Eppu Normaali täytti Ratinan – "Eihän tällaista koskaan olisi voinut ajatella"

Martti Syrjä  Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Ihmeellistä, erikoista.

Sellaisen kiteytyksen Eppu Normaalia läheltä seuranneet Mikko Saarela ja Epe Helenius kertoivat ennen kuin Eppu Normaali kapusi lavalle 40-vuotisjuhlakonserttiinsa.

Konsertti on ollut jo loppukeväästä myyty loppuun ja tamperelaiset majoitusjärjestäjät varautuivat siihen jo viime syksyllä. Monista paikoista majoitus oli varattu jo loppuun siinä vaiheessa.

–Varmasti jonkinsortin hulluna olisi pidetty 1970-luvun lopulla, jos olisi tehty ennuste että tällainen päivä tulee. Muistan edelleen hyvin, kun teimme ensimmäistä levyä Lahden Microvox-studioilla: silloin majoituimme samassa huoneessa Pantsen ja Martin kanssa, sillä budjetit olivat kuitenkin tiukkoja,kommentoi tamperelaisen Poko Recordsin pitkäaikainen keulahahmo ja pääomistaja Kari "Epe" Helenius

Sittemmin budjeteistakin on tullut hivenen isompia.

Jouko Aaltosen Punk tauti joka ei tapa -dokumentissa kitaristi Juha Torvinen muistelee, miten hänelle oli keikan jälkeen tultu sanomaan, että tällainen musiikki ei tule koskaan menestymään.

Tuolloin elettiin 1970-luvun loppuhetkiä ja taustalla oli omintakeiselta pohjalta esitetty keikka Ylöjärvi–Tampere -akselilla. Seuraavassa kuvassa leikataan Hartwall Areenalle, jossa joku bändin soittajista kysyy, paljonko lipputuloja keikasta tuli. Hänelle vastataan, että miljoona kolmesataatuhatta.

– Kyllähän meitä aivan hulluina tosiaan olisi pidetty, jos joku olisi tämmöistä ennustellut 1970-luvun Ylöjärvellä, kommentoi Eppu Normaalin alkuperäinen basisti Mikko Saarela

Saarela kirjoitti bändille tekstit ennen kuin Martti Syrjä otti niistä vetovastuun Saarelan siirryttyä kokopäivätoimisesti opintojen pariin.Saarelasta tuli luokanopettaja ja osoite vaihtui pääkaupunkiseudulle.

– Ei kukaan olisi varmasti silloin ajatellut vakavasti, että loppuelämä eletään rock and rollilla.

Syrjän veljekset, serkku Aku ja nykyinen basisti Sami Ruusukallio sekä kitaristi Juha Torvinen ovat eläneet.

Siitä esimerkkinä lauantai-iltainen kokemus: konsertti täydelle Ratinan stadionille. Kotimaisuus pitää pintansa: kun Ilves ja Valencia viime viikonvaihteessa kohtasivat stadionilla, paikalla oli 6 400 katsojaa.

Nyt kotimainen ja paikallinen Eppu Normaali kuusinkertaisti tuon määrän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 2. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
 3. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
 4. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
 5. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 6. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 7. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 8. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 9. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 10. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs
 11. "Koko ajan on pöhinä päällä" – Kukkaispormestari Paulina Ahokas inspiroituu Tampereen tarinasta
 12. Kolumni: Kotimaa on mansikkainen – "Kaikki tämä ilman jonotusta ja stressiä, turvallisesti."
 13. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 14. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 15. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 2. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 3. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
 4. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 5. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 6. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 7. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 8. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs
 9. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
 10. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 11. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
 12. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 13. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 14. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 15. Koronakevään vaikeuksia hyvitetään – Tampereen kaupunki jakaa risteilylahjakortteja ikäihmisten omaishoitajille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.