Millaista on elämä ilman jalkapalloa? – Nyt puhuvat ikifani ja futisselostaja

Koronapandemia on pakottanut myös jalkapalloihmiset hyvin outoon tilanteeseen: elämään maailmassa, jossa ei ole jalkapalloa. Kauan odotetut EM-kisat siirtyivät vuodella eteenpäin, eikä kotoisen Veikkausliigan avauksesta ole vielä tietoakaan.

Paljon on muuttunut myös kahden tamperelaisen lajifriikin, Petteri Tynin ja Ville Kuusisen elämässä. Jalkapallo on tarkoittanut miehille paitsi intohimoa, myös toimeentuloa.

– Media-alan monityöläisenä kaikki kuvauskeikat peruuntuivat ja minut lomautettiin. Olen päätoimisesti urheilukuvaaja ja kaikki toimenkuvaani kuuluvat lajit keskeytyivät: tietysti jalkapallo, mutta myös esimerkiksi lentopallo, Tyni kuvaa.

Pääsiäisenä piti pelata myös futsalmaajoukkueen MM-karsinta Serbiaa vastaan. Tyni on ollut joukkueen tiedottaja ja videomies.

– Tuon ottelusarjan voittaja selviää lajin MM-kisoihin. Vielä ei ole tiedossa, koska karsinnat pelataan ja miten yleensä käy lajin arvoturnauksenkaan, Tyni kuvaa.

Ville Kuusinen sai tulkita koko kansalle, kun Suomi varmisti EM-paikkansa viime marraskuussa Liechtensteinia vastaan.

Vuoden 2020 kesäkuulta odotettiin luonnollisesti kovaa jalkapallohuumaa. Sitten tuli korona ja vei kaiken mennessään.

– Livefutista ja töitä on tietysti kova ikävä. Viasatille olen saanut tehdä retropelejä. Siinä on saanut seurata vanhoja tähtiä ja nähnyt huikeita matseja, se on ollut nastaa.

Myös podcastin tekeminen on tuottanut iloa.

Auvisen Rikun kanssa löysimme keinot tehdä Valioliiga-aiheista podcastiämme. Se on mahtava, kerran viikossa tapahtuva hetki jossa saa höpistä futiksesta, Kuusinen sanoo.

Kaikesta huolimatta Tyni ja Kuusinen suhtautuvat tilanteeseen rauhallisin mielin. Toki lajin pysähtyminen on vaatinut nopeasti myös uuden opettelua.

– Rästihommia on vuosien varrella kertynyt. Toisaalta taustalla vaanii pelko taloudellisesta pärjäämisestä, Tyni kuvailee.

– Odotellaan päivä kerrallaan. Sitten kun on turvallista, jatkuu futis myös, sanoo Kuusinen.

Näin korona vaikuttaa

Suomalainen jalkapallokausi laitettiin maaliskuussa tauolle. Siinä vaiheessa Suomen Cup oli edennyt pudotuspelivaiheeseen.

Seurat eivät ole pelanneet tämän jälkeen. Varovaisin arvio sarjakauden avauksesta on se, että alku tapahtuisi kesäkuussa.

Todennäköistä on, että kausi alkaa tyhjille katsomoille: 500 hengen tapahtumat ovat nyt kielletty.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut