Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kynttilät syttyivät kuolleen Jimin muistolle Keskustorilla, teosta epäilty vangittu – Katso video

Myöhään tiistai-iltana järjestettiin eri puolilla Suomea kynttilätapahtuma Helsingin Elielinaukiolla kuolleen Jimin muistolle. Yksi paikkakunnista oli Tampere.

Jimin epäillään menehtyneen tapahtumaketjun seurauksena, jota edelsi pahoinpitely uusnatsistisen Suomen Vastarintaliikkeen katutapahtumassa. Poliisin mukaan Jimiä oli potkaistu tässä yhteydessä rintaan, jonka jälkeen hän oli kaatunut ja lyönyt päänsä. Jimi kuoli noin viikkoa myöhemmin aivoverenvuotoon.

Epäilty tekijä, Suomen Vastarintaliikkeen pitkäaikainen toimija Jesse Eppu Torniainen on vangittu teosta epäiltynä keskiviikkoaamuna. Miestä epäillään pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Mies vangittiin todennäköisin syin teoista epäiltynä.

Torniaisella on pitkä rikoshistoria väkivaltaisista teoista. Näissä on tyypillisesti lyöty ja potkittu maassa makaavaa uhria, joka on useimmiten joutunut kohtaamaan miesylivoiman. Taustalla on myös etnistä värittyneisyyttä: ainakin kahdessa tapauksessa ulkomaalaistaustainen yksin liikkeellä ollut henkilö kohtasi epäonnekseen Torniaisen seurueen. Helsingissä kadulla pahoinpidelty ulkomaalaistaustainen kertoi oikeudelle Torniaisen seurueen esittäytyneen ”natsisotilaiksi”. Torniainen väitti uhrin käyttäytyneen huonosti seurueensa naista kohtaan. Oikeus ei pitänyt selitystä uskottavana.

Torniaisella on myös historiaa jalkapallohuligaanina. Keväällä 2015 mies oli mukana, kun HIFK:n faniryhmä Stadin Kingit riehui Tammelan pallokentällä.

Tässä Iltalehden uutisessa on mukana video, jossa Torniainen erottuu selkeästi.

Sinisessä takissa erottuva Torniainen lyö videolla muun muassa selin itseensä olevaa järjestysmiestä yläselän ja takaraivon seudulle. Tämän jälkeen ulkopuolinen mies tulee kuljettamaan hänet pois tilanteesta. Osa Stadin Kingeistä jatkaa lyömistä tämänkin jälkeen.

Seura antoi kaikille rähinään osallistuneille henkilöille porttikiellon, mukaan lukien Torniaiselle, jonka jäsenyys Suomen Vastarintaliikkeessä on ollut yleisesti fanien tiedossa.