Poikkeusolojen aikana suomalaiset ovat tavanneet keskimäärin 75 prosenttia vähemmän muita ihmisiä kuin normaalisti. Tämä selviää THL:n teettämästä kyselystä, jossa tutkittiin, kuinka paljon koronaviruksen tarttumista mahdollistavat ihmisten väliset tapaamiset vähenivät huhtikuussa, kerrotaan tiedotteessa.
Ihokontakteja, jotka sisälsivät esimerkiksi halauksia tai suudelmia, oli keskimäärin 0,78 ihmisen kanssa päivässä. Ihokontaktien määrä väheni eniten 70–79-vuotiaiden ikäryhmässä ja vähiten alle 10-vuotiaiden ikäryhmässä. Eniten ihokontaktejaan olivat vähentäneet ikääntyneet, jopa 85 prosenttia.
Tutkimusviikolla aikuisilla oli keskimäärin 2,5 tapaamista päivässä. Suurin osa (78 prosenttia) vastaajista kertoi tavanneensa kolme ihmistä tai vähemmän. Tutkimuksen vanhimmassa ikäluokassa eli 70–79-vuotiailla päivittäisten tapaamisten määrä oli vain puolet työikäisiin verrattuna. Uudellamaalla asuvilla tapaamisia oli lähes 15 prosenttia vähemmän kuin muualla maassa. Tapaamisten määrissä ei ollut eroja sukupuolten välillä.
Uuden tutkimuksen tietoja verrattiin vuonna 2005 normaalioloissa tehdyn Polymod-tutkimuksen vastaaviin tuloksiin. Molemmat tutkimukset toteutettiin samankaltaisesti, mikä mahdollistaa vertailun.
– Koronaviruksen tartuttavuusluku on Suomessa ollut huhtikuussa alle yhden. Tutkimuksessa todettu kontaktien vähentyminen selittää hyvin tätä havaintoa epidemian hidastumisesta, sanoo tutkimuksesta vastaava professori Kari Auranen tiedotteessa.
Kyselyn toteutti Taloustutkimus 21.–25. huhtikuuta ja siihen osallistui 1 175 iältään 18–79-vuotiasta henkilöä eri puolilta Suomea. Lisäksi tietoja saatiin 165 lapsesta, jotka asuivat vastaajien kanssa samassa taloudessa.
Tutkimuksessa kysyttiin vastaajan yhden viikonpäivän aikana tapaamien henkilöiden lukumäärää ja ikää. Tapaaminen tarkoitti sitä, että vastaaja oli vaihtanut ainakin muutaman sanan lähekkäin kohtaamansa ihmisen kanssa. Jokainen tavattu henkilö merkittiin vain kerran. Lisäksi kysyttiin, oliko kyseessä ihokontakti tai esimerkiksi urheiluun liittyvä lähikontakti.