus Kuivakäymälän, Käymäläseura Huussi ry:n ja Tampereen kaupungin kuivakäymäläprojekti on osa Hiedanrannan alueen elävöittämistä. Kuivakäymälät ovat hajuttomia, koska niissä on toimivat ulosteenerottelu- ja ilmanvaihtojärjestelmät.

– Istuinosassa virtsa ja uloste johdetaan omiin säiliöihinsä. Puhdasta virtsaa voidaan käyttää lannoitteena sellaisenaan tai laimennettuna, kertoo Tuukkanen.

Tampereen teknillinen yliopisto tekee alueella pilottikokeita levän hyödyntämiseksi energiantuotannossa.

– TTY:ssa on meneillään leväprojekti, johon tarvitaan virtsaa lannoitteeksi. Kun ihminen on käynyt käymälässä, virtsa kulkeutuu säiliöihin, joissa sitä säilytetään noin puoli vuotta. Sen jälkeen tutkijat hyödyntävät virtsaa lannoitteena projektissaan. He kokeilevat muun muassa levän kasvattamisen onnistumista Suomen olosuhteissa, kertoo Tuukkanen.

Kuivakäymälä on Tuukkasen mukaan edullinen ja ekologinen ratkaisu, jossa kaikki ihmisten tuotos pyritään käyttämään hyödyksi.

– Tavoitteena on ravinnekierron edistäminen mahdollisimman pitkälle. Vasta viimeisenä vaihtoehtona uloste viedään jätteenpuhdistuslaitokselle.

Tuukkasen mukaan kuivakäymälät on vastaanotettu hyvin festivaalikäytössä.

– Tällaisessa käytössä kuivakäymälöitä ei ole kokeiltu missään muualla. Normaalisti tällaisten järjestelmien rakentamiseen voisi mennä aikaa jopa puoli vuotta, mutta kuivaamon kuivakäymälät toteutettiin käyttökelpoisiksi jo kuudessa viikossa, Tuukkanen hymyilee.

DT-keskus Kuivakäymälän Raini Kiukas suunnitteli käymälät yhteistyössä alueen rakentajan kanssa.

– Festivaalivieraat saavat kerrankin hajuttoman ja mukavan käymäläkokemuksen, eikä koko hommaan käytetä tippaakan vettä, Kiukas toteaa.

Tuukkasen mukaan kuivakäymälöitä kysellään yhä useammin tapahtumakäyttöön.

– Hiedanrannan alueen kehittäjät ovat esimerkki rohkeista tekijöistä, jotka ovat olleet mukana kehitystyössä alusta saakka.

Lue lisää Kuivaamon avajaisista täältä