Nyt puhuu Sebastian Tynkkynen: "Toimittajat haluavat ymmärtää väärin tahallaan"

KOHUPOMO Tynkkynen sanoo, että ei ole rasisti. Maahanmuuttokriittiseksi hän tunnustautuu.

Sebastian Tynkkynen. Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Menee hermot noihin juhlapaikanhakijoihin. Tulin just Vapaa Pohjola -ryhmän kesäkokouksesta Porista Helsinkiin päärautatieasemalle. Ei olekaan enää sellainen tunne, että nyt ollaan Suomessa. Aulassa pyörii hirveä määrä Lähi-idän nuoria miehiä. Osa heistä liikkuu jengeissä, joiden seassa muutamalta löytyy suomalainen teinityttö.

Olen lukenut alustukseksi tekstin Facebookista ja hiukan jännittää, millainen mies mahtaa tulla junasta vastaan. Perussuomalaisten Nuorten Sebastian Tynkkynen murentaa odotuksen välittömästi: mies haluaa halata tervehdittäessä. Pian hän käy hakemassa kioskilta sateenvarjon, jonka alla kävelemme tekemään haastattelua. Ei vastaa ihan mielikuvaa tulisieluisesta ”rasisti-Tynkkysestä”.

Varovaisuus sen sijaan tulee esille, kuten olettaa sopii: viimeaikaiset kokemukset toimittajista eivät ole olleet Tynkkysen mieleen.

– Varmasti usean toimittajan kanssa kyse on siitä, että ymmärtää väärin. Löytyy kyllä myös sellaisiakin toimittajia, jotka haluavat ohjata sitä sanomaa tiettyyn suuntaan. Aluksi ajattelin että kyse on omasta ajattelusta, mutta kyllä sen on huomannut, että ei toimittaja vaan tiettyjä asioita ole voinut ymmärtää väärin.

Tynkkysen mukaan tätä on tapahtunut kaikilla tasoilla, pienistä medioista valtakunnan tason toimijoihin.

– Viimeisimpänä oli Helsingin Sanomien Marko Junkkarin juttu. Sanoin niin, että ”jos somaleilta ja afgaaneilta löytyy erityisosaamista, se hyödyttää suomalaista yhteiskuntaa ja he ovat tervetulleita”. Jutussa luki sitten niin, että ”jos Afganistanista on tullut erityisosaamista omaava henkilö, häntä ei ole välttämättä tarve palauttaa”. Hän oli kääntänyt sen aivan päinvastoin. Tämmöisiä on ollut aika paljon, ja se on tehnyt tarkaksi.

Tynkkynen harmittelee, että väärät tulkinnat irroitetaan ja ne leviävät nopeasti sosiaalisessa mediassa.

– Tästä on seurannut se, että ihmiset käyttävät sosiaalista mediaa saadakseen oman äänensä kuuluville, koska perinteisessä mediassa näkökulmia väritetään aika lailla.

Entäpä maahanmuuttokriittisyys ja rasismi? Sosiaalisessa mediassa Tynkkynen on tuntunut nousseen näitä asioita kannattavien käyttäjien idoliksi.

– Se on aika erikoista, jos tällaiseen aletaan toisten ihmisten lausuntojen perusteella. Ei pidä lähteä määrittämään poliitikkoja tai jopa puoluetta sillä, että nämä ihmiset kannattavat. Kokoomusta kannattaa varmasti ihmisiä, jotka ajattelevat että köyhät kyykkyyn, mutta se ei ole kokonaisen puolueen linja. Ihmiset haluavat valjastaa näitä omiin tarkoitusperiinsä, ja se on ikävää.

Tynkkynen on tarkkana siitä, ettei kyseenalaista sisältöä päädy hänen seinälleen.

– En halua sitä, että ihmisiin alkaa kohdistua väkivallan uhkaa. Poistan kommentit heti kun saan niistä tiedon, en halua lietsoa vihaa ihmisiä kohtaan.

Tynkkystä on pidetty mielipiteidensä takia rasistina.

– En missään nimessä ole rasisti, hän painottaa.

Entä maahanmuuttokriittinen?

– Se osuu, ilman muuta. Paljon kohdallani on puhuttu myös maahanmuutttajavastaisesta. En ole maahanmuuttajavastainen.

Sebastian Tynkkynen

Oululainen Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja.

Syntynyt vuonna 1989.

Lopettaa tehtävässä vuoden lopulla.

Tuli julkisuuteen Big Brother-ohjelman kautta.

Ajaa Suomen EU-eroa ja tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa.

Kertonut olevansa biseksuaali.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut