Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen kaupungilta ensimmäisiä ohjeita torstain kouluun paluuta varten – "Välitunteja porrastetaan ja kouluruokailu on järjestettävä pääsääntöisesti oman luokan tai ryhmän kanssa"

Tampereen kaupunki on tiedottanut ja ohjeistanut ensi torstaina tapahtuvaa paluuta kouluihin perusopetukessa.

Tampereen perusopetuksessa siirrytään takaisin lähiopetukseen valtioneuvoston linjauksen mukaisesti torstaina 14. toukokuuta alkaen.

Kasvatus- ja opetusjohtaja Kristiina Järvelä sanoo, että oppilaiden palattua etäopetuksesta lähiopetukseen, käydään kaikissa kouluissa oppilaiden kanssa keskustelut siitä, minkälaisia kokemuksia etäopetusjaksosta ja normaaliajan koulutyöstä poikkeavista toimintatavoista on ollut.

– Tärkeää on, että ennen lukuvuoden päättymistä kartoitetaan kaikkien oppilaiden osaamisen tilanne. Myös oppimisen, koulunkäynnin tuen sekä oppilashuollon tarpeet selvitetään, jotta lapset voivat siirtyä kesälomalle turvallisin mielin, Järvelä sanoo Tampereen kaupungin tiedotteessa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat laatineet ohjeet järjestelyihin, joita noudattaen varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen voidaan palata.

Näiden ohjeiden pohjalta Tampereella on tehty tarkemmat kouluja koskevat ohjeet, jotka jokainen koulu on muokannut omiin koulutiloihinsa parhaiten soveltuviksi.

Rehtorit viestittävät ohjeistukset huoltajille tänään.

– Tärkeintä on välttää tarpeettomia fyysisiä kontakteja ja järjestää opetustilat niin, että niissä on normaalia enemmän väljyyttä. Välitunteja porrastetaan ja kouluruokailu on järjestettävä pääsääntöisesti oman luokan tai ryhmän kanssa. Isoja kokoontumisia, kuten kevätjuhlia, ei järjestetä. Myös henkilöstön tulee toimia saman lapsiryhmän kanssa ja hygieniaohjeita on noudatettava tarkasti, todetaan kaupungin tiedotteessa.

Oikeus saada perusopetusta on perustuslaissa säädetty subjektiivinen oikeus, joka kuuluu yhdenvertaisesti kaikille. Lähiopetukseen siirtyminen koskee kaikkia lapsia. Riskiryhmien osallistumisen lähiopetukseen arvioi hoitava lääkäri.

Huoltaja päättää aina lapsen kouluun menemisestä, joten terveydenhuollon lausuntoa ei poissaolosta tarvitse kouluun toimittaa. Poissaolosäännöt ovat tässä tilanteessa tavanomaiset eli huoltaja ilmoittaa kouluun, mikäli lapsi ei osallistu opetukseen.

Kouluissa ei järjestetä isoja yhteistilaisuuksia eikä kokoonnuta auditorioihin. Tänä keväänä ei myöskään järjestetä kevätjuhlia isoina fyysisinä kokoontumisina. Koulun alueella ei saa oleskella muita kuin koulun oppilaita ja henkilökuntaa.

Kouluissa vältetään myös henkilökunnan kokoontumisia, esimerkiksi opettajien kokoukset järjestetään etäyhteyksillä. Henkilökunnan tiloissa noudatetaan kymmenen hengen kokoontumisrajoitusta.

Vuosiluokkien 1-6 opetuksesta vastaa koko lähiopetuksen ajan kunkin luokan oma luokanopettaja. Vuosiluokkien 7-9 oppilaat etenevät oman lukujärjestyksensä mukaisesti. Oppilaat pysyvät pääsääntöisesti samassa opetustilassa, ja opettajat kiertävät. Yläkoulujen valinnaisaineita toteutetaan joustavasti koulun oman suunnitelman mukaan. Välitunnit porrastetaan koulujen oman tarkemman suunnitelman mukaisesti.

Tampereen kouluissa ruokailut toteutetaan pääsääntöisesti luokissa oman luokan tai ryhmän kanssa, jotta ruokailu sujuu turvallisesti ja hallitusti. Kouluruoka tuodaan oppilaille luokkiin sekä viedään sieltä pois. Ruuanvalmistuksen ja -jakelun sekä syömisen aikana huolehditaan hyvästä hygieniasta.

Jotta kouluissa pystyttäisiin huomioimaan riittävät turvavälit, hyödynnetään kaikissa kouluissa opetuksen järjestämistä ulkotiloissa. Kouluja on ohjeistettu, että vähintään kahdelle vuosiluokalle järjestetään opetus ulkotiloissa jokaisena koulupäivänä.

Lisäksi hyödynnetään perusopetuksen normaalien tilojen lisäksi tällä hetkellä tyhjillään olevia tiloja, kuten Tredun, lukiokoulutuksen, liikuntapalveluiden, Varalan Urheiluopiston sekä Kauppi Sports Centerin tiloja.

Koulukuljetukset toteutetaan normaalisti opetukseen osallistuvien oppilaiden mukaan. Huoltajat ilmoittavat normaaliin tapaan poikkeuksista suoraan koulukyyteihin.

Pienten koululaisten aamupäivä- ja iltapäivätoiminta järjestetään pääsääntöisesti ulkona mahdollisimman pienissä ryhmissä. Yhteisiä välineitä ei käytetä.