Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Päihtyneiden päivätoimintakeskus Huoltsu menetti korona-aikana bingon – "Kaikki ohjataan käsienpesuun, ja sitten laitetaan käsidesiä käsiin"

Palvelu: Toive aukioloaikojen muutokseen tuli käyttäjiltä, sanoo ohjaaja Leena Haapa-aho.

Päihtyneiden päivätoimintakeskus Huoltsun aukioloajat laajenivat kevään aikana.

Paikka on jatkossa auki myös aamupäivisin sekä lauantaina niin, että Tampereen valtatiellä lähellä Viinikan liikenneympyrää sijaitseva Huoltsu palvelee arkipäivisin kello 8–20 välisenä aikana ja lauantaisin kello 9–15 välisenä aikana.

Korona-aika ei ole siis systeemiin tuonut erityisempiä muutoksia.

– Aukioloajat on tosiaan pidetty samoina. Huoltsu on lisäksi niitä harvoja paikkoja jotka toimivat tai ovat auki. Toimintaa olemme hiukan muuttaneet ryhmätoimintojen osalta siten, että esimerkiksi bingoa ja yhteisökokouksia ei pidetä, sanoo Leena Haapa-aho, yksi Huoltsun ohjaajista.

Hygieniaa ei unohdeta Huoltsullakaan missään tapauksessa.

– Käsienpääsy on tehostettua: sisään tullessa kaikki ohjataan käsienpesuun, ja sitten laitetaan käsidesiä käsiin. Samoin kosketuspintoja desifioidaan päivän mittaan usein, Haapa-aho huomauttaa.

Samalla työn tekeminen on muuttunut kahteen vuoroon. Paikka työllistää yhdeksän työntekijää.

Leena Haapa-aho kertoo, että aukioloaikojen muutos on tullut nimenomaisesti asiakaskunnan aloitteesta. Monet ovat kokeneet tärkeäksi sen, että Huoltsuun pääsee sisälle jo aamukahdeksalta. Ennen tämän vuoden kevättä Huoltsu on avannut ovensa vasta kello 13.

– Enemmistö asiakkaista on päihdeongelmaisia tai päihdekuntoutujia, mutta kyllä tänne hakeudutaan muunlaistenkin syiden kautta. Yksinäisyys ja keskustelun tarve yhdistävät, vaikka ei päihteillä muuten oman elämän kanssa olisikaan mitään tekemistä, Haapa-aho huomauttaa.

Huoltsu on paikka, jonka sisätiloissa päihteiden käyttäminen on kielletty, mutta paikan ulkoalueella juominen on sallittua jos niikseen tulee. Haapa-aho huomauttaa, että asialliset käytöstavat pitää säilyttää siitäkin huolimatta, onko alkoholin vaikutuksen alaisena vai ei.

Entäpä sitten muut päihteet?

– No, emme ole puuttuneet tupakointiin. Jos käy niin, että tupakassa on jotain muuta sisältöä kuin tehdastupakassa yleensä on, siihen ei olla erikseen puututtu. Poliisien kanssa yhteistyö on sujunut koko ajan erinomaisesti, Haapa-aho muotoilee.

Siihen sitten kyllä puututaan, jos on ilmeistä että juonut henkilö lähtee ajamaan autolla pois paikalta.

– Tosin kohderyhmämme on toki sellaista, että harvemmalla omaa autoa on. En muista edes, koska joku olisi tullut tänne omalla autollaan, Haapa-aho huomauttaa.

Huoltsun käyttäjäkunta on kauttaaltaan täysi-ikäistä. Täysi-ikäisyys on edellytys sille, jotta pääsee Huoltsun asiakkaaksi. Asiakkaita käy Haapa-ahon mukaan noin 50 päivässä.

– Käyttäjämäärässä ei ole oikeastaan heilahteluja sen mukaan mikä vuodenaika on kyseessä. Väkeä käy ihan laidasta laitaan, ja tarpeita on monenlaisia. Meillä pääsee suihkuun, vaihtamaan vaatteita ja nukkumaankin. Monelle on tullut itseasiassa erityisen tarpeeseen se, että pääsee nukkumaan ja voi nukkua rauhassa, Haapa-aho huomauttaa.

Huoltsu saa rahoituksensa kaupungilta. Viimeksi paikka sai köyhyysohjelman kautta lisärahoitusta 200 000 euroa. Mutta minkälaiselta varsinainen työnteko tuntuu paikan omista työntekijöistä?

– Pelottaako työ? Ei pelota. Asiakkaat alkavat olla jo niin tuttuja, että heidän tunnelmansa pystyy aistimaan heti kun he tänne tulevat, Haapa-aho kuvailee.