Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tampereella iso saavutus rokotetutkmuksessa – "Lupaava kandidaatti myös ihmisillä tehtäviin kliinisiin tutkimuksiin"

Tampereen yliopiston tutkijat ovat saaneet uutta näyttöä Coxsackie B -viruksia vastaan suunnatun rokotteen tehosta.

Coxsackie B -ryhmän enterovirukset aiheuttavat flunssaoireiden ja kuumeen lisäksi muun muassa enterorokkoa ja korvatulehduksia.

Kaikki kuusi Coxsackie-virusta sisältävä rokote esti eläinkokeissa tehokkaasti sydäntulehduksia aiheuttavan infektion ja viruksen aiheuttaman diabeteksen.

Lisäksi ne voivat aiheuttaa vakavia tauteja, kuten aivokalvontulehdusta ja sydänlihastulehdusta. Pitkittynyt krooninen sydänlihastulehdus on toiseksi yleisin syy sydämen siirtoon.

Enterovirukset ovat yleisimpiä ihmiselle tauteja aiheuttavia viruksia. Enterovirusten ryhmästä hyvin tunnettuja ovat halvausta aiheuttava poliovirus sekä muun muassa enterorokkoa aiheuttava enterovirus 71. Polio on saatu kuriin rokotteella ja rokote enterovirus 71:a vastaan on saanut myyntiluvan Kiinassa.

Perinteinen tapettuja viruksia sisältävä rokote sai hiirissä aikaan vastustuskyvyn akuutteja Coxsackie B -virusinfektioita vastaan. Lisäksi rokote osoittautui tehokkaaksi ja turvalliseksi myös apinoissa, joissa se sai aikaan virusta neutraloivan vasta-ainetuotannon kaikkia kuutta viruksen alatyyppiä vastaan ilman tehosteainetta.

– Tässä tutkimuksessa kuvattu rokote on lupaava kandidaatti myös ihmisillä tehtäviin kliinisiin tutkimuksiin, kertoo Tampereen yliopiston apulaisprofessori Vesa Hytönen tiedotteessa.

Tutkimukset on toteutettu yhteistyössä Tampereen yliopiston ja Karoliinisen instituutin kanssa ja tutkimustyötä ovat rahoittaneet Business Finland, Suomen Akatemia sekä Ruotsin Diabetessäätiö (the Swedish Child Diabetes Foundation). Business Finlandin rahoittaman Therdiab-tutkimuskonsortion muodostavat Tampereen yliopiston ja Karoliinisen instituutin lisäksi useat suomalaiset biotekniikan yritykset, kuten Vactech Oy, joka on viemässä multivalenttia Coxsackie B -rokotetta kliinisiin kokeisiin.