Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Professori vaatii: Rasistiset järjestöt pitää kieltää lailla

Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professorin Tuomas Ojasen mukaan rasistiset järjestöt pitäisikieltää lailla. Hänen mukaansa kieltämiselle ei ole oikeudellisia esteitä.

–Kysymys ei ole vain siitä, voidaanko tällaiset järjestöt kieltää, vaan ne pitää kieltää. Suomi on sitoutunut kansainvälisiin sopimuksiin, joista tulee velvollisuus kieltää rasistiset järjestöt ja muutoinkin torjua rasismia, Ojanen sanoo.

Kansainvälisillä sopimuksilla hän viittaa esimerkiksi YK:n rotusyrjintäsopimukseen, joka velvoittaa siihen sitoutuneita valtioita säätämään laittomiksi ja kieltämään rotusyrjinnän ja siihen yllyttämistä edistävät järjestöt sekä kriminalisoimaan toimintaan osallistumisen.

–Suomella on oikeudellinen velvollisuus suhtautua asiaan nykyistä tiukemmin. Toisin sanoen torjua rasismi ja kieltää rasistiset järjestöt nykyistä selkeämmin ja voimakkaammin, hän tarkentaa.

Rasististen järjestöjen sallimista ei Ojasen mukaan voi perustella myöskään sananvapaudella tai yhdistymis- ja kokoontumisvapaudella.

Kyse onkin pitkälti poliittisesta tahdosta.

– Poliittinen eliitti ei ole riittävän selkeästi tuominnut rasistisia järjestöjä eikä ole riittävän selvästi torjunut esimerkiksi lainsäädännön keinoin rasismia.

– Erityistä aktiivisuutta ja selväsanaista kieltämistä edellytetään sellaisilta julkisen vallan tahoilta, kuten hallitukseltapääministeristä alkaen.

Tällä hetkellä rasististen järjestöjen toimintaa voidaan oikeudellisesti arvioida esimerkiksi kiihottamista kansanryhmää vastaan koskevan säännöksen nojalla.

Helsingin yliopiston rikosoikeuden apulaisprofessori Sakari Melanderin mukaan tämän säännöksen soveltamiskynnys on kuitenkin korkealla. Säännöksen perusteella on annettu vuosina 2009–2014 vain 27 tuomiota.

Melander on Ojasen kanssa samaa mieltä siitä, että Suomen rasistisia järjestöjä koskeva lainsäädäntö ei ole täysin kunnossa. Blogitekstissään asiaan kantaa ottanut Melander katsoo, että sääntelyn pitäisi olla rikosnimikkeistä alkaen mahdollisimman selkeää.

– Vastaus, jonka mukaan toimintaan voidaan jo puuttua usean muunlaista käyttäytymistä kriminalisoivan rikoslain säännöksen avulla, ei yksinkertaisesti vakuuta. Syntyy pikemmin vaikutelma, että asiaan ei haluta aidosti puuttua, hän kirjoittaa blogissaan.

Rasististen järjestöjen kieltäminen lailla nousi esille viimeksi alkuvuodesta, kun pohdittiin katupartioiden kieltämistä. Ojanen sekä oikeustieteen professori Juha Lavapuro Turun yliopistosta esittivät lakimuutoksia jo tuolloin.

Keskustelu sai uudelleen tuulta alleen viikonloppuna, kun uusnatsistisen Vastarintaliikkeen mielenilmauksessa pahoinpidelty mies kuoli sairaalassa. Lukuisat ihmiset ovat sen jälkeen vaatineet äärijärjestöjen kieltämistä.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) kiirehti sunnuntaina toteamaan, että äärijärjestöjen laillisuutta tarkastellaan ja asia otetaan esille poliisin ja valtakunnansyyttäjänviraston kanssa.