Tamperelainen konkaripoliisi ja rikostutkija Ilkka Laasanen jättää poliisivoimat – "Nykyajan nuori poliisiväki voisi ajatella entisaikojen poliisityötä vähän harrasteluksi"

Työ: Sisä-Suomen poliisin rikosylikomisario Ilkka Laasanen jää eläkkeelle 44 vuoden poliisiuran jälkeen. Hän kuvailee itseään "poliisin virkaputken tuotteeksi".

Yli 40 vuoden mittaisen työuran poliisina tehnyt Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikosylikomisario Ilkka Laasanen jää eläkkeelle. Pekka Ruissalo
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Alkanut toukokuu on Sisä-Suomen poliisin rikosylikomisario Ilkka Laasasen työuran viimeinen kuukausi. 44 vuoden mittainen työura poliisina alkoi vuonna 1976 ensin yhden kuukauden työpestillä Helsingissä ja sitten nokka osoitti kohti Kokkolaa.

– Voi sanoa, että olen poliisin virkaputken tuote, Laasanen kuvailee vaihe kerrallaan edennyttä uraansa rauhallisesti.

Työuraan on mahtunut vakautta, mutta työ itsessään on muutamassa vuosikymmenessä muuttunut huomattavastikin erilaiseksi kuin aiemmin. Maailma ympärillä on muuttunut, ja rikollisuus siinä samalla. Radikaali yhteiskunnallinen muutos on vaatinut myös poliisia muuttumaan.

– Muutosta voi luonnehtia niin isoksi, että nykyajan nuori poliisiväki voisi ajatella entisaikojen poliisityötä vähän harrasteluksikin, Laasanen vertaa.

Muutokseen kuuluu hänen mukaansa se, että kansalaiset ovat tulleet tietoisemmiksi omista oikeuksistaan. Samten toiminnan läpinäkyvyyden käsite on muuttanut monta kertaa muotoaan esimerkiksi sosiaalisen median ja internetin tuomien mahdollisuuksien myötä.

– Kanteluiden määrä on huomattava verrattuna tilanteeseen muutama vuosikymmen sitten.

Konkari sai tulevista yhteiskunnallisista muutoksista esimakua keväällä 1988 tullessaan töihin Tampereen poliisilaitokselle.

– Kokkolassa oli hyvin harvinaista, jos joltain löytyi pieni määrä hasista. Tampereella huomasi heti, että käyttö on isommassa kaupungissa erilaisessa mittakaavassa, Laasanen muistelee.

Nykypäivän tilanteeseen verrattuna Tampereellakin käyttö oli hyvin pientä verrattuna tilanteeseen vuonna 2020.

– Nythän kyseessä on jo jokapäiväinen ilmiö.

Vuonna 1995 mies palasi uudemman kerran maakuntakierrokseltaan Tampereelle töihin, ensin rikoskomisarioksi Keskusrikospoliisin puolelle ja sieltä seuraavana vuonna rikosylikomisarion virkaan Tampereen poliisilaitokseen.

– En halua tarkemmin vanhoihin juttuihin palata, se on turhaa. Henkirikosasioissa on toki se lähtökohta, että kun puhutaan murhasta, se ei vanhene koskaan. Aina on teoreettinen vaihtoehto olemassa, että juttu selviää.

Laasanen ei usko, että henkirikostapauksessa tekijä voisi olla esimerkiksi niin kiihdyksissään, että unohtaa tekemänsä samantien ja kokonaisuudessaan.

– Uskon vuosien kokemuksella, että ei henkirikos koskaan pyyhkiydy täysin tekijänsä mielestä, Laasanen vakuuttaa.

Eläkepäivillään Laasanen aikoo ulkoilla, hiihtää ja viettää aikaansa paljon Lapin-mökillä, josta on tullut vuosien myötä jo eräänlainen kakkosasunto.

Ennen eläkepäivien alkamista Laasaselta irtoaa myös muutama neuvo nuoremmille kollegoille ja poliisin ammatista haaveileville.

– Yksi asia on, että älä väheksy kielellistä osaamista. Tässä ammatissa on myös tärkeätä olla sosiaalinen, Laasanen huomauttaa.

Televisiopoliiseista mieleen nousee vanha kunnon Reinikainen. Reinikaisen sanottiin muistuttavan paljon vanhan liiton maaseutupoliiseja, henkilöitä jotka ratkoivat vaikeitakin tilanteita leppoisan olemuksen ja puheen avulla.

– Reinikainen osasi paitsi puhuttaa ihmisiä, myös eläytyä heidän tilanteeseensa. Tällaiset ominaisuudet eivät koskaan mene pois muodista, Laasanen sanoo.

Yhdeksi erityiseksi taidoksi konkari mainitsee poliisin osalta taidon tehdä kuulusteluja.

– Senkaltaista sosiaalista lahjakkuutta ei ole koskaan alalla liikaa. Vastaan tulee kuitenkin aivan kaikenlaisia ihmisiä kuulusteltavaksi, Laasanen kuvailee.

Fakta

Ilkka Laasanen

Syntyi tammikuussa 1955, kotoisin Vetelistä. Ensimmäinen työpaikka poliisina keväällä 1976 Helsingissä.

Tuli ensimmäisen kerran töihin Tampereelle vuonna 1988 silloisen Tampereen poliisilaitoksen palkkalistoille.

Tuli toistamiseen Tampereelle töihin vuonna 1998 KRP:n palvelukseen. Oli aikoinaan Raisa Räisäsen katoamistapauksen ensimmäinen tutkinnanjohtaja. On ollut siitä asti töissä Tampereella eri tehtävissä, jää eläkkeelle Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikosylikomisarion virasta.

Harrastaa hiihtoa, luonnossa liikkumista ja mökkeilyä.

Kaksi aikuista tytärtä, naimisissa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut