Aamulehti: Suolen toiminta on vastustuskyvyn kulmakivi – "Punainen liha ja lisätty sokeri lisäävät suoliston tulehdusta"

TERVEYS Turun yliopiston bakteeriopin professori Pentti Huovinen kertoo vihanneksien ja täysjyvätuotteiden suosimisen auttavan vastustuskyvyn ylläpidossa.

Vihanneksien syöminen vahvistaa terveyttä monin eri tavoin. Kuvituskuva. Kotimaiset kasvikset ry

Sonja Sivonen

Aamulehden mukaan Turun yliopiston bakteeriopin professori Pentti Huovinen kertoo vastustuskyvyn kulmakiven olevan suolen toiminta.

– Suolisto on pidettävä kunnossa, jos haluaa elää terveenä ja ylläpitää hyvää vastustuskykyä, Huovinen toteaa.

THL:n erikoistutkija ja dosentti Pirkka Kirjavainen vahvistaa suoliston olevan keskeinen osa ihmisen puolustusjärjestelmää.

– Suolisto toimii suodattimena, joka sallii ravintoaineiden läpäisyn ja estää taudinaiheuttajien pääsyn suolen sisällöstä elimistöön. Suoliston omat hyvät bakteerit taas estävät haitallisia bakteereja saamasta jalansijaa suolistossa, Kirjavainen toteaa.

Vaurioitunut suolen sisäpinta voi aiheuttaa tulehdusreaktion kaikkialle elimistöön ja vaikuttaa erilaisten sairauksien syntyyn. Huovisen mukaan suoliston sujuvaan toimintaan voi vaikuttaa eniten terveellisellä ruokavaliolla.

– Ruokavalion on hyvä pohjautua ruokakolmioon. Vihannekset ja täysjyvätuotteet suosivat suoliston mikrobistoa, joka vastustaa tulehduksen syntymistä. Punainen liha ja lisätty sokeri taas ovat omiaan lisäämään suoliston tulehdusta, Huovinen toteaa.

Ravinnon lisäksi myös uni ja liikunta vaikuttavat olennaisesti vastustuskykyyn. Riittävä määrä hyvälaatuista unta, stressin välttäminen ja sopiva määrä liikuntaa pitävät elimistön puolustusmekanismit kunnossa.

Tyksissä toistuvista infektioista kärsiviä potilaita tutkiva ja hoitava dosentti Leena Kainulaisen mukaan vastustuskykyyn voi vaikuttaa myös ravintolisillä.

– Toistuvista infektioista kärsiville potilaille suosittelen säännöllistä D-vitamiinin, probioottien, sinkin ja ksylitolin käyttöä. Vuosittainen influenssarokotus on myös hyvä keino välttää infektioita, Kainulainen toteaa.

Huovisen mukaan ihminen perii bakteeriston syntymässä äidiltään ja myöhemmin osittain myös isältään. Huovinen suosittelee olemaan mahdollisimman paljon tekemisissä sekä eläinten että muun luonnon kanssa, koska ympäristöllä on suuri vaikutus vastustuskyvyn kehittymiseen.

– Aikaisemmin lapset elivät maatiloilla ja altistuivat tavattoman suurelle määrälle ympäristön bakteereita. Se on kaikki jäänyt pois, ja myös siksi ihmisten bakteeristo on vähitellen köyhtynyt, Huovinen toteaa.

Asiasta kertoi Aamulehti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Katso kuvat: TPV kohtasi JVG:n – Tamperelaiset futistytöt kokivat jymy-yllätyksen Helsinki Cupin avauksessa
 2. Tampereelle uusi luonnonsuojelualue – Tampereen kaupunki saa yli 11 hehtaarin alueen rauhoittamisesta 79 000 euroa
 3. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 4. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 5. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 6. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 7. Tulli on takavarikoinut kevään aikana ennätysmäärän nikotiinivalmisteita, varoittaa vaarasta – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 8. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 9. Kuka nykypäivän vastarannankiiskistä olisi lähinnä Juicea, kirjailija Linda Huhtinen? – "Hän on vähän samankaltainen"
 10. Kolumni: Metsästystä ja luonnonsuojelua – "Eläinkolarien määrä kulkee käsi kädessä eläinkannan kanssa"
 11. Lukijalta: Vaitinaron lisäkaista kaikille – "Joukkoliikennekaistojen yhteydessä on jo havaittu, että ne ovat ruuhkien aikana lähes tyhjiä"
 12. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 13. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 14. Moottoripyöräilijä ajoi 143 km/h Teiskontiellä
 15. Nokialle suunnitellaan jätteenpolttolaitosta rakennusjätteelle – Polttojätettä käytetään rakentamisessa soran sijasta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 2. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 3. Ratikalle uusi haaste – Nyt ajetaan 84 tonnin ratikalla edestakaisin Hermiankatua, kyydissä hiekkasäkkejä
 4. Oliko siitä mitään hyötyä? Tuleeko siitä melua, pölyä ja päästöjä? – Rantatunnelin vaikutuksista kattava kysely
 5. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 6. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 7. Tampereen kulttuuripääkaupunkihaulle uusi pomo – "Siirrymme nyt kriittiseen vaiheeseen"
 8. Myös naisepäilty vangittu Haapalinnan taposta - IS: Vangittuina ovat 35-vuotias äiti ja 16-vuotias poika, joilla on myös yhteistä rikoshistoriaa
 9. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 10. 16-vuotias nuori mies vangittu Haapalinnan tapahtumista
 11. Koronaviikkoina piknik-kalustoja puistoon lainanneet ravintoloitsijat palkittiin – "Toivottavasti meidän ei tarvitse tehdä tästä palkinnosta perinnettä"
 12. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 13. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 14. Moottoripyöräilijä ajoi 143 km/h Teiskontiellä
 15. Teatteriarvio: Taikalamppu valaisee! – "Satumainen ohjaus sopii koko perheelle"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.