Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

USU: Maakuntavaalit pidetään näillä näkymin 2025 lähtien kuntavaalien yhteydessä

Oikeusministeriön mukaan ensimmäiset maakuntavaalit on tarkoitus pitää kuntavaalien yhteydessä 2025 lähtien. Maakuntien sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta koskevan lakiesityksen pitäisi valmistua vielä tänä vuonna, kertoo Uutissuomalainen. Koronaepidemia ei ole näillä näkymin vaikuttamassa aikatauluun.

Ensi kevään kuntavaalien yhteydessä maakuntavaaleja ei ehditä aikataulusyistä järjestää.

– Tarkoitus on, että maakuntavaalit olisi säännönmukaisesti kuntavaalien yhteydessä vuodesta 2025 lähtien, vaalijohtaja Arto Jääskeläinen sanoo uutisessa.

Lain valmistelijat valtiovarainministeriöstä kertovat Uutissuomalaiselle, että uudistuksessa valmistellaan sote-maakuntia, joiden lakisääteisinä tehtävinä olisivat soten ja pelastustoimen järjestäminen. Tehtäväkenttä olisi siis huomattavasti suppeampi kuin Juha Sipilän (kesk.) hallituksen esityksessä. Rahoitus on tarkoitus saada valtiolta ja lopulta maakuntaverosta.

Sote-alueita olisi näillä näkymin 22. Käytännössä maakuntavaalit järjestettäisiin 17 maakunnassa ja Uudellamaalla neljällä alueella.

Helsingissä maakuntavaaleja ei toimiteta, vaan valtaa käyttäisi kaupunginvaltuusto kuten tähänkin asti.

Sote- ja maakuntauudistusta on eri muodoissaan yritetty saada kasaan ainakin 14 vuotta. Sipilän hallituskaudella maakuntavaaleja mallailtiin vuodelle 2018. Uudistus tyssäsi useaan kertaan perustuslakivaliokuntaan. Esitykseen sisältynyt valinnanvapaus olisi valiokunnan mukaan rikkonut kansalaisten yhdenvertaista kohtelua. Esityksen kaatuminen kaatoi lopulta koko hallituksen aivan viime eduskuntavaalien kynnyksellä.

Muokattu 5.5.2020 kello 9.55: Lisätty ensimmäiseen lauseeseen vuoden 2025 jälkeen sana "lähtien".