Pusujen ja halausten määrä laski vanhuksilla peräti 85 prosenttia koronakriisin vuoksi – aikuisilla vain 2,5 tapaamista päivässä

Monet tapaavat ystäviään ulkoilun merkeissä. Ulkoilijoita Matinkaaren sillalla, joka johtaa Helsingin Vanhastakaupungista Pornaistenniemelle. Arkisto / Jussi Vehkasalo

Poikkeusolojen aikana suomalaiset ovat tavanneet keskimäärin 75 prosenttia vähemmän muita ihmisiä kuin normaalisti. Tämä selviää THL:n teettämästä kyselystä, jossa tutkittiin, kuinka paljon koronaviruksen tarttumista mahdollistavat ihmisten väliset tapaamiset vähenivät huhtikuussa, kerrotaan tiedotteessa.

Ihokontakteja, jotka sisälsivät esimerkiksi halauksia tai suudelmia, oli keskimäärin 0,78 ihmisen kanssa päivässä. Ihokontaktien määrä väheni eniten 70–79-vuotiaiden ikäryhmässä ja vähiten alle 10-vuotiaiden ikäryhmässä. Eniten ihokontaktejaan olivat vähentäneet ikääntyneet, jopa 85 prosenttia.

Tutkimusviikolla aikuisilla oli keskimäärin 2,5 tapaamista päivässä. Suurin osa (78 prosenttia) vastaajista kertoi tavanneensa kolme ihmistä tai vähemmän. Tutkimuksen vanhimmassa ikäluokassa eli 70–79-vuotiailla päivittäisten tapaamisten määrä oli vain puolet työikäisiin verrattuna. Uudellamaalla asuvilla tapaamisia oli lähes 15 prosenttia vähemmän kuin muualla maassa. Tapaamisten määrissä ei ollut eroja sukupuolten välillä.

Uuden tutkimuksen tietoja verrattiin vuonna 2005 normaalioloissa tehdyn Polymod-tutkimuksen vastaaviin tuloksiin. Molemmat tutkimukset toteutettiin samankaltaisesti, mikä mahdollistaa vertailun.

– Koronaviruksen tartuttavuusluku on Suomessa ollut huhtikuussa alle yhden. Tutkimuksessa todettu kontaktien vähentyminen selittää hyvin tätä havaintoa epidemian hidastumisesta, sanoo tutkimuksesta vastaava professori Kari Auranen tiedotteessa.

Kyselyn toteutti Taloustutkimus 21.–25. huhtikuuta ja siihen osallistui 1 175 iältään 18–79-vuotiasta henkilöä eri puolilta Suomea. Lisäksi tietoja saatiin 165 lapsesta, jotka asuivat vastaajien kanssa samassa taloudessa.

Tutkimuksessa kysyttiin vastaajan yhden viikonpäivän aikana tapaamien henkilöiden lukumäärää ja ikää. Tapaaminen tarkoitti sitä, että vastaaja oli vaihtanut ainakin muutaman sanan lähekkäin kohtaamansa ihmisen kanssa. Jokainen tavattu henkilö merkittiin vain kerran. Lisäksi kysyttiin, oliko kyseessä ihokontakti tai esimerkiksi urheiluun liittyvä lähikontakti.

Koronaviruksen kuolonuhreista lähes kaikilla perussairaus – Tämä koronavirustartunnoista nyt tiedetään

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tampereen päivän ohjelmahaku on auki nyt – tervetulleita ovat kaikki avoimet yleisötilaisuudet
 2. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 3. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 4. Tampereen Seremoniamestari vaihtaa työpaikkaa – Uusi työllistäjä löytyy Hiedanrannasta
 5. Kangasalan puuhamies Jussi Haavisto tuo nyt olympiasoihdun Tampereelle – mutta miten Brother Christmas liittyy asiaan?
 6. Koulut alkavat jälleen – Tampereen kirkoissa siunataan ekaluokkalaiset koulutielle
 7. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 8. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 9. Poliisi pysäytti perjantai-iltana Tampereella henkilöauton, jonka kuljettajaa oli syytä epäillä päihtyneenä ajamisesta – lopulta ratin takaa löytyi mies, jonka kansallisuudesta tai henkilöllisyydestä ei ole mitään käsitystä
 10. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 11. "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin" – Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin – "Naama roikkui"
 12. TPV:n kanssa Suomen-mestaruuden 1990-luvulla voittanut Miika Juntunen sai töitä – yrittää nostaa KPV:ta suosta, rekrytointi sai osakseen valtavan julkisen hämmennyksen
 13. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 14. Niittyjuhlat järjestetään jälleen sunnuntaina – ota koko päivän ohjelma talteen tästä jutusta
 15. Löytyykö Ilveksen kakkosjoukkueelle ollenkaan pysäyttäjää? – Nyt kaatui TPV paikallisottelussa selvin lukemin

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Heikki Heinonen selvitti tuulen suunnatkin, kun tuorein vihje Raisa Räisäsen katoamisesta tuli tietoon liittyen Tampereen Hervantajärveen – "Koira haukkui ja veti rantaa kohti..."
 2. Rodeon myynti on edennyt loppusuoralle – Finlaysonin tilasta kamppailee kaksi yritystä
 3. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 4. Tampereen Seremoniamestari vaihtaa työpaikkaa – Uusi työllistäjä löytyy Hiedanrannasta
 5. Kangasalan puuhamies Jussi Haavisto tuo nyt olympiasoihdun Tampereelle – mutta miten Brother Christmas liittyy asiaan?
 6. Pääministeri Sanna Marin meni naimisiin – Kesärannassa 40 vierasta
 7. Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoi pääministeri Sanna Marinin menneen naimisiin jalkapalloilijan kanssa: nyt vanha TPV-valmentaja kertoo, millainen pelimies Markus Räikkönen oli – "Hän oli tärkeä pelaaja"
 8. Miksi osa Yö-yhtyeen tuotannosta katosi suoratoistopalveluista? Nyt puhuu Jussi Hakulinen: "Minulle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa"
 9. Sähköpyörämyymälä Electrobike avasi ovensa Tampereen Lielahdessa – "Pinta-alalla ja valikoimalla mitattuna Pohjoismaiden suurin"
 10. Tampereen kaupungin esi- ja perusopetus ottaa Wilman käyttöön elokuun alussa
 11. Tämä nainen järjestää nyt Tampereelle Tissiflashmobia – "Rinnat eivät ole sukuelimet", huomauttaa Päivi Kokkonen
 12. Lukijalta: Miksi vuokrat nousevat?
 13. Sauli Cityn ohjat ottaneella Johanna Mäkisellä yrittäjähenkisyys tulee verenperintönä: "Kun päiväkodista muut toivat piirustuksia kotiin, minä myin omani"
 14. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 15. Omakotitalo tuhoutui palossa Tesomalla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.